Préselt libacomb Laposa Birtok módra
A Laposa Birtokra nem csak a jó borok és a csodálatos balatoni kilátásért érdemes ellátogatni, hanem a finom ételekért is. Szilvási Mihály közel tízévnyi franciaországi munka után 2016-ban tért vissza Magyarországra a Laposa család kedvéért, így hát az ő keze munkáját - és természetesen az egész csapatét - dicsérik a Laposa borok mellé felszolgált falatok.
A "Magyarország meghatározó éttermei és séfjei" sorozat új állomása a Laposa Birtok.
Préselt libacomb, petrezselyem, fodros kel
Hozzávalók (4 személyre)
-
4db libacomb
-
500g libazsír
-
800g petrezselyemgyökér
-
500g fodros kel
-
10cl olíva olaj
-
50g sárgarépa
-
50g vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
20cl tejszín
-
20cl tej
-
só, bors, néhány szál kakukkfű
Elkészítés
Távolítsuk el a combokból a csontot. A csontokat pirítsuk meg sütőben a nagyobb darabokra vágott hagymával és répával, majd ezután készítsünk belőle alaplevet.
A kifilézett combokat sóval és borssal ízesítjük, majd behelyezzük egy tepsibe a fokhagymával, kakukkfűvel, libazsírral, és 4 darab kisebb petrezselyemgyökérrel. Ezután 10 órán keresztül 80 fokos sütőben sütjük.
A kész combokat óvatosan kivesszük, majd a húsos oldalát összefordítva súly alatt kihűtjük, a kész petrezselymet pedig félrerakjuk. A maradék petrezselymet a tejjel és a tejszínnel puhára főzzük, majd pürét készítünk belőle.
Ezalatt a fodros kelt blansírozzuk, majd egy kevés főzőlével és olívaolajjal összeturmixoljuk. Tálalás előtt a combok bőrös felét megpirítjuk a konfitált petrezselyemmel együtt.
A pürével, visszaforralt alaplével és a fodros kel mártással tálaljuk tányérra.
Borajánlat
Laposa 4 Hegy Olaszrizling 2016
Az olaszrizling négy termőterület (Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy és Somló) izgalmas találkozása egyetlen palackban. Visszafogott illatkarakterében lime, alma, leheletnyi körte és fehérhúsú gyümölcsök, pihenve pedig előbújik a licsi, mandarin, fodormenta, kis eukaliptusz és érett citrusok. Jól elkészített bor, tiszta ízvilággal, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal, kis mandulával, és némi sóval a korty végén. Érdekességnek pedig még annyit, hogy 2018-ban a Külgazdasági és Külügyminisztérium borválogatását képviseli nemzetközi delegációk fogadásakor, illetve a külképviseleteken.
Recept: Szilvási Mihály
Borajánlat: Németi Sándor