Bor
post-authorDr. Konkoly Mihály
2020. február 10.

Figula Pincészet: jó kezekben az olaszrizling

post

A Figula Pincészet boraival múlt évben már találkozhattatok a WineArtCulture oldalon (ITT olvasható a cikk), akkor az alap 2018-as olaszrizlingről, a 2017-es dűlős olaszrizlingekről, a Szilénuszról, illetve a legdrágább magyar száraz fehérborról, a 2016-os Kövesről volt szó. Január végén Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus, az oldal egyik szerzője járt a jelenleg 30 hektáron gazdálkodó pincészetnél, ahol az új olaszrizlingeket kóstolta.

Íme a sor:

Figula Pincészet Olaszrizling 2019

8 termőhely olaszrizlingje, amely nyilván 8 különböző szüreti időpontot jelent. A bor spontán erjedt acéltartályban. Illatában fehér virágok, bors, érett sárga alma, őszibarack és citrusok mellett némi napraforgómag és dió fedezhető fel. Lendületes korty, élénk savak, amelyek könnyen ihatóvá, mégis tartalmassá varázsolják a bort. Tiszta ízek, nagyon finom szerkezet és közepes lecsengés jellemzi a 2019-es olaszrizlinget. 88 pont

Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2018

A Sóskút dűlő 4 hektárja Balatonszőlősön található, közvetlen a mészkőbánya alatti területen, talaja pedig mészben és ásványokban nagyon gazdag. A 45 éves ültetvény termése bogyózás után egy napig héjon ázott, majd saját élesztőjével erjedt acéltartályban. Amikor a must cukortartalma 60-80 gramm körül volt, 10 hektós hordókba került a finomseprővel együtt, majd 6 hónapig érlelődött hordóban. Elegáns és kifinomult illat sok citrussal, sárga almával, gyömbérrel, vilmoskörtével és pirított magvakkal. Nagyon elegáns szövetű bor, finomra hangolt savakkal. Vibráló, élettel teli és egészen hosszú lecsengésű. Kifejezetten sós a finis. 90 pont

Figula Pincészet Sáfránkert Olaszrizling 2018

Vörös permi homokkő adja a Sáfránkert talaját, mely ásványi anyagokban és bauxitban rendkívül gazdag. A tó közelsége mellett a talaj mély színe miatt extra hőmennyiséget kap itt az ültetvény. A tó miatt itt a botritiszesedés meglehetősen gyakori. A bor ugyanúgy készült, mint a Sóskút. Intenzív illatában gyömbér, narancslekvár, narancsolaj, aszalt trópusi gyümölcsök, ananász, szerecsendió és fehérbors jelenik meg. Krémes textúrájú bor, kerek savakkal, némileg emelkedett alkohollal. Ízében is a trópusi gyümölcsök és az aszalványok dominálnak. Szájkitöltő korty, hosszú lecsengés. 91 pont

Figula Pincészet Lőcze Olaszrizling 2018

A Lőcze dűlő kiemelkedik a Sáfránkertből, annak a folytatása Csopak irányába. A Lőcze talaja kötöttebb, a termőréteg vékonyabb, emiatt a szüret általában egy héttel korábban zajlik. Szikárabb, markánsabb, mint a Sáfránkert. A készítési mód itt sem változik. Illatában fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök, gyógynövények, sárgadinnye, fehér bors és grapefruit. Mindezeket keretezi egy sós tengeri fuvallat is. Kóstolva visszafogottan elegáns, közepes testű bor, frissítő savakkal és feszes szerkezettel. Számomra a másik két dűlős tétel előrébb jár a fejlődésben, a Lőcze ehhez képest időt kér. 88 pont

Borítókép: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Mert Inni Jó

2020. október 05.
Recept

Nyúlmáj parfé Niko módra

2017. május 31.
Gasztronómia interjú

Küldj egy üzenetet!