Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2016. december 10.

Citromtorta, szeder öntettel

post

Hozzávalók (10 adagra kalkulálva)

Tészta:

  • 1 kg liszt

  • 270g porcukor

  • 10g só

  • 800g vaj

  • 3db tojás

  • Krém:

  • 270g cukor

  • 270g tojás sárgája

  • 350g vaj

  • 1db zselatinlap

  • 5db citrom leve és héja

  • 1db lime leve és héja

  • Öntet:

  • 480g szeder

  • 100g cukor

  • ½ vanília rúd

  • 1dl chardonnay

Elkészítés

A tésztát összegyúrjuk, és egy vajazott, lisztezett piteformát 5 mm vastagon kibélelünk vele. 180 °C-on 7-8 percig sütjük. A cukrot, a zselatint, a citrus leveket és héjakat összeforraljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és vízgőz felett besűrítjük, majd félrehúzzuk és hozzáadjuk a kockázott, hűtőhideg vajat. Simára keverjük, és beleöntjük a tésztaformába. Egy éjszakát állni hagyjuk. Az öntethez a szedret és a cukrot fehérborral felfőzzük és áttörjük.

Tálaláskor cukrozott tojáshabot pirítunk a tetejére.

Recept: Hampuk Zsolt

  

 

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Focistából mátrai borász

2021. február 04.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor

6 izgalmas bor húsvétra

2024. március 25.
Bor teszt-értékelés

Legenda és valóság

2020. november 20.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!