Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. február 12.

Crêpe, a híres francia palacsinta

post

A palacsinta nem új keletű találmány, a történészek úgy vélik, hogy nagyjából Kr.e. 7000-ben már készültek hasonló formában, mint ma. Egyébként a latin neve placenta, ebből származik a palacsinta szavunk, mely a középkorban román közvetítéssel került át a nyelvünkbe. Ez az otthon nagyon egyszerűen elkészíthető finomság melegen vagy hidegen, édesen vagy sósan, főételként, desszertként vagy akár uzsonnaként is fogyasztható.

Minden nemzetnek meg van a saját változata, hiszen egy időben azzal, hogy elindult világhódító útján, úgy az összetevők listája és elkészítési módja is nemzetről nemzetre változott. A magyart mindenki ismeri, így most a francia változatának, a crêpe-nek mutatom meg a hagyományos receptjét. Természetesen ott is változhat régiónként a recept, például Észak-Franciaországban hagyományosan sört használnak a keverékhez, míg Normandiában és Bretagne-ban gyakran adnak hozzá egy pohár Calvados-t is.

Francia palacsinta

Hozzávalók (6-8 palacsintához):

  • 125 g (3/4 csésze) sima liszt
  • 1 közepes tojás
  • 300 ml tej
  • 25 g (2 evőkanál) olvasztott vaj
  • csipet só
  • vaj a sütéshez

Elkészítési mód:

Crêpe, francia palacsinta

Az átszitált lisztet és a csipetnyi sót egy tálban összekeverjük, a közepébe mélyedést csinálunk, hozzáadjuk a tojást és egy fakanál segítségével összekeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejet, és jó alaposan összedolgozzuk, majd jöhet hozzá az olvasztott vaj is és csomómentesre keverjük. Az állaga olyan legyen, mint egy krém.

Felforrósítunk egy palacsintasütőt (a francia mérete eltér a magyartól, sokkal nagyobb), hozzáadunk egy kis vajat, és amikor már szinte füstölni kezd, beleöntünk körülbelül három evőkanálnyit a masszából. Addig sütjük, amíg még megőrzi a világos színét (ez nagyjából 45 másodperc), majd fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is 30 másodpercig. Minden sütés előtt tegyünk egy kis vajat a palacsintasütőbe.

Tálalásnál megszórjuk porcukorral és feltekerjük, vagy negyedekre hajtjuk. Még forrón azonnal tetszés szerint mézzel, lekvárral, sziruppal vagy gyümölcsökkel tálaljuk. A friss palacsinta jól eláll a hűtőben, de le is fagyasztható.

Fotók: pixabay

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztronómia
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Aszú, nem csak karácsonykor

2020. november 29.
Étel-bor párosítás

Küldj egy üzenetet!