Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2023. december 27.

Badacsony télen is izgalmas

post

Badacsony és tágabb értelemben az egész Balatoni régió már rég nem csak a nyári időszakban izgalmas. Sőt, a turistaszezont hátrahagyva az őszi, téli és tavaszi napokban egy sokkal bensőségesebb és személyesebb oldalát mutatja a látogatóknak. Egy biztos: a Badacsonyi borvidék az ezernyi színben pompázó arcával, különleges és meghitt nyugalmával, számtalan programjával és kiváló minőségű szálláslehetőségeivel bármilyen időszakban vonzó és tökéletes úti cél. Egy olyan hely, ahol garantáltaltan senki nem fog unatkozni, akkor sem, ha a családdal érkezik.

Idén is megrendezésre kerül a már hagyományossá vált Borbarangolás rendezvénysorozat

A számtalan tematikus esemény közül a 2007 óta a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület által, illetve a borvidék borászainak közreműködésével rendszeresen megrendezett eseménysorozat nélkülözhetetlen program azok számára, aki a borokon és finom ételeken keresztül szeretnék felfedezni vagy jobban elmélyülni a komoly múltra visszatekintő Badacsonyi borvidék sokszínűségében. A már hagyományossá vált Borbarangolás – mely a borokra építve szeretné megmutatni az elképesztően izgalmas Badacsonyi borvidék nevezetességeit – az elmúlt évekhez hasonlóan idén is arra invitálja többek között a borkedvelőket, hogy keressék fel a helyi pincészeteket, éttermeket, kóstoljanak bele a hamisíthatatlan helyi alapanyagokra építkező hagyományos ízekbe, túrázzanak és járják körbe a borvidék világhírű dűlőit, hiszen a programsorozat minden alkalommal kicsiknek és nagyoknak is egyaránt tud valami újat és egyedit kínálni.  Erre pedig bőven van alkalom, hiszen a Borbartangolás keretén belül decembertől egészen 2024. június elejéig, 24 szombaton át összesen 18 helyszínen izgalmas fogásokkal, programokkal és több mint 150 kiváló badacsonyi borral várják a látogatókat. A több helyszínt felölelő eseményhez a borvidék legkiválóbb borászatai, éttermei csatlakoztak, szintúgy, mint Badacsony legismertebb, s egyben Magyarország első bor- és wellness-szállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spa, mely december 9-én Töreky Attila üzletvezető, Piller Róbert séf és Barka Gábor sommelier segítségével, a fenséges fogásokon és remek borokon keresztül varázsolták el a borvacsorára érkező vendégeket. Az ízek pedig magukért beszéltek, hiszen olyan izgalmas ételek kerültek a tányérra, mint például a vízibivaly tatár, füstölt pikáns sütőtökkrémleves, fogasfilé, bőrén sült kacsa java, desszertként pedig csokis brownie gesztenye mousse-szal. Meglepetésként pedig minden vendég a vacsora mellé egy üveg bort is kapott ajándékba.

Számtalan további izgalmas program várja Badacsonyban a látogatókat

A Borbarangolással párhuzamosan egész évben több esemény is zajlik Magyarország egyik legkedveltebb és legrangosabb történelmi borvidékén, így bőven akad olyan program, amiből lehet választani. Kihagyhatatlan úti célok közé tartozik a 2020-ban nyílt badacsonyi La Téne – Desszertműhely és Kávéház, mely arra törekszik, hogy olyan magyar kézművesekkel, termelőkkel alakítson ki szoros együttműködést, mely hozzájuk hasonlóan a legmagasabb minőséget képviselik a saját szakmájukban. Az egész évben nyitva tartó reggeliző-kávézóként funkcionáló különleges desszertműhely bakancslistás hely, mely minőségi kávéval, édes és sós péksüteményekkel, ínycsiklandó tortákkal, finom szendvicsekkel, minőségi lekvárokkal, szörpökkel, teákkal várja bármelyik napszakban a betérőket. Akárcsak a helyi alapanyagokra építő, modern balatoni bisztró konyhát vivő, cosmopolita kitekintésű Hableány is. Badacsony ikonikus, a közel 140 éves múlttal rendelkező épületét, mely korábban a KisHableány nevű bisztrónak is helyet adott, 2019-ben nyitotta újra Hableány néven a Laposa család. A 2300 négyzetméteres komplexum birtokközpont, borbár, étterem és bemutatóteremként is funkcionál, és minden hétvégén egy speciális, éttermi klasszikusok nevű menüvel várja a vendégeket. Ha szállást keresünk vagy csupán finomat szeretnénk enni, akkor szintén kötelező cél a borvidék egyik legromantikusabb szálláshelye a Neptun Badacsony, amelynek vadászkastélyra emlékeztető villaépületében lévő Tillia Borvendéglő néven futó étterme a hagyományos magyar konyha mellett nemzetközi ízeket és helyi borokat is kínál a Badacsonyba látogatóknak. Újdonságként pedig október végétől rendszeresen svédasztalos ebéddel kedveskedik vasárnaponként. A koncepció egyszerű: szezonális alapanyagok felhasználásával készítik el kedvenc ételeiket. Leves, húsos és vegetáriánus főétel, valamint édesség mindig lesz, ami 12 és 17 óra között érhető el.

„Már a kezdetektől jellemző, hogy nemcsak turisták, hanem a helyi szereplők is egymáshoz látogatva részt vesznek egy-egy rendezvényen, hiszen kíváncsiak egymásra és boraikra. A programot már az elejétől az összefogás és az egymás iránti tisztelet jellemzi. Bár az elmúlt években a Covid és a gazdasági válság komoly csapást mért világszerte a turizmusra és a gasztronómia szektorra, jó tapasztalni, hogy a Borbarangolás megállt a talpán, működik, és vonzza a borvidékre a látogatókat. Mi idén a Hotel Bonvino Wine & Spa, illetve a Neptun Badacsony éttermével, a Tillia Borvendéglővel veszünk részt a programon. Utóbbi szálláshelyen megújult a tető, és a tervek szerint új szobák és egy rooftop bár is megvalósításra kerül a jövő évben.” – mondta Nagy Miklós, az előbb említett helyek tulajdonosa.

Egyébként maguk a borászatok is igyekeznek számos programmal kedveskedni a borszeretőknek, például december 9-én a Sabar Borház bázisán hagyományteremtő céllal megrendezésre került az első Sabari Avantgard Borforraló Verseny, ahol számos ismert badacsonyi borásszal is lehetett személyesen találkozni. A nem szokványos versenyen 9 csapat mérte össze borforraló képességeit, az elvárás csupán annyi volt, hogy a régi szegfűszeges, cukortól ragacsos, mézeskalácsra hajazó forraltbort engedjék el a versenyzők, és valami újjal és extrán különlegessel jelentkezzenek. A nyertes díja pedig egy fadobozos Sabar borválogatás lett. A jó hangulatú és kellemes zenével fűszerezett programon nem csak forraltbort, pezsgőt, pálinkát, vagy a badacsonyi Zeus Cafe & Wine borbár tulajdonosa, Léránt Kató által készített finom kézműves süteményeket lehetett kóstolni, hanem Kató Tibor és Ódor Balázs által megálmodott zseniális véreshurka hamburgert is.

Fedezzük fel Badacsonyt és környékét

Viszont arról se feledkezzünk meg, hogy látnivalókban sincs hiány Badacsonyban, hiszen a borvidék télen is várja számtalan izgalmas felfedezni valóval a túrázókat, akik akár egyénileg vagy csoportosan profi szakértők által vezetett túrák keretében bebarangolhatják Badacsonyt és környékét. Ha útnak indulunk nem szabad kihagyni a 2022-ben Családbarát Helynek minősített, Badacsonyörsön található Folly Arborétum és Borászat mesés hangulatát sem. A Balaton Édenkertjének is nevezett arborétumhoz, mely egész évben tematikus programokkal, borvacsorákkal és változatos workshopokkal várja a kicsiket és nagyokat, az idei év júliusától még sokkal könnyebb az eljutás. A menetrendszerinti iránytaxival egyenesen Badacsonyból, a Tourinform irodától a Folly Arborétum bejáratáig utazhatunk, amely látogatásunk után vissza is hoz Badacsonyba. Fontos viszont figyelembe venni, hogy a transzfer járat a téli időszakban pénteki és szombati napokon közlekedik csak, előzetes regisztráció esetén.

 A Folly Arborétumnál mindenki talál magának megfelelő elfoglaltságot: például a Kerti Séták program során bemutatják az arborétum és a család történetének összefonódását, miként lett az eredetileg szőlővel beültetett területből arborétum; a Holdfénytúra & Fényfestés Kerti Séták alkalmával nyolc helyszínen látványos fényjátékkal készülnek; a természetkedvelő kicsiknek és nagyoknak pedig a Szabadulószoba interaktív játék biztos felejthetetlen élmény nyújt majd. Ha esetleg még valaki nem döntötte el, hogy hol búcsúztassa el a 2023-as esztendőt, a Folly Arborétum erre is kínál tökéletes választást. Az Óévbúcsúztató Borvacsorák alkalmával a jó hangulaton kívül lesz lencseleves, malacsült, számtalan rendhagyó fogás, de az asztalról természetesen az arborétum díjnyertes borai sem fognak hiányozni. És ha már az ételek és borok szóba kerültek, azt is érdemes tudni, hogy elindult a Gasztrohegy 6. évada, amelynek keretében ősztől tavaszig 10, egész évben nyitva tartó vendéglátóhely mutatja be a Badacsony egyedülálló arcát. A színes és gazdag programkínálatból érdemes kiemelni, hogy december közepétől egészen 2024. június végéig folytatódnak a szakvezetéses gyalogtúrák, amelynek keretében Badacsonyt és a környező tanúhegyeket lehet bejárni.

Ünnepi pillanatokra Ajándékozz Badacsonyit!

Ha nem tudjátok mivel lepjétek meg szeretteiteket, akkor itt egy jó ötlet: Ajándékozz Badacsonyit! A linkre kattintva számtalan ajándékötlet közül lehet választani. További információkért és személyre szabott ajánlatokért érdemes az egész évben nyitva tartó Tourinform Badacsonyt felkeresni, ahol a munkatársak bármilyen kérdésben szívesen segítenek, legyen szó éttermekről, borlelőhelyekről, szálláslehetőségekről, illetve programlehetőségekről egyaránt.

Fotók: Tourinform Badacsony Facebook

(A cikket a badacsony.com oldalán található online magazin számára írtam) 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor-étel párosítás

Kacsamell színes céklával

2020. november 23.
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor
Recept

Nyurgaponty Kistücsök módra

2018. június 02.
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!