Villámgyors csirkemell grillezett barackkal
Villámgyors ebéd vagy vacsora? – nos, a csirkemellből könnyen és gyorsan lehet pár perc alatt egészséges ételeket varázsolni a tányérra, ami ha a rohanó hétköznapokat veszem számításba egy igazán hálás feladat. Egyik kedvenc saját receptemet szeretném most veletek megosztani, amiben pont az a jó, hogy végtelenül variálhatók a hozzávalók. Például készülhet körtével, kecske sajttal, és természetesen más-más aszalt-és liofilizált gyümölcsökkel, öntettel. A lényeg, hogy tanyasi legyen a csirke, mondanom sem kell, mennyire más a lassú növekedésű, szabadtartásban nevelt csirke íze, mint például a nagyipari állattartásban nevelkedett nyomorult társáé…
Csirkemell grillezett barackkal
Hozzávalók:
-
személyenként 2-3 vékony szelet tanyasi csirkemell
-
feta sajt ízlés szerint
-
őszibarack
-
1 db citrom
-
liofilizált piros-és fekete ribizli
-
aszalt meggy
-
törökmogyoró
-
vegyes saláta
Mézes-citromos dresszinghez:
-
6 ek extra szűz olívaolaj
-
3 ek frissen facsart citromlé
-
1 ek méz
-
tengeri só
-
frissen őrölt feketebors
Elkészítés:
A mézes-citromos dresszing elkészítéséhez a hozzávalókat egy tálban jól elkeverjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha ez elkészült, az egyenletes vastagságú csirkemell szeleteket alaposan megmossuk, szárazra töröljük egy papírtörlő segítségével, majd sózzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és ízlés szerint egy kis frissen őrölt feketeborssal fűszerezzük. Egy felforrósított grill serpenyőben megsütjük, ügyelve arra, hogy ne süssük túl. Pár percig pihentetjük, addig nekiláthatunk az őszibarack grillezéséhez.
Tálalás:
Vegyes salátát tálalunk mellé, megszórjuk ízlés szerint feta sajttal, a liofilizált piros-és fekete ribizlivel, aszalt meggyel és az apróra tört mogyoróval, majd a végén rácsurgatunk az egészre pár cseppet az öntetből.
Borajánlat:
Trifecta Bomboly Furmint 2016
Gazdag, komplex, összetett bor érett fehér- és trópusi gyümölcsökkel, virágokkal, pörkölt magvakkal, amihez kontúrként társul egy kis fehér csokoládé, a hordó finom fűszerei. Kóstolva is jó egyensúlyban lévő bor, a korty tartalmas és finoman krémes, savai pedig lendületet adnak a kortynak. Hosszantartó lecsengésében sós és érett citrusok. Remek szerkezetének és jó savainak köszönhetően a könnyedebbtől az ízgazdag ételekig számos fogás párosítható hozzá.
Recept, borajánlat és fotók: Németi Sándor