Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. június 28.

Gambas pil pil, Spanyolország közkedvelt fogása

post

Az Andalúziából származó közkedvelt Gambas pil pil nevű étel rendkívül ízletes, és az elkészítése is nagyon könnyű. Hozzá pedig csupán pár alapanyag szükséges. Baráti társaságok összejövetelére, könnyed nyári vacsorákra tökéletes választás.

Fehérboros Gambas pil pil

A Gambas pil pilt Spanyolországban gyakran egy nagyobb tapas tál részeként fogyasztják, például kemény sajttal, sonkával, burgonyával és tenger gyümölcseivel együtt. De önmagában is ugyanolyan jó választás. És hogy az élmény teljes legyen, tálaljuk friss bagettel és mellé bontsunk fel egy finom bort. Ha Spanyolországban vagyunk válasszunk mellé egy érettebb Cava pezsgőt, egy garnacha szőlőfajtából készített rozét, vagy egy könnyed tempranillo vörösbort. Én most az elkészítéséhez és a fogás mellé viszont egy izgalmas tokaji száraz bort ajánlok.

Hozzávalók:

  • 15 db friss nagyobb méretű királyrák
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk csípős chili pehely
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • egy csipetnyi füstölt édes paprika
  • koriander, finomra vágva
  • 0,5 dl száraz fehér bor

Elkészítési mód:

Egy tűzálló cserépedényben olívaolajon átfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát és a chilit, majd hozzáadjuk a friss rákokat, és kicsit lepirítjuk. Felöntjük a száraz fehér borral, majd jöhet bele a füstölt édes paprika is. Sóval ízesítjük. Pár perc alatt rózsaszínűre sütjük a rákot, majd a végén hozzáadjuk a finomra vágott friss koriandert. Kicsit összerázzuk és ha elkészült egyből forrón tálaljuk friss rusztikus kenyérrel vagy bagettel, hogy legyen mivel mártogatni az ízletes fűszeres mártást.

Borajánlat:

Trifecta Szerelmi Furmint 2017

Trifecta furmint

Ehhez a fogáshoz egy pohár tartalmasabb cava, a magas savtartalmáról és citrusos jegyeiről ismert verdejo, egy szintén spanyol albarino, vagy egy osztrák zöld veltelini remek választás. Akárcsak a Tállyán gazdálkodó Trifecta pincészet 2017-es évjáratú Szerelmi furmintja, mely a gambas pil pil intenzív és finoman fűszeres ízvilágával tökéletesen harmonizál, illetve szépen kiegészíti a garnélarák és fokhagyma ízét. A bor alapanyaga a Tokaji borvidék egyik legértékesebb dűlőjének, a Szerelminek a termése, amely elnevezés eredete a szerémségi születésű Szerémy György (1490−1548) nagyváradi kanonokkal, történetíróval és humanista tudóssal áll összefüggésben. Szerémy egyébként Szapolyai János erdélyi vajda, a későbbi I. János (1526−1540) magyar király politikai híve volt. Szerémy György Szapolyai Jánostól szolgálatai fejében az 1520-as évek végén nagy kiterjedésű szőlőbirtokot kapott Tokaj nyugati határában, a Mézesmál szőlőhegyen. Nagy valószínűséggel ebben az időszakban vált ki a Szerelmi, és vált önálló szőlőterületté a történelmi Mézesmálon. Az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablo által 2016-ban megalapított Trifecta pincészet az első osztályú besorolású Szerelmi-dűlőben 2 hektárral rendelkezik, ennek 90%-a furmint, a megmaradt rész pedig hárslevelű. A bor finom, tartalmas és gazdag szerkezetével és textúrájával, illetve kiváló savaival szép párosítást alkot a fogással, új magasságokba repítve a fogás amúgy is izgalmas és kifinomult ízeit.

Recept, borajánlat és borfotó: Németi Sándor

Borítókép: pexels

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Terítéken az új Vida borok

2019. március 01.
Bor teszt-értékelés

Az egyik legjobb kéknyelű

2022. december 16.
Bor

Küldj egy üzenetet!