Bor
post-authorNémeti Sándor
2018. június 21.

Németh Pince - Rejtett kincs Badacsony szívében

post

Ráadásul a szó legszorosabb értelmében kézműves borászat. A borok egytől-egyik kristálytiszták, biztos kézzel és jó ízléssel elkészítve, ebből adódóan nincs gondjuk az értékesítéssel, szinte minden palack a pincénél fogy el. Nem foglalkoznak borkereskedőkkel, nem céljuk a növekedés és pont annyi szőlőjük van, amennyit a család még meg tud művelni. A jó hírük pedig évek óta szájról-szájra terjed.

A Németh Pincét hosszú évekkel ezelőtt fedeztem fel, még abban az időben, amikor csak annyit konyítottam a borokhoz, hogy ízlenek-e vagy sem. Azóta sok mindent változott, de a pincészet borait azóta is kedvelem. Akárhányszor Badacsonyban járok, ide mindig betérek. Így tettem múlt héten is, s bár elsődleges célom egy interjú készítése volt, inkább félre tettem a diktafont, kiélveztem a pillanat varázsát és végig kóstoltam szinte az egész felhozatalt. A végén pedig vásároltam az Ambróziá-ból egy palackkal.

A családi pincészet közel két hektár saját szőlővel rendelkezik és további 4-5 hektárról vásárol fel, ebből nagyjából tízezer palackot készít évente. Amint a Németh Pincénél, a házigazda Szalai Attila is megemlíti, sajnos ma Magyarországon sokkal gazdaságosabb szőlőt felvásárolni, mintha valaki saját maga művelné meg. Például 150 forintért már nagyon jó minőségű szőlőt lehet szerezni, de ha az ember megtermeli, akkor ez nagyjából 200 forintra jön ki. Badacsony egyik legkisebb pincészetének kínálatában megtalálható a kéknyelű, budai zöld, rózsakő, juhfark, szürkebarát, muskotály, olaszrizling és a rajnai rizling is, de a fő büszkeségük a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, valamint a badacsonyi aszú és a jégbor. Attila régen sokkal jobban szerette a sört és nem is érzett késztetést, hogy foglalkozzon borokkal, igaz, ahogyan megemlíti, régen nem is volt akkora kultusza a bornak, ahogyan például már ma. Nincs kedvenc szőlőfajtája, de szereti a rózsakövet, a zeust pedig kései szüretben. A kéknyelűt - szintúgy ahogyan az összes magyar fajtát - pedig rapszódikus szőlőfajtának tartja, amely tíz évből legjobb esetben háromszor ad jó borokat. Ha csak egy szőlőfajtával kellene, hogy foglalkozzon, nem biztos, hogy a kéknyelű lenne az. Attila imádja Wachau-t, és nem csak azért, mert ott minden kizárólag a szőlőről szól. „ Wachau teljesen ellentéte Badacsonynak. Nálunk nem sok minden árulkodik arról, hogy ez egy borvidék: sör és sok más egyéb ide nem illő reklámok, amelyek nélkülözik a bort” – fejezte ki véleményét Attila, miközben éppen a borvidék nehézségeiről kérdeztem a pincészetnél. Pozitív példaként Balatonfüredet említi, ahol mindenki csak a saját cégérét tüntetheti fel.

Németh Pince Ambrózia 2015 (édes)

Míg a Napsugár boruk aszús szemeket tartalmaz, addig az Ambrózia csak egészséges szőlőből készül. A szüretet nem időponthoz kötik, hanem a szőlő érettségi fokához. Az Ambrózia elkészítéséhez nem áztatják a szőlőt, és arra törekednek, hogy az alkohol mindig 9-10 között legyen, a maradékcukor pedig 90 és 130 között. Folyamatos kontroll, a bort hordóban erjesztik és érlelik. Persze van szűrés és derítés is. A Németh Pince borai - mint többször is tapasztaltam - kevésbé illatosak, sokkal inkább ízesek. Ez alól az Ambrózia sem kivétel, viszont rendkívül precíz és az arányok is nagyon jók. Kicsit zárkózott illat, kis kén, ami egy kevés szellőzést és időt igényel. Fehér húsú gyümölcsök, friss szőlő, fehér virágok és citrusok bontakoznak ki belőle, az íze elragadó, könnyed, lendületes és friss, a savak a maradékcukorhoz igazodva szinte tökéletes egyensúlyt alkotnak. Finom olajos textúra, kedves bor, amely veszettül itatja magát. Ritkán kóstolok ilyen jó olaszrizlinget. 7 és 7+ között van, ha kellene pontozni.

A Németh Pince borai csak a pincészetnél, illetve Badacsonyban néhány helyen kaphatók. Az Ambrózia ára 5000 Ft, kiszerelése 500 ml.

Képek: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Bemutatkozott az Igazán

2018. június 19.
Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Myrtus 6 puttonyos aszú 2016

2019. június 22.
Bor
Hírek - programok
Bor interjú
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!