Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. október 05.

Mert Inni Jó

post

Amikor borászok társaságában, a pincészetnél kóstolunk, időnként az embert magával ragadja a történet, a borvidék hangulata, illetve a borász személyisége. Mi tagadás, néhányszor én is beleesek ebbe az érzésbe. Legutóbb éppen a Villányi borvidéken tett látogatásom alkalmával, amikor több órát töltöttem Ipacs Szabó István társaságában, jobbnál-jobb borokat kóstolva.

A borvidék mosolygós arca, a mindig jókedvű Ipacs Szabó István, akit sokan a Vylyan főborászaként is ismernek, a nászútra félre tett pénzéből 2009-ben saját kis családi pincészetet alapított Siklós-Máriagyűdön, ahol a természettel szoros együttműködésben a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben műveli a közel kéthektáros szőlőültetvényét. Mint mondja, amikor egy nyirkos, párás tavaszi napon meglátta ezt a területet, azonnal tudta, hogy itt akar saját szőlőt. S bár tudta, hogy mindez nagy kihívást fog jelenteni számára, mégis úgy érezte, hogy nem lenne teljes az élete, ha nem vállalná fel. Csak kékfrankost és cabernet franc-t művel, amelyből évente nagyjából 10-12 ezer palack bort készít. Aki bővebben is kíváncsi a pincészetére, az kattintson IDE, vagy olvassa el a vele készített régebbi interjúmat ITT.

Ipacs Szabó István mögött már több mint 20 szüret van Villányban, intelligens borász, és az évek alatt megszerzett tudást a saját borainál is kamatoztatja. Mint például ennél a cabernet franc és kékfrankos prémium házasításnál, mely Inni Jó néven került a palackba. Gazdag, meleg tónusú, finoman fűszeres és kedves illatában a gyümölcsök tobzódnak. A szilva, érett fekete cseresznye, áfonya, és az erdei fekete gyümölcsök szépen kiegészülnek a hordóból származó édes jellegű fűszerekkel. Némi tejkaramella, étcsoki és szilvalekvár tovább színesítik aromáját. Szájban a fűszerek dominálnak, ízjegyei szépen visszaadják az illatában tapasztaltakat. Puha, lágy tannin, délies karakter, hosszú és finom korty. Elegáns és jól csúszik, melytől az embernek megjön a kedve, hogy ismét megtöltse vele a poharat. Ez a finom bor messze több, mint amit az árazásából sejthet a fogyasztó. Elegancia és szofisztikáltság, csupán 3000 Ft-ért. Ipacs Szabó István szerint a mindennapok küzdelmein felülemelkedve, örömet szeretne adni a boraival. Kóstolva borait, mi mást is mondhatnék, mint hogy: sikerült, köszönöm István, és nagyon megérdemelnéd, hogy jövőre te legyél a Borászok Borásza! Ha így lesz, az utolsó palack Inni Jó boromat ebből az alkalomból bontom fel.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!