Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. május 23.

Paszternákkrémleves brokkolival és újhagymával

post

Ez a selymes paszternákkrémleves tökéletes választás akár egy hűvös estén is. A tetején lévő brokkoli és az újhagyma frissességet és textúrát ad az ételnek, miközben a fűszerek kiemelik a paszternák természetes édességét. Könnyű elkészíteni, próbáljátok ki.

Paszternákkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 500 g paszternák, meghámozva, felkockázva
  • 1 közepes burgonya, meghámozva, felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 150 ml tejszín
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 ek olívaolaj vagy vaj
  • só, bors ízlés szerint

Tálaláshoz:

  • 100 g brokkoli, apró rózsákra szedve
  • 1 szál újhagyma, vékonyan karikázva

A paszternák krémleves elkészítése:

Egy nagyobb edényben közepes hőfokon hevítsük fel az olívaolajat vagy vajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pirítsuk üvegesre. Tegyük bele a zúzott fokhagymát, majd fél perc után a felkockázott paszternákot és burgonyát is. Öntsük fel a zöldségalaplével, adjuk hozzá a kakukkfüvet, szerecsendiót, sót és borsot, és forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsük a levest, öntsük hozzá a tejszínt, majd alaposan keverjük el.

A brokkolit forró, sós vízben főzzük 2-3 percig, majd öblítsük le hideg vízzel, hogy megtartsa élénk zöld színét. Tálalásnál a leves tetejére helyezzük a frissen főtt brokkolit, illetve a vékonyra szeletelt újhagymát.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Recept
Bor teszt-értékelés

Így is lehet csinálni…

2020. augusztus 17.
Gasztronómia

Vaníliás eclair recept

2025. május 29.
Hírek - programok

BADACSONY „BORKÖZELBŐL”

2022. június 02.
Bor teszt-értékelés

Bock József kedvence

2020. november 05.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!