Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. január 08.

Mascarponés sütőtök torta

post

Egy finom és könnyen elkészíthető sütőtök torta a legjobb ötlet borongós napokon. A sütőtök egyébként is kiemelkedő A-vitamint forrás, ami támogatja a szem egészségét, az immunrendszert és a bőrt. Ezen kívül C-vitaminban és E-vitaminban is gazdag, melyek erősítik az immunrendszer működését, megelőzve a megfázásokat és fertőzéseket. Íme egy mascarponés sütőtökös torta recept, amit garantáltan mindenki imádni fog.

Sütőtök torta recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g búzaliszt
  • 100 g barna cukor
  • 150 g puha vaj
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor
  • 1 csipet só
  • 200 g sült sütőtökpüré (hűtött)

Hozzávalók a sütőtök krémhez:

  • 400 g sült sütőtökpüré (hűtött)
  • 200 g mascarpone
  • 100 ml habtejszín
  • 100 g porcukor (ízlés szerint növelhető)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A sütőtök torta elkészítésének módja:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a gyömbért és a sót keverjük össze egy tálban. Egy másik tálban habosítsuk fel a puha vajat a barna cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, a végül pedig mehet bele a sütőtökpüré, majd keverjük simára. Ha ezzel végeztünk, fokozatosan adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat, és alaposan keverjük össze.  Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába (kb. 22 cm átmérőjű), majd süssük nagyjából 35-40 percig, amíg a tűpróbán tisztán nem jön ki a tű.

Ha elkészült a tészta, a mascarponét keverjük simára a porcukorral, fahéjjal, gyömbérporral és a vaníliával. Adjuk hozzá a sütőtökpürét, és keverjük tovább, amíg egységes krémet nem kapunk. A tejszínt verjük fel habbá, majd óvatosan forgassuk bele a sütőtökös keverékbe. Ha ezzel végeztünk, akkor nincs más hátra, mint összeállítani a tortát. Ehhez elsőként hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd vágjuk ketté, hogy két lapot kapjunk. Kenjünk egy réteg sütőtök krémet az alsó lapra, majd helyezzük rá a felső lapot. A tetejére pedig kenjük rá a maradék sütőtök krémet. Tetszés szerint díszíthetjük őrölt fahéjjal vagy dióval. Hűtőben tárolva az ízek még jobban összeérnek, így még tálalás előtt érdemes néhány órát pihentetni.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Legenda és valóság

2020. november 20.
Bor

Wachau legjobb rizlingje

2024. március 18.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Nyári frissítő buborék

2021. július 07.

Küldj egy üzenetet!