Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2021. január 10.

Házi csokis brownie, vörösboros körtével

post

Ha még sosem készítettetek otthon brownie-t, itt az ideje. Eszméletlenül egyszerű, így bárki bátran nekiláthat az elkészítéséhez. Puha, omlós, nagyon csokis, képtelenség neki ellenállni. Van, aki vaníliafagyival szereti, de én most vörösboros körtével ajánlom.   

Hozzávalók és elkészítési mód:

Brownie

  • 300 g étcsokoládé
  • 200 g cukor
  • 200 g vaj
  • 100 g liszt
  • 50 g kakaópor
  • 5 tanyasi tojás
  • 1 tk sütőpor

 

A tojás fehérjét habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral együtt kihabosítjuk. Vízgőz fölött lassú tűzön, vagy indukciós főzőlapon 2-es fokozaton folyamatos keverés  mellett egy tálban összeolvasztjuk a csokit és a vajat, majd hozzáadjuk a kihabosított sárgájához és összedolgozzuk. Ezt követően jöhet hozzá az átszitált liszt, a kakaópor és a sütőpor, óvatosan összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojáshabot és ismét óvatosan összedolgozzuk. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd mehet az előremelegített 170 fokos sütőbe nagyjából 20 percre. Ha elkészült, megvárjuk míg kicsit kihűl, egy pohár segítségével pedig formára vágjuk.  

Vörösboros körte

  • 4 db közepes méretű körte
  • virágméz
  • egy üveg száraz vörösbor (én Kamocsay Prémium Merlot 2017-et használtam)
  • 1 db narancs
  • fűszerek és aszalt gyümölcsök (például csillagánizs, fahéjrúd, szegfűszeg, egy db Bourbon vaníliarúd, aszalt szilva, kandírozott ananász, aszalt vörös áfonya, körömvirág, hibiszkus virág)

 

A palack tartalmát beöntjük egy magasabb edénybe, hozzáadunk egy kevés vizet, majd a fűszereket, aszalt gyümölcsöket, illetve a narancsot felszeletelve. A körtéket megmossuk, hámozzuk, majd belehelyezzük az edénybe. Majdnem forrásig felmelegítjük az egészet, ízlés szerint édesítjük virágmézzel, majd hagyjuk állni minimum 20 percig lefedve. Kivesszük a körtéket, ráhelyezzük a brownie-ra, a forralt bort pedig leszűrjük, és a desszerthez vagy önmagában fogyasztjuk.   

Csokoládészósz

  • 65 g vaj
  • 180 g étcsokoládé

 

Vízgőz fölött lassú tűzön, vagy indukciós főzőlapon 2-es fokozaton folyamatos keverés  mellett egy tálban összeolvasztjuk a csokit és a vajat, majd tálalásnál rákanalazzuk a brownie-ra.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Merlot 2017

A Neszmélyi borvidék legmelegebb és legmagasabban fekvő dűlőjéről szüretelt Kamocsay Ákos Prémium merlot-ról, egy korábbi recept alkalmával ITT írtam bővebben.

Recept, borajánlat, fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Gasztronómia interjú
Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!