A tökéletes sajtos rúd
Tudom, ahány ház annyi szokás, viszont nálam ez a befutó. A titok pedig nem más, mint a szódabikarbóna és a rétesliszt használata, meg a masszához hozzákevert reszelt sajt. A végeredmény magáért beszél, aki nem hiszi, próbálja ki.
Sajtos rúd recept
Hozzávalók (4 személyre)
-
40 dkg rétesliszt
-
2-2 késhegynyi só és szódabikarbóna
-
24 dkg vaj
-
20 dkg reszelt ementáli sajt
-
4 tojás sárgája
-
2 evőkanál tejföl
-
ízlés szerint köménymag és reszelt sajt a rudak megszórásához
Elkészítés
A sót a szódabikarbónával együtt a lisztbe keverjük, a vajat elmorzsoljuk, majd a reszelt sajttal, a négy tojás sárgájával és a tejföllel összegyúrjuk. Cipóra formázzuk és egy órán keresztül a hűtőben pihentetjük.
Deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk és derelyevágóval tetszés szerint csíkokra vágjuk, majd egy sütőpapíros tepsibe helyezzük és megkenjük a tojás sárgájával, behintjük reszelt sajttal, kevés köménymaggal és már is mehet a sütőbe. Önmagában, de akár sör, bor, pezsgő mellé is kiváló nassolnivaló. Persze, csak módjával!
Képek: Németi Sándor