Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. május 24.

Ezer palack, ezer élmény

post

Ritkábban adódik az a lehetőség, hogy külföldi, főleg kaliforniai pinot noir-okat kóstoljak, és szinte alig, hogy olyan kerüljön felbontásra, amiből csak ezer palack készült összesen. Közben négyéves várólista is van rá, és erre csak akkor kerülhet fel bárki, ha személyesen ismeri a borászat tulajdonosát. Pontosabban az arisztokrata gyökerekkel rendelkező Nyárády Pablot, aki Trifecta néven az Egyesült Államokban és a Tokaji borvidéken is készít borokat.

Ami a Trifecta filozófiáját illeti, mind a tokaji, mind pedig a tengerentúli borai ugyanazon elvek alapján készülnek: a hagyományok és kulturális értékek tiszteletben tartásával, kiváló alapanyagból és gondos odafigyeléssel kompromisszumok nélkül olyan egyedülálló prémium borokat igyekszenek évről-évre alkotni, melyek visszatükrözik a területek adottságait és reflektálnak az évjáratok sajátosságaira. Mindezt úgy, hogy hűen képviselik azokat az értékeket, amik jellemzik a Nyárády-családot, mely már az 1820-as években is bort készített erdélyi birtokán. De még mielőtt rátérnék a pinot noir-ra, néhány dolgot hadd említsek még a Tállyán lévő pincészetről és újdonságairól. 

A Trifecta tokaji részénél is izgalmasan alakult az idei tavasz. Lassan minden hétvége teltházas a szállodában, de a borászatban is zajlanak az utolsó simítások. Jönnek az új borok, a 2018-as Úrágya Furmint nemsokára kereskedelmi forgalomba kerül, egyenesen Ausztriába viszi a pincészet kereskedője. A borászatba pedig megérkeztek a feldolgozás eszközei: a speciális bogyózó, ami külön válogatja az érett és éretlen szemeket, a hűthető prés, ahol oxigén kizárása mellett tudnak feldolgozni a maximális gyümölcsösség megtartására törekedve. Mint érdeklődésemre elmondták, az amfóra használatával kísérleteznek az esszenciánál és az aszúnál. Például lesz egy Szerelmi dűlős aszújuk, ami 100% amforában készült. Most érkezett meg még 8 db 300 literes Légli amfora a 2022-es szüretre, és lesz még hozzá 52 db 500 literes Zempléni tölgyből készített tölgyfa hordó is Miklóssy és Kalina manufaktúrákból. Idén már valóban a legmodernebb körülmények között tudnak majd dolgozni, mind a kóstoló helyiségben mind a feldolgozóban is.

A kaliforniai Russian River Valley-ből származó Trifecta 2007-es évjáratú pinot noir alapanyagát kézzel szüretelték szeptember elsején, és 12 hónapot érlelődött francia tölgyfahordóban. Kaliforniáról érdemes tudni, hogy ez az állam adja az ország bortermelésének közel 90%-át. Bortörténelme hivatalosan 1847-ben vette kezdetét, de ezen a területen, pontosabban San Diego környékén már 1770 körül lettek telepítve a ferences szerzetesek, misszionáriusok által az első tőkék. Az 1849-ben kitört aranyláz a legjobbkor jött számukra, hiszen rengeteg embert kellett itatni. Az alkoholtilalom viszont mély sebeket ejtett, hatalmas pusztítást hagyva maga után. Sokkal nagyobbakat, mint amit a filoxéra okozott. Ennek következményeként az egész országhoz hasonlóan Kaliforniában is komoly mértékben esett vissza a bortermelés. A Russian River Valley hűvös klímájának köszönhetően pedig itt terem egész Kalifornia legjobb pinot noir-ja. A Trifecta Pinot Noir 2017 a hosszabb levegőztetést meghálálja, aminek köszönhetően szépen kibontakoznak a rétegei. Közepestől intenzívebb illatában nagyon szép arányban jelennek meg a gyümölcsök és a hordóból származó visszafogottabb fűszerek, utóbbiak nagyon jól beintegrálódtak aromajegyeibe. A bor érlelt pinot tipikus jegyeit prezentálja. Illatában érett gyümölcsök, cigánymeggy, cseresznye, vadmálna, csipkebogyó, érett szilva, pici földesség, valamint fekete bors, szegfűszeg és csillagánizs. Rendkívül gazdag, komplex bor, aminek mindene a helyén van. Egyensúlya, arányai tökéletesek. Finom tanninérzet jellemzi, mindenhol érezhető a szájban, de nem túl intenzív. Magas szintű elegancia, megfelelő testtel és koncentrációval. A korty végén érintésnyi füst, sonka, szivar teszi még szebbé és komplexebbé a bort. Még mindig érlelési potenciállal rendelkezik, de most van az élvezeti csúcspontján és ott is marad még vagy három évig. 92 pont

Borítókép: Németi Sándor

(A cikk a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor

6 izgalmas bor húsvétra

2024. március 25.
Bor teszt-értékelés
Borturizmus

Quo vadis Villányi Franc?

2016. november 25.
Recept

Mézes recept

2020. január 07.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

A Mátrai borvidék legjava

2024. február 08.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!