Házi joghurt recept – krémes, egészséges adalékok nélkül

A házi joghurt készítése egyszerűbb, mint gondolnánk, az eredmény pedig nemcsak ízletes, de egészséges is. Nem mellesleg míg a boltban kapható joghurtok többsége gyakran tartalmaz hozzáadott cukrot, mesterséges ízesítőket vagy sűrítőanyagokat, a házilag készített változatban pontosan tudjuk, mi kerül bele. Próbáljátok ki ezt a természetes és adalékmentes joghurtot, csak tej és egy kis élőflórás natúr joghurt kell hozzá.
Házi joghurt recept
Hozzávalók:
- 1 liter teljes tej (lehet tehén-, kecske- vagy akár növényi alapú, de az eredmény tejalapú tejjel a legjobb)
- 2 evőkanál natúr, élőflórás joghurt (bolti vagy előző adagból visszatartott)
A házi joghurt elkészítése:
Öntsük a tejet egy edénybe, majd melegítsük fel kb. 85 fokra, amíg gyöngyözni nem kezd, de még nem forr, majd hagyjuk visszahűlni. Akkor jó a hőfok, ha a kisujjunkat beledugva kellemesen meleg, de nem égető az érzés. Egy kis tálban keverjük simára a joghurtot, majd adjunk hozzá néhány evőkanállal a langyos tejből, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, majd keverjük vissza a tejbe.
A végén a tejet töltsük tiszta üvegbe, óvatosan csavarjuk rá a tetejét és tegyük be dunsztba takaró vagy törülköző közé egy éjszakára. Ha megdermedt és savanykás illatú, tegyük hűtőbe pár órára, hogy megálljon a fermentáció és megszilárduljon. A kész joghurtot fogyaszthatjuk magában, mézzel, gyümölccsel vagy müzlivel. A következő adaghoz félretehetünk 2 evőkanállal a házi joghurtból, így saját kultúránkkal készíthetjük legközelebb a joghurtot.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash