Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. március 17.

Zseniális spanyol bor szinte fillérekért

post

A spanyol biodinamikus és natúr borkészítés egyik vezető alakjaként számon tartott Juan Antonio Ponce monasztrell szőlőfajtából készített, Depaula nevű 2022-es évjáratú bora egy igazán izgalmas bor. Ráadásul közel 3000 forintos árával egy hihetetlenül jó vétel.  

Juan Antonio Ponce, a spanyol biodinamikus és natúr borkészítés fiatal üstököse

A szőlőművelő családban született Juan Antonio Ponce 14 évesen iratkozott be a Requena Szőlészeti és Borászati Iskolába és mindössze 17 évesen már meg is szerezte a borász diplomáját. Már egészen fiatalon arról álmodozott, hogy egyszer egy saját pincészetet szeretne alapítani, álma végül az édesapjától ajándékba kapott területtel vált később valóra. Tanulmányai elvégzése után rövid ideig a helyi szövetkezetnél dolgozott, majd két kollégájával, Olivier Riviere-rel és Fernando Garciával Spanyolország legismertebb borvidékein, a világhírű Telmo Rodríguez pincészetnél dolgozott, ahol számos projektben vett rész. Ezalatt az idő alatt alakult ki benne az ökológiai gazdálkodás iránti szenvedély, majd Franciaországban utazgatva beleszeretett többek között Maxime Magnon és Marcel Lapierre természethű borászati filozófiájába. Honvágyat érezve 2005-ben tért vissza szülőhazájába, a Manchuela borvidékre, ahol elhatározta, hogy megvalósítja régi álmát és borászatot alapít. Saját szőlőültetvényei, amelyeket biodinamikus módszerrel művel, a területhez képest nagyobb magasságokban helyezkednek el: közel 1000 méteres tengerszint feletti magasságban. A bobal szőlőfajtán kívül albilla, moravia agria, garnacha, illetve monastrell fajtával is dolgozik.

Bodegas Ponce Depaula Monastrell 2022

Egy igazán izgalmas biodinamikus spanyol bor a kevésbé ismert Manchuela borvidékről, 70 éves tőkékről, monastrell szőlőfajtából készítve. A spanyol eredetű, de Dél-Franciaországban, mourvédre néven ismert és elterjedt kékszőlőfajta nagyon jól bírja a forróságot és szárazságot, ráadásul mivel jó cukorgyűjtő fajta, alkalmas édes vörösborok készítésére is. Ettől függetlenül a Ponce pincészet 2022-es évjáratú Depaula bora – amely 2012-es születése óta a borász elsőszülött lányáról kapta a nevét – csontszáraz.

Közepes intenzitású könnyedségre hangolt izgalmas és finoman gyümölcsös bor. Rétegezett, szépen nyíló, igazán mediterrán karakterű buja vörösbor, melyben szép egyensúlyt alkotnak a friss és az érettebb gyümölcsök. Szilva, cigánymeggy, fekete ribizli, lédús érett cseresznye, fűszerek, gyógynövények, étcsokoládé, és a háttérben némi virágosság, bőrösség, vanília és földesség jellemzi. A korty is szépen hozza az illatában tapasztalható jegyeket, közepes test és enyhén rusztikus, mégis pazar karakterű tanninok kíséretében. Szájban dús, játékos és finoman feszes. Nagyon élvezetes, komplex és jól iható bor, de egy fél év palackos érlelést biztos meghálál még. Közel 3000 ezer forintért jó vétel. 90 pont (Robert Parker szerint 93/100)

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Breitenbach Pince Zéta 2018

2019. november 09.
Hírek - programok

Eger különleges fehér bora

2022. augusztus 18.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Kikacsintás Fertőmeggyesre

2021. június 03.

Küldj egy üzenetet!