Vörösboros körte, vanília fagylalttal és kekszmorzsával
Vörösboros körte recept
Hozzávalók:
-
4 db Vilmos körte
-
6 dl vörösbor
-
1 db bio narancs
-
1 db bio citrom
-
1 db kisebb mandarin
-
100 g barnacukor
-
4-5 db szegfűszeg
-
1 rúd fahéj
-
1 egész csillagánizs
-
2 db bourbon vaníliarúd
-
1 kis kakukkfűág
-
frissen őrölt feketebors
-
vaníliafagylalt
-
háztartási keksz
-
menta
Elkészítés:
A meghámozott körtéket egy vízzel teli edénybe helyezzük, úgy, hogy a víz teljesen ellepje, majd a kifacsart citrom levét hozzáadjuk. Egy mélyebb lábosba elolvasztjuk a cukrot, majd beleöntjük a bort, hozzáadjuk a fűszereket, a mandarin és a fél narancs levét, kakukkfűágat, a kikapart vanília rudak belsejét, reszelt narancs-és citromhéjat, és végezetül tekerünk bele egy kis frissen őrölt feketeborsot. Lassú tűzön felforraljuk, kivesszük a kakukkfűágat, majd hozzáadjuk a körtéket és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a bor nem lepi el teljesen a körtéket, akkor időnkét forgassuk meg. Ha a körték megpuhultak, kiszedjük egy tányérra, majd redukáljuk a lábosban a bort.
Mozsár segítségével kisebb darabkákra törjük a kekszet. A körte mellé jó minőségű vaníliafagylaltot tálaluk, hozzáadunk kevés redukált vörösbort, és megszórjuk a kekszmorzsával.
Recept, fotó: Németi Sándor