Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. április 24.

Neszmély legjobb bora 2024-ben

post

Pinot gris, pinot grigio, grauer burgunder, rulände, auvernat gris, griset, pinot beurot, speyeren, sivi pinot, és a sort még hosszan lehetne folytatni. Bár számos szinonimája van a világban, és némelyik esetben más-más stílust rejt az elnevezés, mindegyik ugyanazt a szőlőfajtát takarja: a nálunk leginkább szürkebarát néven ismert szőlőfajtát.

Szürkebarát, az ezerarcú szőlőfajta

A Franciaországból származó és hazánkban 1808 hektáron termesztett, kompakt és tömör fürtszerkezetű fajta, mely eredetileg a pinot noir mutációja, az egyik legsötétebb héjú fehérbort termelő szőlő. A bogyó a szürkéskéktől a barnás rózsaszínig változhat, néha akár ugyanazon a fürtön belül. Egészen a közelmúltig a szürkebarát – elsősorban Elzászban – Tokay d'Alsace néven vált ismertté, Észak-Olaszországban pinot grigio, míg Németországban grauburgunder vagy esetenként ruländer néven volt ismert. Mára azonban egyre jobban ismerik és egyre gyakrabban ültetik akár olyan kevésbé klasszikus borvidékeken is mint Mendoza, Monterey vagy Marlborough. Az ezerarcú szürkebarát gondos kezekben a száraz boroktól kezdve, a komoly és gazdag beltartalmú tételeken át, egészen az édes borokig minden stílusban kiváló minőséget ad. Elzászban egyébként sokkal jobban kedvelik, mint a pinot blanc-t, és a rizlinggel és a gewürztraminerrel együtt a régió egyik nemes fehérborszőlőjeként tartják számon. Elszász mellett nagyobb mennyiségben Olaszországban is elterjedt és kedvelt szőlőfajta (pinot grigio néven könnyed, gyümölcsös borokat készítenek), de Ausztriában, Németországban, Szlovéniában, Romániában, Szlovákiában, Oroszországban és Moldovában is megtalálható, akárcsak a tengerentúlon az Egyesült Államokban, Chilében, Argentínában és Új-Zélandon. 

Kamocsay Prémium Pinot Gris Göteoldal-dűlő 2013

Az egyébként a vulkanikus, meleg talajokat kedvelő szürkebarát a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg és ruhájuk elnevezését fordították le a fajta magyar neveként. Azóta pedig neve összeforrt a borvidékkel, ahol arányaiban (170 ha) leggyakrabban itt fordul elő. A Magyarországon összesen 1808 hektáron termesztett fajta legkisebb mennyiségben (0,5521 ha) a Soproni borvidéken található, de a Csongrádi (1,7 ha), a Tokaji (2,0138 ha), valamint a Villányi borvidékek (2,8852 ha) sem állnak messze tőle mennyiségileg. Ami a Neszmélyi borvidéket illeti, ahonnan a Kamocsay Prémium 2013-as évjáratú pinot gris-ja származik, itt a szürkebarát 139,7932 ha-on található, ebből pedig 131,4535 ha a termő. Nem véletlen, hogy pinot gris és nem pinot grigio név szerepel a palackon, hiszen stílusban is ezt a vonalat képviseli: telt, gazdag, mély és rétegezett. Egy igazi nehézbombázó, és bár kóstolva érezhető, hogy komoly súlya van, ennek ellenére mégsem fajsúlyos. Az idei Neszmély Borvidéki Borversenyen ez lett a legjobb fehérbor. Mély arany szín, gazdag és telt illat- és ízjegyekkel rendelkező bor, finom fűszerezettséggel, érett gyümölcsökkel, mézzel, mangóval, sárgadinnyével, nektarinnal, érett és kandírozott citrusokkal, fehér csokoládéval, nugáttal, naspolyával, valamint körte kompóttal. Kóstolva is hozza az illatában tapasztaltakat, finoman telt, olajos, krémes és zamatos, aláfestésként trópusi gyümölcsök és maradék cukor színezi a kortyot. Hosszantartó utóízében tüzesség. Ez a bor is jól mutatja, hogy értő kezekben szép borok készülhetnek a szürkebarátból. A versenyen, amelyre 127 tétellel (20 arany, 97 ezüst, 13 bronz minősítés született) jelentkeztek a termelők a Hilltop Neszmély Zrt. lett a legeredményesebb borászat.  Kamocsay Ákos szerint még pár palack van ebből a borból, egyébként jelenleg a 2018-as évjárat van forgalomban.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor

Neszmély legjobb bora 2024-ben

2024. április 24.
Bor
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Zamatos rozé

2021. szeptember 24.

Küldj egy üzenetet!