Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. december 21.

Tiramisu csokival és aszúval

post

A tiramisu a világ egyik legismertebb és legközkedveltebb desszertje. Nem véletlenül, hiszen nagyon finom, közben gyorsan és nagyon egyszerűen elkészül, nem mellesleg alig kell hozzá pár alapanyag és sütni sem kell. A napokban jött velem szembe egy külföldi oldalon ez a recept, ami az eredeti tiramisuhoz képest tartalmaz egy kis csavart. Én a javasolt vino santo helyett aszút használtam. Mondanom sem kell, isteni lett a végeredmény. Próbáljátok ki, garantáltan mindenki kedvence lesz.

A tiramisu rövid története

Mint egy korábbi bejegyzés alkalmával is említettem, a tiramisut egyes források szerint, „la zuppa del ducca” néven Sienaban készítették első alkalommal a 17. szádban Cosimo III. de’ Medici nagyherceg tiszteletére, aki éppen a városba látogatott. A város lakói természetesen a mai napig hisznek ennek a történetnek a valódiságában. Annyit viszont érdemes tudni, hogy akkoriban ez egy borba áztatott piskótát jelentett, amelynek tetejét sárgakrémmel borították be. Más források pedig azt állítják, hogy a tiramisu elődjét a kurtizánok készítették első alkalommal a bordélyházakat felkereső szeretőik számára. Állítólag a nagy cukortartalma miatt új erőre kaptak a vendégek. A ma ismert, modern tiramisu viszont az 1960-as évek végén vált ismertté az egész világon. A történet szerint a Trevisoban található, ma is működő Alle Beccheria nevű étteremben készítette első alkalommal Roberto Linguanotto cukrászmester 1969. december 24-én.

Tiramisu csokival ás aszúval

tiramisu recept

Hozzávalók:

 • 200 ml magas zsírtartalmú tejszín
 • 100 g jó étcsokoládé (minimum 70%-os)
 • 100 g babapiskóta
 • 150 ml forró, erős édesített eszpresszó kávé
 • 50 ml aszú (én természetes azt használtam, amit utána hozzá ittam)
 • 500 g ricotta
 • 250 g mascarpone
 • 1 kk. vaníliapaszta vagy vaníliaesszencia
 • 3 ek. méz
 • 1 db bio narancs vagy mandarin
 • csipetnyi tengeri só
 • kakaó (opcionális)

A tiramisu elkészítése:

A krém (ganache) elkészítéséhez öntsük a tejszínt egy lábasba, majd lassú tűzön forrósítsuk fel. Adjunk hozzá egy csipet tengeri sót, tegyük bele az előzőleg feldarabolt csokoládét, és addig keverjük, amíg teljes mértékben elolvad és szépen besűrűsödik. Ha már sima lesz az állaga, vegyük le a tűzről és tegyük félre.

Egy tűzálló edényt béleljünk ki babapiskótával, óvatosan öntsük rá a forró édesített kávét, és csorgassuk rá az aszút, úgy, hogy mindenhova jusson belőle. Ha ezzel is végeztünk, akkor a tetejére egyenletes rétegben kenjük rá a csokikrémet.

Egy robotgép segítségével dolgozzuk össze simára a ricottát, a mascarponét, a vaníliát és a mézet. Ezt a krémes keveréket egyenletesen kanalazzuk a csokoládéréteg tetejére. Tegyük be legalább 2 órára a hűtőbe. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg csokoládéval vagy kakaóval, illetve reszelt narancs- vagy mandarinhéjjal.

Borajánlat:

Trifecta Lapis 6 puttonyos Aszú 2019

Trifecta pincészet aszú

A Bodrogkeresztúron található Lapis-dűlőben, pontosabban ennek a felső egyharmadán van területe a Trifecta Pincészetnek, mely mind első vagy másod osztályú. A dűlő nem csak az aszúszemeket adta, hanem innen származik az alapbor is. Mint érdeklődésemre Kiss János, a Trifecta pincészet borásza elmondta, a kimagasló terület egyik különlegessége, hogy minden évben lehet innen szedni aszúnak való alapanyagot. Idén például 100 kg aszúszemet sikerült szüretelniük, aminek 60%-a elsőosztályú lett, így a 2019-es 6 puttonyos Lapis aszúhoz hasonlóan az idei évjáratból is egy nagyon koncentrált aszú fog majd születni. A Lapis-dűlő története egyébként a 16. század közepéig vezethető vissza az írott dokumentumokban. Neve a latin lapis kő jelentésű főnévből származik, ami a szőlőterület köves talajára utal. Birtokosai voltak például a Thököly és a Rákóczi főúri családok, valamint a jezsuiták is. Ami az évjáratot illeti, 2017 után 2019 az egyik legjobb aszús évjárat, szárazban és édesben is kiváló borokat adott. Maga az aszú tökéletesen visszaadja a terület és évjárat sajátosságait, mindezt abban a magas minőségben, ahogyan a Tállyán gazdálkodó pincészettől már évek óta megszoktuk. Nem véletlen, hogy idén a Közép-Kelet-Európa legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyén, amelyre 14 ország 256 borászata összesen 839 tétellel jelentkezett a négy Grand Gold díjas bor közül a legmagasabb pontszámot, azaz 96/100 pontot a Trifecta Szent Tamás 2017 aszúja kapta. A versenyre egyébként három aszúval jelentkezett a pincészet, és a másik kettő is komoly sikereket ért el: a Trifecta Szerelmi Aszú Amforás 2017, 93 pontot kapott, a Trifecta Lapis aszú 2017 pedig 88-at. A Trifecta Lapis 2019-es aszúból csupán egyetlen egy hordó készült. Az alapanyag közel másfél évig volt egy 225 literes új, médium pörkölésű Miklóssy hordóban, amit az erdőbényei Miklóssy András készített. Az eredmény egészen kiváló lett: nagy testű, olajos textúrájú, vastag és széles, sok ízt felvonultató bor született, komoly beltartalommal, mely annak köszönhető, hogy készítése során nem választották külön az eszenciát. A hordófűszerek szépen kezdenek besimulni a borba, de az aszú fiatalsága révén még csak most kezdi kibontakoztatni a szárnyait.  

Borfotó és borajánlat: Németi Sándor

Fotók: Pixabay

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Mátrai vörösök

2021. december 13.
Gasztronómia
Gasztronómia

30 perces spenótos kagyló

2021. április 26.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!