Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. április 26.

Barackos gombóc osztrák módra

post

Ha szeretitek a szilvás gombócot, akkor ezt a hagyományos, Wachau-völgyében gyakran készített barackos változatot is imádni fogjátok. Kiadós, finom, de a biztonság kedvéért érdemes egyből dupla adagot készíteni.

Barackos gombóc, Wachau emblematikus desszertje

A Világörökség részét képező Wachau-völgy enyhe éghajlata és termékeny talaja miatt nemcsak kiváló fehérborok készítésére alkalmas, hanem gyümölcstermesztésre is. A terület otthont ad Ausztria legfinomabb sárgabarackjainak, amelyet Marille-nek hívnak a helyiek. Egyedisége miatt Wachauer Marille néven 1996-ban védett eredetű termékké nyilvánították. A márka név alatt 227 wachaui kajszibarack gazdálkodó garantálja a fogyasztó számára az eredet hitelességét, valamint a wachaui sárgabarack egyedi illat- és ízminőségét. A kizárólag kézzel szedett barack olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy minden évben fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Ha arra járunk, feltétlenül kóstoljuk meg a belőle készített likőrt és lekvárt, ha pedig megéhezünk, próbáljuk ki a régióra jellemző sárgabarackos gombócot is, amelyet a most bemutatott recept alapján akár otthon is gyorsan elkészíthettek.

Barackos gombóc recept

Hozzávalók:

A gombócokhoz

  • 300 g alacsony zsírtartalmú túró
  • 200 g liszt
  • 60 g szobahőmérsékletű vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tanyasi tojás
  • csipet só
  • 10 kisebb sárgabarack
  • 10 db kockacukor

A pirított zsemlemorzsához

  • 100 g zsemlemorzsa
  • 100 g vaj
  • őrölt fahéj
  • porcukor

Elkészítési mód:

A szobahőmérsékletű puha vajat a vaníliás cukorral és egy csipet sóval krémes állagúra keverjük. Hozzákeverjük a tojást a túróval és a liszttel, és jól összedolgozzuk. Egy nagy gombócot formázuk belőle, becsomagoljuk fóliába, és hűvös helyen pihentetjük kb. 30 percig.

A barackokat alaposan megmossuk, eltávolítjuk a magokat, a helyükbe pedig 1-1 kockacukrot helyezünk. Lisztezett munkalapon a tésztát kb 2 cm vastagságúra nyújtjuk, majd kis négyzeteket vágunk belőle, ezek közepére pedig 1-1 barackot helyezünk. A tészta sarkait összecsippentve gombócokat formázunk és a lisztezett felületre tesszük.

Egy nagy edényben felforralunk vizet, és adunk hozzá egy kis sót. Ha már forr a víz alacsonyabbra vesszük a lángot, majd belehelyezzük a barackos gombócokat és nagyjából 10 percig hagyjuk puhára főni. Időnként óvatosan keverjük meg, nehogy a gombócok összeragadjanak.

A pirított zsemlemorzsa elkészítéséhez olvasszuk fel egy serpenyőben a vajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát és ízesítsük a fahéjjal. Aranybarnára készítjük, a vége felé pedig adjunk hozzá egy nagyobb mennyiségű cukrot. A megfőtt gombócokat óvatosan kiszedjük a forró vízből, és az előkészített cukros zsemlemorzsába forgatjuk. Tálaláskor porcukorral meghintjük.

Hogy a gombócok ne essenek szét, a gyümölccsel való megtöltés előtt célszerű egy próbagombócot készíteni. Ha szükséges, módosítsunk a tészta összetételén: ha túl lágy, akkor adjunk hozzá több lisztet, ha pedig túl kemény, akkor lágy vajat.

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Ha Somló, akkor juhfark?

2022. június 01.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!