Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. szeptember 22.

A hónap felfedezettje

post

A Kováts család több generáció óta szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozik, családi pincészetük pedig a horvátországi, a szinte csakis magyarok lakta Csúza községben található. Az Árpád-kori település lakói, akárcsak a Kováts család, ma is hűek magyar hagyományaikhoz.

Jelenleg nagyjából 15 hektáron gazdálkodnak, főleg fehérszőlőfajtákkal, ezek közöl is a legnagyobb arányban olaszrizlinget termesztenek, ami közel a területük felét teszi ki. Ezt követi a sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát, tramini, vörösfajtákban pedig a merlot, pinot noir, kékfrankos és cabernet sauvignon, amiből vörösbor mellett rozét is készítenek. Kováts Attila a családi hagyományt folytatva 2006-ban vette át a vállalkozás vezetését, de a mai napig édesapjával közösen dolgozik a szőlőben. Attila a villányi Teleki Zsigmond Szakképző Iskolába járt, ahol borászatot és szőlészetet tanult, utána pedig Budapesten a Corvinus Egyetemen a szőlész-borász mérnöki képzésen vett részt.

Kováts Pinot Noir 2016

Cizellált pinot noir, egy olyan pincészettől, akiről alig hallottam. Bár pihenve érződik, hogy nem egy nagyon friss tétel, az öt év ennek ellenére semmilyen nyomott nem hagyott rajta. Aroma- és ízjegyeiben meggymag, piros bogyós gyümölcsök, édes jellegű fűszerek, csokoládé, pihentetve pedig egy kis bőr, avar és némi mazsola jelenik meg benne. Szép egyensúlyban lévő bor, elegáns szerkezettel és finom, puha tanninnal. Egy picit az alkohol ad némi tüzességet a korty végének, de ezzel együtt nagyon jól csúszik minden korty.

 

Ez is érdekelhet

Recept

Champagne és szalonna

2018. augusztus 11.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Pesto genovai módra

2024. február 14.
Gasztronómia
Gasztroturizmus

Feltenni Tokajra a koronát

2018. szeptember 19.
Gasztronómia
Recept

Küldj egy üzenetet!