Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2016. december 13.

Vörösboros körte, vanília fagylalttal és kekszmorzsával

post

Vörösboros körte recept

Hozzávalók:

  • 4 db Vilmos körte

  • 6 dl vörösbor

  • 1 db bio narancs

  • 1 db bio citrom

  • 1 db kisebb mandarin

  • 100 g barnacukor

  • 4-5 db szegfűszeg

  • 1 rúd fahéj

  • 1 egész csillagánizs

  • 2 db bourbon vaníliarúd

  • 1 kis kakukkfűág

  • frissen őrölt feketebors

  • vaníliafagylalt

  • háztartási keksz

  • menta

Elkészítés:

A meghámozott körtéket egy vízzel teli edénybe helyezzük, úgy, hogy a víz teljesen ellepje, majd a kifacsart citrom levét hozzáadjuk. Egy mélyebb lábosba elolvasztjuk a cukrot, majd beleöntjük a bort, hozzáadjuk a fűszereket, a mandarin és a fél narancs levét, kakukkfűágat, a kikapart vanília rudak belsejét, reszelt narancs-és citromhéjat, és végezetül tekerünk bele egy kis frissen őrölt feketeborsot. Lassú tűzön felforraljuk, kivesszük a kakukkfűágat, majd hozzáadjuk a körtéket és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a bor nem lepi el teljesen a körtéket, akkor időnkét forgassuk meg. Ha a körték megpuhultak, kiszedjük egy tányérra, majd redukáljuk a lábosban a bort.

Mozsár segítségével kisebb darabkákra törjük a kekszet. A körte mellé jó minőségű vaníliafagylaltot tálaluk, hozzáadunk kevés redukált vörösbort, és megszórjuk a kekszmorzsával.

Recept, fotó: Németi Sándor  

 

 

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Borturizmus
Hírek - programok
Bor
Recept
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!