Gasztronómia
post-authorKalmár Borbála
2019. december 01.

Vigyázó szemetek a Tápió-vidékre vessétek

post

A főváros számtalan megkerülhetetlen élménnyel és programmal várja a testi-lelki felüdülést kereső zarándokokat, ugyanakkor őszintén vallom, hogy az igazi magyar virtus és vendéglátás mégiscsak a fővároson kívül keresendő. Legyen ez csupán 50 km távolságra a metropolisztól.

A Tápió-vidéken fekvő Kóka község neve talán nem mindenki előtt cseng ismerősen, ami nem is biztos, hogy véletlen. A település alig 4.500 lakost számlál, autópályát hiába is keresnénk a környéken, mert addig bizony menni kell. A Tápió-vidék szívében fekvő település idén márciusban azonban mégiscsak felkerült az ország turisztikai térképére: papíron három-, az ottani emberek szívében legalább ötcsillagos szálloda és étterem nyitotta meg kapuit. A Hotel Czinege és Étterem reklám nélkül is beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

[caption id="attachment_15266" align="alignnone" width="1666"]Hotel Czinege és Étterem Kép: Hotel Czinege és Étterem[/caption]

A tulajdonosok, Czinege József és leánya, Katalin a nagybetűs Miért? kérdésre nagy mosollyal felelnek: „Itt születtünk”. „És meguntuk, hogy mindig be kell járni Budapestre, ha vendéget hívunk, vagy egyszerűen csak szeretnénk enni egy jót.” A hétköznapokban a szálloda butikhotel méretei tökéletesen elégítik ki a környékbeli multi vállalatokhoz repülővel érkező üzletemberek igényeit. A hétvégén ugyanakkor a terep elsősorban a környékbelieké és a nyugalmat kereső távoli, vagy éppenséggel közeli budapesti vendégeké, akik a tökéletes semmittevés minden nélkülözhetetlen kellékét megtalálják itt. A kialakulóban lévő beltéri liget sarkában szabadtéri szauna és dézsafürdő hívogat oly békésen, hogy az ember szinte bánja a langyos őszi időjárást. A megteremtett forróság mégiscsak mínusz fokokban lenne az igazi. A csend és a friss levegő annyira tetten érhető, hogy szinte harapni lehet. És ha meguntuk a láblógatást, vár ránk a települést körülölelő természet megannyi apró bája, van mit felfedezni a Tápió-vidéken is.

[caption id="attachment_15267" align="alignnone" width="2048"]Hotel Czinege és Étterem Kép: Hotel Czinege és Étterem[/caption]

A szálloda nagy perspektívát remél az étterem részben: hétköznap igényesen összeállított napi menü, esténként és hétvégén pazar, mediterrán konyha ihlette a la carte élmények várják az idelátogatókat. Szakácsnak egy ikonikus budapesti étterem egykori séfjét – Csaba Miklós – sikerült idecsábítani, aki az ottjártamkor vendégül hívott: a Szent Andrea Szőlőbirtok és Pincészet borai mellé alkotott egy szenzációs, hatfogásos menüsort. Hamisítatlan vidéki vendéglátás, 4 órás borvacsora, amely éjszakába nyúlóan folytatódott. Az impozáns vendégművész borászat nem véletlenül keveredett ide, a tulajdonosok a borlapra is szeretnének komolyabb hangsúlyt fektetni. Ezzel együtt pedig arra is törekednek, hogy időről időre megteremtsék az ő maguk kis budapestjét, hogy minőségi fogások mellett pompás borok és kiváló borászok társaságában lehessen átadni magunkat a hétvége örömeinek. Az elképzelések szerint a hely legalább minden negyedévben otthont adna egy hasonló rendezvénynek.

[caption id="attachment_15268" align="alignnone" width="960"]Hotel Czinege és Étterem Kép: Hotel Czinege és Étterem[/caption]

Mindemellett az étterem lehetőséget biztosít egyfajta helyi agóra megteremtésére is: már kaphatóak helyi mézek, szörpök, pálinkák; hamarosan pedig akár helyi, kókai borok is megtalálhatóak lesznek a kínálatban. Kóka ugyanis a Kunsági borvidék része, ősi eredetét mi más is tükrözné hűebben, mint hogy nevének jelentése nem más, mint szőlőkacs. De hogy ne csak én zengjek ódákat, íme, a fentebb említett Szent Andrea borvacsora előétele:

Lazactatár

A lazacot elkészítés előtt 6 óráig marináljuk: beburkoljuk tengeri sóba, barnacukor és fehércukor keverékébe, citrusfélékbe (narancs, citrom, lime). A marinálás következtében nyerjük ki a lazac igazi ízét. Ezt követően scalognoval (sonkahagyma), snidlinggel, só-borssal, házi ketchuppal és majonézzel ízesítjük, majd golyókat formálunk belőle. A végén narancszselével és zellerhabbal, főtt céklával tálaljuk.

Hotel Czinege és Étterem

Narancszselé: kifacsarjuk a narancsot, sokszor átszűrjük, hogy teljesen tiszta legyen, majd zselatinnal sűrítjük be.

Zellerhab: összeaprítjuk a zeller zöldjét, nyersen összekeverjük vízzel, keményítővel habot készítünk belőle.

 

Borajánló: St. Andrea Brut Nature 2016

Borítókép, lazactatár kép: Kalmár Borbála

Ez is érdekelhet

Étel-bor párosítás
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Mátrai vörösök

2021. december 13.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Vegán rozé Villányból

2021. június 16.

Küldj egy üzenetet!