Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. április 14.

Szivek Péter: „Csak magunkra számíthatunk”

post

Szivek Péterrel, a Szivek Pince tulajdonos- borászával beszélgettem ezúttal, aki biztos benne, hogy ezeket a nehézségeket is túl fogja élni, amiket a koronavírus járvány okozott. Mint meséli, családként dolgoznak, egymásra támaszkodnak, és ha kell, bíztatják egymást, hiszen csak magukra számíthatnak.

A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek a borászatok, a nagyobbakhoz képest olyan kisebb családi pincészetek, mint amilyen ti is vagytok még nagyobb mértékben érintettek lehetnek. Hogy érinti a Szivek Pincét a kialakult válság?

Sok más pincészethez hasonlóan mi is közvetlenül a vendéglátói egységekben értékesítjük a borainkat, például éttermekben, borbárokban, szállodákban. A koronavírus-járvány okozta kialakult helyzet miatt viszont ezek a helyek egytől-egyig bezártak, ezáltal a mi eladásaink is a nullához közelítenek. Teljesen új helyzet alakult ki, és ehhez villámgyorsan kell alkalmazkodni. Mármint ha egyáltalán lehetséges…

Amikor múlt évben megjelent a WineArtCulture oldalán (ITT olvasható) a rólatok szóló évjárat értékelés, említetted, hogy belekezdtetek néhány fajtakísérletbe, amit idén is szeretnétek tovább folytatni. Hogyan állnak ezek a munkák?

Tavaly tavasszal eltelepítésre került fél hektár rezisztens fajtakísérlet ültetvény: hat fajta, ebből négy külföldi, illetve két magyar. Az oltványok szépen elindultak, a támrendszert pedig idén kezdtük építeni. Ezen felül néhány fajtánál, mint például hárslevelű, juhfark, kékfrankos és a fekete leányka, több klónt állítottunk be. Tavalyi oltás némely fajtáknál ugyan kevésbé sikerült, ezekben idén szemzéssel fogunk majd próbálkozni. Ahogyan a múlt évben, idén is nehezítő körülmény a szárazság. Sajnos már egy hónapja nem volt értékelhető csapadék, és a téli csapadék is hihetetlenül kevés volt, így ennek következményeként teljesen száraz és kemény a föld, pedig még csak április eleje van. 

A természet viszont nem áll meg, továbbra is művelni kell a szőlőt, hogyan tudjátok megoldani most?

Az új helyzetre tekintettel a lemetszett szőlőn most még egyszer végigmegyünk, visszametszünk a csapokból, áttekintjük a lemetszett tőkét. A zöldmunkára tekintettel igyekszünk a költségeinket így is racionalizálni. Azoknál a szőlőknél, ahol szerettünk volna kísérleteket elvégezni, de időhiány vagy bármilyen más okból nem sikerült, ott most végre elvégezzük. Ezek a munkálatok anyagilag nagy kihívást jelentenek, mivel a szőlő művelési költségeit nem lehet leállítani, ugyanakkor kérdőjel, hogy milyen évjárat vár ránk.

Ebben a kihívást jelentő élethelyzetben, miként tudtok reagálni a kialakult helyzetre?

Kedvezményes bor csomagokat állítunk össze, és az ingyenes házhozszállítás mellé kisebb ajándékot is adunk vásárlóinknak. Jelenleg hirtelen így tudunk reagálni azokra a nehézségekre, amiket a járvány hozott magával. Továbbá a régóta húzódó webes értékesítési felületünket is villámgyorsan be kell fejeznünk. Nehéz és kemény időszak vár mindenkire a jövőben, most vastag betűvel írják a sorokat a történelemkönyvben, meghatározó évként fogunk erre az évre visszatekinteni. Nem vagyok gazdasági szakember, de biztos vagyok benne, hogy jelentős piaci átalakulások fognak lezajlani. Hogy miként és hogyan? - ember legyen a talpán, aki erre most tud válaszolni…

Mit lehet tanulni az ilyen nehéz helyzetekből?

Valahogy mindig is éreztem, hogy egyszer „lekapcsolják a villanyt”, bizonyos értelemben most megtörtént. Remélem, ez a helyzet sokunkban rávilágít fontossági sorrendekre és a fejekben is rendet tesz. Olyan tempóban és olyan sebességgel élt eddig a társadalom, ami már ijesztő. Bár a kommunikációs eszközeink lehetővé tették, hogy bárkivel gyorsan felvegyük a kapcsolatot, valahogy sosem volt időnk semmire és senkire. Az emberek teljesen másra helyezték eddig a súlyokat, az értékek, a kapcsolatok pedig háttérbe szorultak. Mindig eszembe jut a szüleim, nagyszüleim életvitele: reggeltől estig fáradhatatlanul dolgoztak, mégis tudtak egymással találkozni, volt idejük egymásra. Nehezen éltek, mi pedig élünk, de valami egészen más módon…

A Neszmélyi borvidék legkeletibb településén, 18 hektáron művelitek a szőlőt, az első évjárat, ami palackba került a 2013-as év volt, ezt követően a 2015-ös év végétől kezdtetek aktívabban is foglalkozni a borászkodással. Milyen átalakulásokon ment keresztül azóta a Szivek Pince?

Az organikus gazdálkodásra mindig nagy hangsúlyt fektetünk, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy ezt a szemléletet egyre jobban tökéletesítsük. Fontosnak tartom, hogy olyan szőlőt műveljük, ami egyensúlyban van a környezettel, a természettel, ami saját erejéből ellenállóbb. Hiszem, hogy az ilyen szőlőből lehet izgalmas borokat készíteni, amik megmutatják a Pilis igazi arcát.  

A zöldvelteliniből készül a népszerű ZéVé névre keresztelt trilógiátok. Azok számára, akik kevésbé ismerik a Szivek Pince borait el tudnád mesélni, mi ennek a trilógiának az érdekessége?

A szőlőnk a legfelső teraszon helyezkedik el, közvetlenül a Pilis lábánál. Traktorban ülve, munka közben figyeltem meg mennyire más kondícióban vannak a tőkék a terasz alján, közepén és tetején, így innen jött a gondolat, hogy szüreteljük külön-külön őket, és igyekeztem más-más stílusban készíteni belőlük borokat. A terasz alját szüreteljük elsőként, ez egy könnyedebb, nyáriasabb, üdébb stílus. A terasz közepét október elején szüreteljük, teljes érettségben és kétféleképpen dolgozzuk fel: egyik felét egész fürtösen préseljük, másik felét hagyományosan, majd hat hónapi finomseprőn tartás után házasítjuk össze. Ez egy minerálisabb, ásványosabb típusú bor. A terasz tetejét október második felében szüreteljük, a szőlő túlérett, enyhén töppedt, kis fürtű, aranysárga színű. Teljes egészében egészfürtösen préseljük, majd 400 l-es fahordókban pihentetjük. Hozzáadott élesztő nélkül erjednek a pincében, majd szintén hat hónap finomseprőn tartjuk hordóban. Ez egy vastagabb, komplex bor. 

A családotok önfenntartó, a borok készítése mellett van szántóföldetek, állatokat is tartatok, és ahogyan tapasztaltam a múltkori látogatásom alkalmával, zseniális termékeket készítetek a szarvasmarha és a sertés húsából. Van ezzel kapcsolatban valamilyen tervetek hosszabb távon?

Úgy nőttünk fel, hogy mindig voltak állataink, földjeink, szőlőnk, és igyekeztünk megtermelni a mindennapi betevőt. Régen szarvasmarhát is tartottunk és tejet hordtunk házhoz.  Készítünk többek között kolbászt, sonkát, szalonnát, ezekből tudunk kóstolót biztosítani a borkóstolók alkalmával. Régi vágyunk, hogy ridegtartásban tartsunk állatokat és ezeket meg is mutassuk majd a hozzánk látogatóknak. Nagyon sok munka vár még ránk, mindent mi magunk végzünk és lassan lépésről- lépésre haladunk.

Optimista és bizakodó emberként ismerlek, ezért is szeretnélek megkérdezni, hogy mi most a jövőképetek?

Családként dolgozunk, egymásra támaszkodunk, és ha kell, bíztatjuk egymást, mert tudjuk, hogy csak magunkra számíthatunk. Mindazt, amit eddig elértünk, egymásnak, a családnak, az összefogásnak köszönhetjük. Sok mindent megélt már a család, sok nehézségen, kihíváson vagyunk túl. Mindig optimisták, kitartóak vagyunk és mindenben keressük a jót. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a nehézségeket is túl fogjuk élni!

Fotók: Szivek Pince

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!