Paszternákkrémleves brokkolival és újhagymával

Ez a selymes paszternákkrémleves tökéletes választás akár egy hűvös estén is. A tetején lévő brokkoli és az újhagyma frissességet és textúrát ad az ételnek, miközben a fűszerek kiemelik a paszternák természetes édességét. Könnyű elkészíteni, próbáljátok ki.
Paszternákkrémleves recept
Hozzávalók:
- 500 g paszternák, meghámozva, felkockázva
- 1 közepes burgonya, meghámozva, felkockázva
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 liter zöldségalaplé
- 150 ml tejszín
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk kakukkfű
- 1 ek olívaolaj vagy vaj
- só, bors ízlés szerint
Tálaláshoz:
- 100 g brokkoli, apró rózsákra szedve
- 1 szál újhagyma, vékonyan karikázva
A paszternák krémleves elkészítése:
Egy nagyobb edényben közepes hőfokon hevítsük fel az olívaolajat vagy vajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pirítsuk üvegesre. Tegyük bele a zúzott fokhagymát, majd fél perc után a felkockázott paszternákot és burgonyát is. Öntsük fel a zöldségalaplével, adjuk hozzá a kakukkfüvet, szerecsendiót, sót és borsot, és forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük kb. 20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Egy botmixer vagy turmixgép segítségével pürésítsük a levest, öntsük hozzá a tejszínt, majd alaposan keverjük el.
A brokkolit forró, sós vízben főzzük 2-3 percig, majd öblítsük le hideg vízzel, hogy megtartsa élénk zöld színét. Tálalásnál a leves tetejére helyezzük a frissen főtt brokkolit, illetve a vékonyra szeletelt újhagymát.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash