Sült csirke burgonyával és zöldborsópürével

Ez a sült csirke burgonyával, zöldborsópürével és paprikával a tökéletes választás, ha valami különlegeset és izgalmasat szeretnénk készíteni. Nincs benne semmi bonyolult, csak jó alapanyagok, néhány fűszer és az a bizonyos íz, ami miatt mindenki repetázni fog. Bontsatok hozzá egy finom bort, hogy az élmény teljes legyen.
Sült csirke recept
Hozzávalók:
- 1 db egész csirke, kicsontozva
- 1 kg burgonya
- 225 ml tejszín
- 1 db XL-es méretű tojás
- 15 g só
- 2,5 g kakukkfű
- 1 g feketebors
- 400 g zöldborsó
- 100 g vöröshagyma
- 3 db kisebb méretű kaliforniai paprika (egészben, sütőben megsütve)
- 30 g fokhagyma
Elkészítés
A csirkét kiterítjük, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük, majd felgöngyöljük, vákuum zacskóba tesszük és 62 fokon 4 órát sous vide-áljuk. Tálalás előtt 2-3 cm vastagra szeleteljük és körbe pirítjuk. A burgonyát vékony szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a tojást, tejszínt, sót és borsot, és ráöntjük a burgonyára. Tepsibe tesszük és 140 fokon 60 percig sütjük.
Hagymát pirítunk, rátesszük a zöldborsót, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 15 percig főzzük, és levével együtt pürésítjük. A sült paprikát botmixerrel áttörjük és sóval, borssal ízesítjük. Szükség esetén extra szűz olívaolajjal hígítjuk. Tálaláskor mártásnak borjú jus-t adunk mellé.
Borajánlat:
Trifecta Bomboly Furmint 2016

Összetett és gazdag illat- és ízjegyekkel bíró furmint a Bomboly-dűlőből, mely szépen hozza karakterben a dűlő tulajdonságait. Illatában finom hordós fűszerek, mezei virágok, trópusi gyümölcsök és olajos magvak, kóstolva pedig ízjegyei is szépen visszahozzák az illatában tapasztalható jegyeket. Jó egyensúly, szép textúra és test, izgalmas mélységek, csiszolt savak és kiváló szerkezet. Jó arányokkal és hosszantartó lecsengéssel rendelkező bor.
Borajánlat, borfotó: Németi Sándor
Recept: Hampuk Zsolt



Németi Sándor

