Bor
post-authorNémeti Sándor
2016. május 22.

Kovács Nimród – „Csak így tud berobbanni az Egri borvidék a világba”

post

„A legtöbb egri borász szerint a bikavérről és az egri csillagról kell szólnia Egernek, de én nem értek egyet ezzel. Mindkét márka nehezen kommunikálható, különösen a lejáratott és nehezen definiálható bikavér. Ennek újjáépítése elég kemény dió” - vallja Kovács Nimród, az év Gasztroborásza, akinek borai nem csak Magyarországon sikeresek, hanem a nemzetközi piacon is. Egy invitálásnak köszönhetően egy csapat boros-gasztros szakemberrel ellátogattam a minap Egerbe a Kovács Nimród Winery-hez: dűlő-és pincetúra, és a legkiemelkedőbb tételek vertikális tesztje várt rám, mindez a filantróp üzletember, Kovács Nimród társaságában. Felejthetetlen élményben volt részem, de egy ilyen személyiség jelenlétében nem is lehetne más.

Kovács Nimród 1949-ben született Budapesten, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, ahol több hónapot töltött menekülttáborban, majd útja az Egyesült Államokba vezetett tovább. Itt a kezdeti feketemosogatóból felküzdte magát és tucatnyi vállalkozást vitt sikerre, többek között felfuttatta a Discovery Channelt is. Az 1990-es években pedig az HBO és a Spektrum televíziókat tette gazdaságilag is stabillá Magyarországon, miközben vezetése alatt a UPC Közép és Kelet Európa legnagyobb kábelszolgáltatója lett. Munkájáért 2005-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével. 2009-től hátat fordított a multivilágnak és azóta az összes idejét az egri pincéjének szenteli.

„A mostani szememmel úgy látom, hogy a siker titka a hála. Minden reggel megköszönni a Jóistennek - vagy annak, akiben hiszünk -, amit sikerült elérni, és nem hiányolni azt, ami nem sikerült”- mondja Kovács Nimród, amikor a titkáról kérdezik.

Eger a természeti adottságainak köszönhetően Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke, a dűlők pedig rendkívüli jelentőséggel bírnak a borok karakterére. „Eger a magyar Burgundia” teszi hozzá Kovács Nimród, amit a kontinentális klíma és a talaj változatossága alkalmassá tesz a nagy fehér és a nagy vörös bor készítésére egyaránt. Éppen ezért amikor 2009-ben átvette az akkor még Monarchia Winery név alatt futó pincészetet, olyan fajtákat telepített, melyek otthon érzik magukat Egerben.

„Olcsó borokkal nem lehet labdába rúgni a világpiacon, és sajnos Egernek egy nagy része még mindig az olcsó borokról szól. Előbb-utóbb a minőség, és a terroir borok irányába kellene orientálódni, de már ez is alakulóban van. Az egri borokat viszont csak úgy lehet összehasonlítani a világ boraival, ha ezeket ismerjük és rendszeresen kóstoljuk. Sajnos az egri borászok - tisztelet a kivételnek - nem igazán kóstolják a világ borait. Magyarországon csak is a minőségi bortermeléssel szabad foglakozni, de elérni azt a szintet, ami külföldön is ennek számít, nagyon nehéz feladat. Ehhez viszont a belső borversenyek sem igazán jó támpontok. A borok világpiacán megjelenni kemény harc, és amíg egy kereskedőnek elmeséled, hol van Magyarország és mi az egri bikavér, addig ő már két láda olasz bort eladott” – foglalta össze röviden a véleményét Kovács Nimród, hozzátéve, hogy szeretné, ha egyre több sikeres borászat lenne Egerben, és egyre többen nyújtanának konzisztens minőséget, hiszen csak így tud berobbanni a világba az Egri borvidék.

Kóstolt borok:

Kovács Nimród Winery, Eger

Egri rosé 2015 - Mindennapi örömök borcsalád

Friss és gyümölcsös pinot noir rozé, ami a hosszú út után igazán jól tudott esni.

Monopole borcsalád

Kovács Nimród és a Battonage 2007, 2012 és 2013 Kovács Nimród és a Battonage 2007, 2012 és 2013

Battonage 2013

Terroir specifikus chardonnay, amely a Nagyfai és a Nyilasmár dűlők szőlőiből készült. Bár még kissé fiatal, már most is szép arányokat és egyensúlyt prezentál. Illatában érett citrusok, reszelt alma, körte, vajasság, leheletnyi virágméz és mangó, kiegészítve hordófűszerekkel, fehérborssal és kandírozott narancshéjjal. A korty lendületes és tele tartással, finoman krémes, lecsengésében érett citrusok és némi sósság. Kiváló bor a gasztronómiában.

Battonage 2012

100% chardonnay a Nagyfai és Nyilasmár dűlőkből, amely kis tölgyfahordóban erjedt. Intenzív illatában toastos jegyek, körte, trópusi gyümölcsök, érett citrusok, birs, japán barack, leheletnyi méz, hordó fűszerek, és érintésnyi vanília. Ízében a fűszerek, a körte és a trópusi gyümölcsök is szépen visszaköszönnek. A korty teltebb, és az évjáratból adódóan lágyabb savakkal és magasabb alkohollal rendelkezik.

Battonage 2007

Ezzel a borral törtek be a piacra. Egy tökéletes évjárat gyönyörűen öregedő bora. Izgalmas, kifejező és komplex bor, alma-és körtekompótra emlékeztető illattal, virágmézzel. Olajos textúra, érett déli gyümölcsökkel és birssel megtámogatva, a hosszú lecsengésében pedig érett citrusok. Élmény minden egyes korty.

Noir 2011

Pinot noir gerinccel, amihez 30% syrah is párosul. Gyümölcsös és fűszeres egyaránt, de már némi érettséget is prezentál. Fekete cseresznye, szilva, eper, kis földesség, és jól eső fanyarság a korty végén. Könnyedebb társasági bor, nagyon jó ár-érték aránnyal.

Pinot noir 2012

Magán viseli a nagyon forró és száraz nyár jeleit. Inkább egy testesebb, vastagabb bor, mintsem egy gyümölcsös, játékos pinot. Illatában és ízében a tejcsoki, a hordófűszerek, az érezhető gyümölcsösség, és némi ibolya teszi kellemessé, amihez selymes tannin párosul. Lágy savak, kissé emelkedett alkohol, de ettől függetlenül egy kellemes és jól iható bor.

Rhapsody 2012

Klasszikus bikavér, kékfrankos gerinccel, kiegészítve pinot noir-ral, syrah-val, és minimális merlot-val és cabernet franc-nal. A feketecseresznye, érett meggy, áfonya, kis csoki, némi fahéj, édesfűszerek, leheletnyi marcipán és vanília teszi gazdaggá az illatát. Ízében fűszeres-meggyes vonulat, és némi krémesség. Nincs túlmisztifikálva, kellemes és gyümölcsös bor, amihez jó egyensúly, elegancia és némi erő is párosul.

Soul Syrah 2012

Az Észak-Rhone és Kalifornia találkozása. Hűvösebb illattal kezd, majd némi szellőzés után szépen kibontakozik az érett szilva, étcsokoládé, földes jegyek, aszalt gyümölcsök és rengeteg fűszer. Elegáns, feszes és erőteljes textúra. Izgalmas bor, így hát nem is csodálom, hogy a közelmúltban a magyar borok között a legjobban szerepelt a Brüsszeli Nemzetközi Borversenyen, ahol összesen 9 ezer tételről mondott véleményt a szakmai zsűri. Dekantálás ajánlott.

Syrah 2011

A Nagyfai és a Nyilasmár dűlők válogatása. A nehezen kibontakozó fedett illatában, aszalt gyümölcsök, érett szilva, feketecseresznye, szegfűszeg, feketebors, foszfor és egy kevés főtt paradicsom. A földes, érett gyümölcsös, ásványos jegyek ízében is visszaköszönnek, amihez némi bőrösség is párosul. A kortynak van tartása, a tannin jelenléte érezhető, de szépen belesimul a bor szerkezetébe.

Syrah 2009

Illatában elsősorban érett gyümölcsök, amit remekül kiegészítenek a földes-bőrös jegyek. Feketecseresznye, szilvalekvár, csokoládé, puncs, szultána mazsola, szegfűszeg és édes fűszerek. Szép egyensúlyban lévő, komplex bor, kávéval és sok-sok fűszerrel a kortyban, érett, puha tanninokkal és remek savakkal. Testes bor, hosszan tartó lecsengéssel.

Superior 2012

A pincészet csúcs bikavére, ami a kékfrankos, syrah, merlot, pinot noir és cabernet franc fajták házasításaként jött létre. Igazi nagy bor, ami komoly húsételeket - leginkább vadakat - kíván maga mellé. Ízében az illatához hasonlóan erdei gyümölcsök, áfonya, érett eper, likőrösség, konyakmeggy, mazsola, érett szilva, dió és cappuccino, érzéki fűszerekkel támogatva. Testes, kerek bor, érezhető, de egyáltalán nem bántó tanninokkal, hosszú lecsengéssel, és jó savakkal. Igazi gasztro bor, aminek jót tesz a dekantálás. Csupán 2416 palack készült belőle.

Nagy Eged és NJK Vertikális

Nimród II 2000

A remek évjárat és a komoly alapanyag eredményeként a mai napig a korát meghazudtolva egy élvezhető és izgalmas bor. Illatában és ízében gyógyfüvek, kamilla, mazsola, és nagyon halvány gyümölcsök. Érdekességként még annyit, hogy ebből a borból az egyik Rockefeller leszármazott több száz palackot vásárolt magának.

NJK 2006

A Nimród II és a Nimród III borszériának folytatása. Cabernet franc, merlot és kékfrankos házasítás. Picit az ausztrál shirazra hajaz, kakaós, fekete bogyós gyümölcsökkel, érett szilvával, leheletnyi vegetális vonulattal, és érezhető hordóval. Több, mint két évet töltött új barrique és ászok hordóban.

NJK 2007

A házasítás cabernet franc, kékfrankos, merlot, és cabernet sauvignon fajtákból készült. Jó fahasználat, érett gyümölcsös illat-és ízvilág, meggyel, mazsolával, fekete csokoládéval és cappuccinós jegyekkel, jól eső fanyarsággal a korty végén. Új- és másodtöltésű barrique hordóban érlelődött 3 évig.

NJK 2009

A pince legnagyobb presztízsű válogatása a Nagy-Eged-hegyen lévő Grand Superior területről származó syrah és kékfrankos fajták házasításából született meg. Klasszikus felfogás, sok gyümölccsel, jó fahasználattal. Koncentrált illat, fekete bogyós gyümölcsökkel, csokoládéval, vaníliával, édesgyökérrel, szegfűszeggel és némi mentollal. Lendületes szerkezet, élénk savakkal és jól integrált tanninnal. Hosszan tartó lecsengés. Az összes Nagy-Egedről származó bor címkéjét Ipacs Géza tervezte.

Grand Bleu 2011

100% kékfrankos. Kiváló terroir bor, egy kivételesen jó évjáratból. Ásványos, fiatalos lendületű, ami még rengeteg potenciált rejt magában. Koncentrált illatában erőteljes fűszerek, ropogós cseresznye, szeder, áfonya, dohány, vanília és csokoládés jegyek. Komoly és komplex szerkezet, nagy test, likőrös jegyekkel, remek savakkal támogatva. Mi mást mondhatnék, mint hogy ez egy brutál nagy és komoly bor.

Egy igazán szép és hasznos napot töltöttem Egerben, izgalmas borok kíséretében, köszönet a meghívásért. A remek ételekért pedig a noszvaji Nomad Hotel & Campsite, a bükki sajttermelő, Sándor Tamás, és az egri  Forst-Ház Étterem felelt.

Képek: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!