Citromtorta, szeder öntettel

Hozzávalók (10 adagra kalkulálva)
Tészta:
-
1 kg liszt
-
270g porcukor
-
10g só
-
800g vaj
-
3db tojás
-
Krém:
-
270g cukor
-
270g tojás sárgája
-
350g vaj
-
1db zselatinlap
-
5db citrom leve és héja
-
1db lime leve és héja
-
Öntet:
-
480g szeder
-
100g cukor
-
½ vanília rúd
-
1dl chardonnay
Elkészítés
A tésztát összegyúrjuk, és egy vajazott, lisztezett piteformát 5 mm vastagon kibélelünk vele. 180 °C-on 7-8 percig sütjük. A cukrot, a zselatint, a citrus leveket és héjakat összeforraljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és vízgőz felett besűrítjük, majd félrehúzzuk és hozzáadjuk a kockázott, hűtőhideg vajat. Simára keverjük, és beleöntjük a tésztaformába. Egy éjszakát állni hagyjuk. Az öntethez a szedret és a cukrot fehérborral felfőzzük és áttörjük.
Tálaláskor cukrozott tojáshabot pirítunk a tetejére.
Recept: Hampuk Zsolt