Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2024. június 03.

Ismét megrendezik az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját

post

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én 15 és 21 óra között rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.

Kéknyelű, a Badacsonyi borvidék ikonikus fajtája

A szervezők csodálatos természeti környezetben, a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő kéknyelű ültetvény teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta, a kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit. A kéknyelű a több ezeréves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb fajtája, amely megidézi a történelmet, a borvidék örökségét, a hagyományokat és ezzel a badacsonyi identitás meghatározó eleme lesz.

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is. Többek között Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, aki tájékoztatásul elmondta, hogy:

„A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartjuk, 35 kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a Kéknyelű borversenyre nevezett borok is, egyébként a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is.”

A rendezvény érdekessége, hogy itt mutatják be az idei évben megalakult Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktárat, amely a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata és Badacsonytördemic Község Önkormányzata együttműködése eredményeként jött létre azzal a céllal, hogy felkutatják, beazonosítják, gondozzák és bemutassák a tájegység nemzeti értékeit. A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik a kéknyelű, amely 2013 óta, mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. A szervezet fontos feladatának tartja, hogy a Kéknyelű bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami a nemzeti értékpiramis csúcsa. Ennek érdekében a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a MATE Badacsonyi Kutató Állomása közösen elkészített egy javaslatot, amelyet már be is nyújtottak a Hungarikum Bizottsághoz.

Kéknyelű Virágzás Ünnepe program

  • 15 óra: Kapunyitás
  • 16 óra: Mesterkurzus, exkluzív kóstoló, olyan idős kéknyelűk kerülnek bemutatásra, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók
  • 16 óra: Bemutatkozik a Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktár
  • 17 óra: Rézeleje Fanfárosok
  • 18 óra: SParKing együttes
  • 19 óra: Pribojszki Mátyás és együttese
  • 21 óra: Kapuzárás

Jegyek a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben megvásárolhatók a https://badacsony.city-pay.hu/ oldalon vagy a helyszínen korlátozott számban.

Borítókép: Pető Piroska

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Újvilági tavaszi hangulat

2021. április 14.
Hírek - programok
Recept
Recept
Hírek - programok

A Nivegy-völgyi Borpiknik

2023. október 23.
Hírek - programok

Badacsony télen is izgalmas

2023. december 27.
Gasztronómia
Hírek - programok
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!