Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. szeptember 16.

Almarózsa muffin

post

Az almarózsa muffin nemcsak mutatós desszert, hanem isteni finom is. Viszonylag gyorsan elkészíthető, olcsó, és alig kell hozzá pár alapanyag. Egy biztos: ha vendégségbe megyünk vagy vendégeket várunk ez a desszert telitalálat.

Almarózsa muffin recept

Hozzávalók:

Muffin tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 100 g cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tojás
  • 100 ml tej
  • 100 ml napraforgóolaj
  • 1 tk vaníliakivonat

Almarózsákhoz:

  • 2-3 közepes alma (piros héjú)
  • 1 citrom leve
  • 50 g cukor
  • 2 ek vaj
  • 1 tk őrölt fahéj

Díszítéshez:

  • Porcukor

Az almarózsa muffin elkészítése:

Az almákat vágjuk ketté, távolítsuk el a magházukat, majd szeleteljük vékony félholdakra. Egy tálban keverjük össze a citrom levét és annyi vizet, hogy ellepje az almaszeleteket. Adjuk hozzá a cukrot, és tegyük bele az almaszeleteket, hogy ne barnuljanak meg. Mikrohullámú sütőben 2-3 percig pároljuk az alma szeleteket, hogy puhák legyenek, de vigyázzunk arra, hogy ne essenek szét. A legvégén szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

Következő lépésként melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben álljunk neki a muffin tészta elkészítéséhez. Ehhez egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és fahéjat, egy másik tálban pedig verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet, az olajat és a vaníliakivonatot. Alaposan keverjük össze, majd öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverjük simára.

Ha alaposan összekevertük az alapanyagokat, következő lépésként töltsük meg a muffinformák alsó harmadát a tésztával. Az almarózsák elkészítéséhez vegyünk néhány almaszeletet, és rendezzük őket egymás mellé úgy, hogy átfedjék egymást. Óvatosan tekerjük fel a szeleteket, hogy rózsát formázzanak. Helyezzük az almarózsákat a tészta tetejére, majd enyhén nyomjuk bele a tésztába. Helyezzük a muffinokat az előmelegített sütőbe, majd 20-25 percig süssük, vagy amíg aranybarnák nem lesznek, és a tészta átsül. Vegyük ki a sütőből a muffinokat, és ha kihűltek, szórjuk meg őket porcukorral.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Magyar tarka aszúval

2024. március 04.
Gasztronómia
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Jó bor, jó áron

2020. december 20.
Gasztronómia
Bor
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!