Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. február 14.

Pesto genovai módra

post

Az olaszországi Liguria régióban található Genova városából származó klasszikus genovai pesto, eredeti nevén Pesto alla Genovese mindössze hét összetevőből készül: fokhagyma, só, fenyőmag, bazsalikomlevél, kétféle olasz sajt, illetve a szintén nélkülözhetetlen extra szűz olívaolaj. A végeredmény pedig isteni. A pesto-t általában tésztákhoz használják, de néha szeletelt paradicsommal vagy főtt burgonyával is tálalják.

Pesto kisokos

A pesto elkészítéséhez nem szükséges semmilyen konyhai tapasztalat, mindenki bátran nekiállhat. Egy dologra viszont érdemes figyelni: a hozzávalókat gondosan kell kiválasztani. A genovai pestohoz csak friss, apró levelű bazsalikom illik, amit rövid ideig hideg vízben kell megmosni, majd tiszta konyharuhára téve alaposan megszárítani. Elkészítéséhez olyan olívaolajat használjunk, amelynek enyhébb az íze, így nem fog dominálni. Bár a recept régebbi változatait követve vannak, akik egy kis vajat is hozzáadnak a pestóhoz, én ezt nem tanácsolnám. Igaz, ez több testet ad neki, de megnöveli a zsírszintjét is. Ha autentikus genonovai pestot szeretnénk készíteni, akkor a két olasz sajt, a Pecorino és a Parmigiano Reggiano nélkülözhetetlen. Az alapanyagok közül a legdrágább összetevő a fenyőmag, de alternatív megoldásként a dió, mandula vagy kesudió is használható helyette. A pesto elkészítéséhez soha ne használjunk robotgépet vagy turmixgépet, hiszen ezek felmelegítik az összetevőket, a fém pedig a bazsalikom oxidációját is okozhatja, ami megváltoztatja a végső ízt. Ha már elkészült, akkor frissen tálalni a legjobb, de légmentesen záródó üvegedényben is jól eláll a hűtőben.

Hozzávalók:

  • 50 g friss bazsalikom levél
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • 6 evőkanál reszelt Parmigiano Reggiano (vagy Grana Padano) sajt
  • 2 evőkanál reszelt Pecorino sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • csipetnyi durva só

A pesto elkészítése:

A bazsalikomot hideg vízben megmossuk, majd hagyjuk megszáradni egy konyharuhán. Pucoljuk meg a fokhagymát, majd egy mozsárban pépesítsük össze egy csipet sóval és a fenyőmaggal. Fokozatosan adjuk hozzá a bazsalikom leveleket és dolgozzuk össze, hogy jó krémes legyen. Ezután jöhet bele a két féle sajt is, majd cseppenként öntsük bele az olívaolajat. Fontos, hogy a végén a pesto tömör legyen és nem folyós. Ha elkészült, azonnal tálaljuk tésztával, hallal vagy hússal.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: Pixabay

Ez is érdekelhet

Gasztronómia interjú
Gasztroturizmus

Feltenni Tokajra a koronát

2018. szeptember 19.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept

Champagne és szalonna

2018. augusztus 11.

Küldj egy üzenetet!