Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2023. október 10.

Borünnep lesz ismét Mosonmagyaróváron

post

Október 14-én újra borünnep lesz Mosonmagyaróváron - immár a negyedik. A közelgő rendezvényről a szervezők Budapesten tartottak sajtótájékoztatót AVilla Pasarét épületében, ahol a VinÓvár borversenyének első fordulóját is megtartották.

VinÓvár - Mosonmagyaróváron ismét a bor lesz a középpontban

“A több mint 200 éves egyetemi campus egy csodálatos helyszín ahhoz hogy vendégül láthassuk 24 kiváló, számunkra kedves borászatot és közel ezer borkedvelőt. Mindez nem valósulhatott volna meg a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karának, a helyi önkormányzatnak és az Óvári Gazdászok Szövetségének aktív támogatása nélkül. Újdonság, hogy az idei VinÓváron öt hazai kisüzemi sörfőzde is bemutatkozik a nagyközönségnek az Agrármarketing Centrumnak köszönhetően és szigetközi ízkavalkád is várja a rendezvényre érkezőket: a régiós gasztronómia sajt-, hús-, és pékárukkal, valamint hungarikum párlatokkal képviselteti majd magát” - mondta Vajas Péter főszervező.

“A VinÓvár a borkóstoláson túl arról is szól, hogy az egyetemi kar kicsit bemutatkozik a szélesebb közönség számára” - vette át a szót Hanczné Dr. Lakatos Erika innovációs dékánhelyettes, tanszékvezető egyetemi docens. “Sokan nem tudják, hogy az egyetemnek sajtüzeme és kisüzemi sörfőzdéje is működik Mosonmagyaróváron, az itt készült élelmiszeripari termékek mind megkóstolhatók lesznek a VinÓváron.”

VinÓvár kísérő rendezvények

Kísérő rendezvényként szakmai workshop-ot is tartanak, ahol a szőlészetben és kertészetben megvalósított precíziós gazdálkodás témáját járják körül, nyíltan beszélve a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás kihívásairól és lehetőségeiről. Dr. Vona Viktória az óvári precíziós szakmérnök képzés vezetője öt szakembert kért fel a témában történő eladásra, így az érdeklődők komplex információkkal gazdagodhatnak.

Dr. Iváncsics János Mosonmagyaróvár alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a városvezetés minden kezdeményezést támogat, amely a város hírnevét viszi országhatárokon innen és túl - így van ez a VinÓvár esetében is.

VinÓvár Mosonmagyaróvár

“A VinÓváron kulturált helyszínen, kulturált módon lehet a magyar borokkal ismerkedni és személyesen találkozni a borászokkal. Az idei rendezvénynek szakmai kísérő programja is lesz, jövőre várhatóan konferenciával is kibővül majd” - ismertette az alpolgármester.

Mosonmagyaróvár több komoly turisztikai attrakcióval várja a látogatókat, ilyenek a felújított Óvári Vár, a FUTURA interaktív természettudományos központ és a termálfürdő, amely Európa öt legjobb gyógyvizének egyike. A város ivóvíze is híres, a Szigetközi Friss Víz képviselte Magyarországot a Bocuse D’Or lyoni döntőjében.

A VinÓvár alkalmából minden évben kiválasztják Mosonmagyaróvár Város és a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának fehér- és vörösborait, amelyek egy évig viselhetik a megtisztelő címet.

“A bor fontos és számít, ezt éreztetnünk kell a borok készítőivel, többek között ilyen események megszervezésével. Azért örülök a VinÓvár létrejöttének, mert nagyon-nagyon sok fiatalt szólít meg” - mondta Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, aki a szakmai zsűri vezetőjeként beszámolt a kétlépcsős borverseny első fordulójáról. Az idei évben a borászatok 44 bort neveztek, a végeredményről a társadalmi zsűri dönt egy hét múlva, az eredményhirdetésre a pedig IV. VinÓvár ünnepélyes megnyitóján kerül sor.

További információk és jegyrendelés:

https://vinovar.hu/

Fotók: VinÓvár Facebook, Pexels

Ez is érdekelhet

Recept

Nyúlmáj parfé Niko módra

2017. május 31.
Hírek - programok

BADACSONY „BORKÖZELBŐL”

2022. június 02.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Syrah, Vámos Attila módra

2022. március 23.
Bor teszt-értékelés

Így is lehet csinálni…

2020. augusztus 17.
Gasztronómia
Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.
Borturizmus
Recept
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!