Rebarbarás kukoricakenyér recept

Ez a sütemény, vagy inkább kenyér, a dél-amerikai hagyományokat idézi, miközben a tetején található savanykás rebarbaraszeletek a tavasz legjavát hozzák el a tányérunkra. Nem túlédes, nem túlságosan desszert, inkább az a típus, amit ugyanúgy megennénk reggelire, mint a délutáni kávé mellé. Az elkészítése pedig tényleg csak pár perc, hiszen nem kell keleszteni vagy bonyolult hozzávalókkal bajlódni.
A kukoricakenyér rövid története
A kukoricakenyér az észak-amerikai őslakosoktól ered, akik már a kukorica meghonosítása előtt is készítettek egyszerű, hamuban sült lepényeket. A 17. században az európai telepesek átvették ezt a technikát, és továbbfejlesztették. A mai formájában ismert kukoricakenyér különösen az amerikai déli konyha alapétele, de Mexikóban és Dél-Amerikában is számos változata él. A kukorica fontos alapanyaggá vált, hiszen olcsó, jól termeszthető volt az amerikai kontinensen, nem mellesleg igen tápláló. A modern verziókhoz ma már gyakran adnak ízesítőket (sajt, jalapeno, méz), illetve különféle zöldségeket vagy gyümölcsöket is, mint például ebben a receptben a rebarbara.
Rebarbarás kukoricakenyér
Hozzávalók:
- 150 g finom kukoricaliszt
- 100 g búzaliszt (BL55 vagy sima liszt)
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- ½ teáskanál só
- 2 evőkanál nádcukor
- 2 tojás
- 250 ml író (vagy 125 ml joghurt + 125 ml tej keveréke)
- 60 ml olvasztott vaj
- 2-3 szál rebarbara (megtisztítva, kb. 150 g)
- extra vaj és nádcukor a rebarbara karamellizálásához
- porcukor, ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeveréses sütő esetében 165 fokra. A rebarbarát megtisztítjuk és feldaraboljuk, majd a vajban és a nádcukorban karamellizáljuk. Egy tálban pedig keverjük össze a száraz hozzávalókat (kukoricaliszt, búzaliszt, sütőpor, szódabikarbóna, só és cukor), egy másik tálban pedig keverjük össze a tojásokat az íróval és az olvasztott vajjal. Öntsük a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd keverjük össze. Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt vagy kivajazott 20x20 cm-es tepsibe, a tetejére rendezzük el a karamellizált rebarbara szeleteket tetszőlegesen, majd enyhén nyomkodjuk bele. Süssük 30–35 percig, vagy amíg a közepe megszilárdul és a teteje szép aranybarna lesz. Tálalás előtt kevés porcukorral hintsük meg.
Borajánlat:
Hilltop Merlot Rosé 2024
Itt a nyár és vele együtt megérkezett a könnyű fehér és rozé borok szezonja. Nincs is jobb érzés, mint kiülni a kertben egy pohár hideg, friss és gyümölcsös rozéval. Nem baj, ha kicsit jobban lehűtjük, mert a nagy melegben úgyis gyorsabban melegszik. Vibráló, friss és gazdag illat- és ízvilággal rendelkező rozé málnával, eperrel, erdei gyümölcsökkel, mely számtalan ételhez jól passzol. Például salátákhoz, grillezett zöldségekhez, pizzához, tésztaételekhez remek választás, akárcsak ehhez a rebarbarás kukoricakenyérhez.