Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. december 27.

Gombakrémleves borral

post

Ez a mennyei gombakrémleves nem igényel sok időt, gyorsan elkészül, laktató, és nagyon egészséges, hiszen a gomba értékes ásványi anyagokat, például foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz, de gazdag D-, B-, E- és K-vitaminokban is. Nem mellesleg még a kezdők is bátran nekiállhatnak az elkészítéséhez. Minél több fajta gomba kerül bele, annál finomabb.

Gombakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 700 g vegyes gomba (ha szeretjük az intenzívebb ízeket, akkor erdei gombákat is használjunk)
  • 150 g mogyoróhagyma
  • 1,5 dl fehérbor (Hilltop Pinot Gris 2013)
  • 2 ek vaj
  • 2 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 800 ml csirkealaplé (vegetáriánus változathoz zöldségalaplé)
  • friss kakukkfű
  • szerecsendió
  • dijoni mustár
  • 100 ml tejszín
  • kukoricakeményítő
  • fehér bors

A gombakrémleves elkészítése:

Egy nagy lábasban vajon és olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és a zúzott fokhagymát. Pár perc elteltével felöntjük a fehér borral, sóval, borssal, szerecsendióval és a friss kakukkfűvel fűszerezzük, hozzáadjuk az alaplét, majd közepes lángon felforraljuk. Egy botmixer segítségével krémesre pürésítjük a levest, majd hozzáadunk egy teáskanálnyi mustár, amit elkeverünk benne.  Egy mérőkanállal egy kis levest áthelyezünk egy másik tálkába, hozzáadjuk a tejszínt és a kukoricakeményítőt, alaposan összedolgozzuk, majd visszaöntjük a leveshez. Ha túl sűrűre sikeredett, akkor adjunk hozzá egy kis tejszínt vagy alaplét, és keverjük össze. Addig ismételjük, amíg a leves állaga megfelel számunkra.

Borajánlat:

Kamocsay Ákos Prémium Pinot Gris 2013

Kamocsay Pinot Gris 2013

Az élő példa, hogy értő kezekben egy reduktív eljárással készített bor ennyi év elteltével még mindig tele van élettel és vitalitással. És ezt az idei évben megrendezésre kerülő Neszmélyi Borvidéki Borverseny is visszaigazolta, ahol a legjobb fehérbor díját ez a tétel nyerte el. Nem mellesleg a borverseny legeredményesebb szereplője is a Hilltop volt. A Göteoldal-dűlő palackba zárt termése egy igazi nehézbombázó, de súlya ellenére mégis jól iható. Telt, gazdag illat- és ízjegyekkel rendelkező karakteres szürkebarát, szép egyensúllyal és arányokkal. Gömbölyű, zamatos, élettel teli bor, szultána mazsolával, nektarinnal, körte kompóttal, herbákkal, sárgadinnyével, mezei virágokkal, kandírozott citrusokkal, vajassággal és finom fűszerekkel társítva. Jól áll neki a maradékcukor, savai lágyak, hosszantartó lecsengésében finom tüzesség. 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!