Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. május 08.

Egy kiváló badacsonyi bor, amiért lehet rajongani

post

Egy kiváló badacsonyi bor minden alkalommal egy jó ötlet. Ilyen például a Badacsonyi borvidék szívében gazdálkodó Villa Sandahl pincészet 2017-es évjáratú nagyszerű rajnai rizlingje: vonzó, elegáns és nagyon egyedi.

A Villa Sandahl borok már egy ideje etalonnak számítanak Magyarországon a rajnai rizling szerelmesei számára. A svéd Sandahl-testvérek tulajdonában lévő badacsonyi pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján lévő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. A kizárólag rajnai rizlinggel foglalkozó pincészet formabontó, beszédes címkéit és neveit, figyelembe véve az adott év aktualitásait és eseményeit az eredetileg mérnök végzettségű Christer Sandahl találja ki.

Az alapító svéd testvérpár és családja bár 1987-ben már jártak Badacsonyban, mégis egy későbbi közös baráti látogatást követően döntöttek úgy, hogy belevágnak egy saját borászati vállalkozás alapításába. A komoly döntést és a megvalósítást az is elősegítette, hogy a Sandahl család olyan ültetvényeket fedezett fel a Badacsonyi borvidéken – köztük egykori Eszterházy és Ranolder birtokokat –, melyek nemzetközi szinten is kiemelkedő adottságokkal bírnak. Megismerve és kóstolva a világ borait körvonalazódott meg bennük, hogy végül milyen stílusú borokat szeretnének a Badacsonyi borvidéken készíteni. Bár csak rajnai rizlinget dolgoznak fel, boraik mégis egytől-egyig különbözőek. A borok készítése során a Villa Sandahl nem csak dűlőszelekciót alkalmaz, hanem a préselés során kinyert mustot is osztályozzák, és elkülönítik minőség szerint. A felső, rare peak kategóriás boroknál, mint a most bemutatott 2017-es évjáratú Crystal Cut névre keresztelt tétel esetében is, a legszebb mustfrakciókat házasítják.

Villa Sandahl Crystal Cut 2017

Finom petrolos aromákkal rendelkező, vonzó és gazdag bor, melynek illatjegyeit a petrolon kívül érett fehérhúsú gyümölcsök, citrusok, körte, aszalt alma és ananász jellemzi. Kompakt, egyedi, elegáns bor, kóstolva gömbölyű, olajos és krémes. A korty húsos és telt, lecsengésében viszont a viszonylag magas alkohol picit lefedi a gyümölcseit. Ezzel együtt ez egy izgalmas, emlékezetes és szerethető, jó értelemben véve populárisra csiszolt rajnai rizling. Aki találkozik valahol vele, feltétlenül kóstolja meg. Legjobb a Badacsonyi borvidékre látogatva felkeresni a pincészetet, ahol például a 2016 májusában elindított 4 szobából álló panziójukban lehetőség van akár több napot is pihenni. 91 pont.

Borítókép: Németi Sándor 

Ez is érdekelhet

Borturizmus

Bujdosó reload

2017. szeptember 15.
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!