Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. június 24.

Rebarbarás kukoricakenyér recept

post

Ez a sütemény, vagy inkább kenyér, a dél-amerikai hagyományokat idézi, miközben a tetején található savanykás rebarbaraszeletek a tavasz legjavát hozzák el a tányérunkra. Nem túlédes, nem túlságosan desszert, inkább az a típus, amit ugyanúgy megennénk reggelire, mint a délutáni kávé mellé. Az elkészítése pedig tényleg csak pár perc, hiszen nem kell keleszteni vagy bonyolult hozzávalókkal bajlódni.

A kukoricakenyér rövid története

A kukoricakenyér az észak-amerikai őslakosoktól ered, akik már a kukorica meghonosítása előtt is készítettek egyszerű, hamuban sült lepényeket. A 17. században az európai telepesek átvették ezt a technikát, és továbbfejlesztették. A mai formájában ismert kukoricakenyér különösen az amerikai déli konyha alapétele, de Mexikóban és Dél-Amerikában is számos változata él. A kukorica fontos alapanyaggá vált, hiszen olcsó, jól termeszthető volt az amerikai kontinensen, nem mellesleg igen tápláló. A modern verziókhoz ma már gyakran adnak ízesítőket (sajt, jalapeno, méz), illetve különféle zöldségeket vagy gyümölcsöket is, mint például ebben a receptben a rebarbara.

Rebarbarás kukoricakenyér

Hozzávalók:

  • 150 g finom kukoricaliszt
  • 100 g búzaliszt (BL55 vagy sima liszt)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • ½ teáskanál só
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 2 tojás
  • 250 ml író (vagy 125 ml joghurt + 125 ml tej keveréke)
  • 60 ml olvasztott vaj
  • 2-3 szál rebarbara (megtisztítva, kb. 150 g)
  • extra vaj és nádcukor a rebarbara karamellizálásához
  • porcukor, ízlés szerint

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeveréses sütő esetében 165 fokra. A rebarbarát megtisztítjuk és feldaraboljuk, majd a vajban és a nádcukorban karamellizáljuk. Egy tálban pedig keverjük össze a száraz hozzávalókat (kukoricaliszt, búzaliszt, sütőpor, szódabikarbóna, só és cukor), egy másik tálban pedig keverjük össze a tojásokat az íróval és az olvasztott vajjal. Öntsük a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük össze. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott 20x20 cm-es tepsibe, a tetejére rendezzük el a karamellizált rebarbara szeleteket tetszőlegesen, majd enyhén nyomkodjuk bele. Süssük 30–35 percig, vagy amíg a közepe megszilárdul és a teteje szép aranybarna lesz. Tálalás előtt kevés porcukorral hintsük meg.  

Borajánlat:

Hilltop Merlot Rosé 2024

Hilltop rose

Itt a nyár és vele együtt megérkezett a könnyű fehér és rozé borok szezonja. Nincs is jobb érzés, mint kiülni a kertben egy pohár hideg, friss és gyümölcsös rozéval. Nem baj, ha kicsit jobban lehűtjük, mert a nagy melegben úgyis gyorsabban melegszik. Vibráló, friss és gazdag illat- és ízvilággal rendelkező rozé málnával, eperrel, erdei gyümölcsökkel, mely számtalan ételhez jól passzol. Például salátákhoz, grillezett zöldségekhez, pizzához, tésztaételekhez remek választás, akárcsak ehhez a rebarbarás kukoricakenyérhez.  

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Szalonna luxus kivitelben

2020. október 07.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Cukkini kecskesajttal

2025. június 13.
Utazás
Hírek - programok

A Nivegy-völgyi Borpiknik

2023. október 23.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!