Crêpe, a híres francia palacsinta
A palacsinta nem új keletű találmány, a történészek úgy vélik, hogy nagyjából Kr.e. 7000-ben már készültek hasonló formában, mint ma. Egyébként a latin neve placenta, ebből származik a palacsinta szavunk, mely a középkorban román közvetítéssel került át a nyelvünkbe. Ez az otthon nagyon egyszerűen elkészíthető finomság melegen vagy hidegen, édesen vagy sósan, főételként, desszertként vagy akár uzsonnaként is fogyasztható.
Minden nemzetnek meg van a saját változata, hiszen egy időben azzal, hogy elindult világhódító útján, úgy az összetevők listája és elkészítési módja is nemzetről nemzetre változott. A magyart mindenki ismeri, így most a francia változatának, a crêpe-nek mutatom meg a hagyományos receptjét. Természetesen ott is változhat régiónként a recept, például Észak-Franciaországban hagyományosan sört használnak a keverékhez, míg Normandiában és Bretagne-ban gyakran adnak hozzá egy pohár Calvados-t is.
Francia palacsinta
Hozzávalók (6-8 palacsintához):
- 125 g (3/4 csésze) sima liszt
- 1 közepes tojás
- 300 ml tej
- 25 g (2 evőkanál) olvasztott vaj
- csipet só
- vaj a sütéshez
Elkészítési mód:
Az átszitált lisztet és a csipetnyi sót egy tálban összekeverjük, a közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a tojást és egy fakanál segítségével összekeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet, és jó alaposan összedolgozzuk, majd jöhet hozzá az olvasztott vaj is és csomómentesre keverjük. Az állaga olyan legyen, mint egy krém.
Felforrósítunk egy palacsintasütőt (a francia mérete eltér a magyartól, sokkal nagyobb), hozzáadunk egy kis vajat, és amikor már szinte füstölni kezd, beleöntünk körülbelül három evőkanálnyit a masszából. Addig sütjük, amíg még megőrzi a világos színét (ez nagyjából 45 másodperc), majd fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is 30 másodpercig. Minden sütés előtt tegyünk egy kis vajat a palacsintasütőbe.
Tálalásnál megszórjuk porcukorral és feltekerjük, vagy negyedekre hajtjuk. Még forrón azonnal tetszés szerint mézzel, lekvárral, sziruppal vagy gyümölcsökkel tálaljuk. A friss palacsinta jól eláll a hűtőben, de le is fagyasztható.
Fotók: pixabay