Táborosi János: Beérett a munkánk gyümölcse
A Tokaji borvidéken, Tállyán gazdálkodó Trifecta pincészet háza táján az elmúlt években befektetett komoly munka és alázat meghozta a gyümölcsét, hiszen a Közép-Kelet-Európa legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyén, a 3. Winelovers Wine Awards-on elnyerték „Az Év Pincészete” díjat. Erről, valamint többi elért sikerről és az újdonságokról a Trifecta ügyvezető igazgatójával, Táborosi Jánossal beszélgettem.
Az Év Pincészete lett idén a Trifecta Borászat, hogyan fogadtad a hírt?
Óriási meglepetés volt számomra! Mondom ezt annak ellenére, hogy már tavaly is kimagaslóan jól szerepeltek a boraink a 2. Winelovers Wine Awards-on, amelyre 14 ország 256 borászata összesen 839 tétellel jelentkezett. Múlt évben első alkalommal neveztünk be borokat a komoly megmérettetésre, ahol egy három napon át tartó vakkóstoló során választotta ki a közel 70 főből álló borszakértő zsűri, köztük a világ legismertebb szaktekintélyei, Master of Wine-ok, egy Master Sommelier, valamint borkereskedők és sommelier bajnokok a legjobb borokat.
A Grand Gold díjat elnyerő borok közül a legmagasabb pontszámot, 96/100 pontot csupán két bor kapta. Legnagyobb örömünkre az egyik a mi 2017-es Szent Tamás aszúnk volt, de másik két aszúnk is kiváló eredményt ért el. Míg a 2017-es Trifecta Szerelmi Aszú Amfora 93 pontot kapott, a szintén 2017-es Trifecta Lapis Aszú 88 pontot. Egy ilyen komoly presztízsű versenyen ez hatalmas elismerés, éppen ezért idén nem is gondoltam, hogy ezeket az eredményeket felül lehet múlni.
Ezek szerint mégis felülmúltátok…
Hogy őszinte legyen nagyon jól esett, és mérhetetlenül büszke vagyok Kiss János borászunkra, hogy ilyen eredményeket hozott a Trifecta pincészetnek, illetve az egész csapatra. János zseniális édes borokat készít, s bár több száraz tételünk is nagyon jól szerepelt, eltökélt, hogy minél több aranyérmes száraz bort készítsen a jövőben. Nemcsak ő, hanem mi is magasra tettük fel a mércét. Az évek óta belefektetett komoly és céltudatos munka, amihez hit és alázat társult, meghozta a gyümölcsét. Olyan, mint amikor az ember elültet egy magot a földben, gondozza, majd egyszer kihajt, és ha továbbra is nagy gondossággal és szakértelemmel ápolja, akkor biztos az eredmény is jó lesz. Fiatal pincészet vagyunk, csupán 2016 óta vagyunk a Tokaji borvidéken, éppen ezért nem gondoltam, hogy ilyen rövid időn belül ilyen fantasztikus eredményeket képesek vagyunk elérni. Főleg annak tükrében, hogy – mint már az elején is említettem – nemcsak magyar, hanem komoly nemzetközi szaktekintélyek is bíráltak a versenyen. Ez pedig egy plusz rangot ad, hiszen nemcsak mi magyarok, hanem a külföldi szakemberek is elismerik a jót. Éppen ezért, aki szeretne vásárolni egy bort a Top 100-as listára felkerülő borok közül, biztos lehet benne, hogy mindegyik kiváló.
Trifecta Borászat, Tállya
Talán kevesebben tudják, hogy a Trifecta az Egyesült Államokban is készít borokat. Ezek a borok is szerepeltek a versenyen, vagy csak kizárólag a tokaji borokkal neveztetek?
Valóban, a Nyárády Pablo tulajdonában lévő Trifecta Borászat a Tokaji borvidéken kívül az Egyesült Államokban, pontosabban a Napa-völgyben is készít borokat. Az Egyesült Államokban lévő pincészet borai akárcsak a Tállyán gazdálkodó borászat borai is ugyanazon elvek alapján készülnek: a hagyományok és kulturális értékek tiszteletben tartásával, kiváló alapanyagból és gondos odafigyeléssel kompromisszumok nélkül olyan egyedülálló prémium borokat igyekszünk évről-évre alkotni, melyek visszatükrözik a területek adottságait és reflektálnak az évjáratok sajátosságaira. Mindezt úgy, hogy hűen képviselik azokat az értékeket, amik jellemzik az arisztokrata Nyárády-családot, mely már az 1820-as években is bort készített erdélyi birtokán. Az idei elért jó eredményeink kicsit meg lettek fűszerezve a Kaliforniában készült borainkkal is, hiszen a listán szerepel egy Trifecta pinot noir és cabernet sauvignon is. Mindkét bor aranyérmes lett.
Trifecta Borászat, Tállya
És hol lehet megvásárolni a Trifecta borokat?
Amerikában csak közvetlenül a pincészettől, mindezt úgy, hogy több, mint 4 éves várólista után állnak az érdeklődők rendelkezésére. Kint csak jótékonysági rendezvényeken töltjük a borainkat, így lehet feliratkozni, illetve felkerülni a listára.
Ha már a külföld szóba került, az Egyesült Államokban mennyire ismertek a magyar, és ezen belül a tokaji borok?
Sajnos nem igazán, de Nyárády Pabloval együtt azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon. Bízunk benne, hogy az ilyen kimagasló eredmények kicsit segíteni tudják a kitűzött célunkat. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy egyedül nem vagyunk képesek megváltoztatni a világot.
Inkább a külföldi piacon tud elfogyni nagyobb mértékben az édes bor, és ezen belül az aszú?
Sokkal inkább a külföldi piacban látom a fantáziát, hiszen itthon a legtöbb esetben nem tudjuk értékelni, ami a közvetlen környezetünkben van. Így az aszút sem tudjuk kellőképpen értékelni. Igaz, vannak aszú-rajongók Magyarországon, és tudják az értékeit, hogyan és mivel kell fogyasztani, de ők kisebb számban vannak. Sokuknak rossz tapasztalatuk volt azzal az aszúval, ami éveken keresztül a könyvespolc tetején lett tárolva, majd felbontáskor tapasztalták, hogy ez nem igazán jó. Én biztatok mindenkit, hogy bizalommal forduljanak az aszú felé, hiszen jelenleg számtalan pincészet készít jobbnál-jobb aszút.
Trifecta Borászat, Tállya
Egyre több hazai eseményen találkozni veletek, illetve a Trifecta borokkal. Mi a tapasztalat a fogyasztók körében, ismernek már titeket kellőképpen?
Sokan az előző eredményeinknek köszönhetően keresnek fel, de vannak olyanok is, akik csak most találkoznak először a borainkkal. Szerencsére nagyon jók a visszajelzések, kedvelik és szeretik a kóstolt borainkat. Mostanában többek között a szintén díjazott 2017-es Karma borunkat viszem magammal, amit nagyon szeretnek a fogyasztók. Mindig meglepődnek, hogy egy tartályban készített furmint ennyi év elteltével ilyen komplexitást tud mutatni. Azt tapasztalom, hogy sokan nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy létezik érett furmint, hiszen sok borász pénzügyi megfontolásból gyorsan eladja a fiatal tételeit.
Közben egyre szebb lett a Tállyán lévő Trifecta birtok, legutolsó látogatásom óta számtalan fejlesztés történt. Elégedett vagy azzal, ahol most tart a birtok?
Teljes mértékben! Én is és a tulajdonos, Nyárády Pablo is. Szerencsére beérett a munkánk gyümölcse, egy álom valósult ezzel meg. Igaz, mindig akad valami, amin finomítani kell, de ez így van rendjén. Mindenesetre a birtok és ennek környezete gyönyörű lett, sokan mondják mennyire jó érzés itt lenni, pihenni, finom borokat inni és elfelejteni a mindennapok rohanását. Nyáron a legjobb érzés a medence szélére kiülni egy pohár borral, aki pedig szeretne, pizzát is süthet magának. Csak előre kell szólni, mi pedig adjuk a hozzávalókat. Az elmúlt időkben a Trifecta Udvarház épülete ízlésesen fel lett újítva, 11 Standard és 2 Superior szobában 26 fő elhelyezését tudjuk biztosítani, de mivel a legtöbb szoba pótággyal is felszerelhető, ez a létszám akár 36 főig bővíthető. Többek között részben mozgáskorlátozott szobák is kialakításra kerültek, van privát elektromos autótöltő, minden szobát légkondicionálóval és okos tévével láttunk el, napelemek lettek felszerelve, amely az egész épület energiaellátását képes biztosítani. A teljes kert is megújult, közben egy hangulatos terasz is épült, ezek mind a vendégek kényelmét szolgálják. Bízunk benne, hogy ezek a fejlesztések hozzájárulnak a térség turisztikai vonzerejének növeléséhez.
Trifecta Borászat, Tállya
És mi a helyzet a borászat körül?
Az elmúlt időszakban szintén nagyszabású fejlesztések történtek itt is, pályázat révén a borászati üzem, a berendezések, illetve a hordók és tartályok újultak meg. Területeink lépésről-lépésre megduplázódtak, így jelenleg 14 hektáron gazdálkodunk. Tállyán például már három dűlőben dolgozunk, a Báthori, a Patócs, illetve a Bányász dűlőkben, így már hitelesen tudjuk mondani, hogy egy tállyai borászat vagyunk, hiszen területeiknek több mint 50%-a itt található.
Borok szempontjából milyen újdonságok vannak?
Első alkalommal készítettünk egy késői szüretelésű édes bort, ami a Karma márkanév alatt lesz található. Könnyedsége révén rá lehet vezetni a fogyasztókat a komolyabb édes borok felé, és megkedveltetni velük ezt a műfajt. A közeljövőben pedig a Patócs, a Lencsés, illetve a Szent Tamás dűlők borai kerülnek majd a piacra, valamint a 2018-as évjáratú Karma borunk is. Bízunk benne, hogy mindenki megtalálja majd a kedvencét.
Milyen tervekkel várjátok a következő éveket?
Igyekszünk továbbra is a legjobbra törekedni, megtartani, és lehetőség szerint megugrani azt a szintet, amit elértünk.
Fotók: Németi Sándor és Trifecta Borászat