Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2023. október 25.

Azerbajdzsán csúcsborászata Magyarországon is bemutatkozott

post

Hatalmas érdeklődés övezte a többszörösen díjnyertes, Azerbajdzsán legismertebb borászatának, a SAVALAN ASPI Pincészetnek exkluzív bemutatóját Magyarországon. Az eseménynek Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság meghatalmazott magyarországi nagykövetének jóvoltából a budapesti Azerbajdzsáni Nagykövetség adott otthont.  

Első alkalommal mutatkozott be Magyarországon a SAVALAN ASPI topborászat

A SAVALAN ASPI Pincészet támogatásával megrendezett eseményen többek között Magyarország ismert bortermelői, neves budapesti éttermek, köztük Michelin-csillagos éttermek képviselői, borkereskedők, üzletemberek és a sajtó képviselői is részt vettek.

Savalan Aspi pincészetVendégek a budapesti Azerbajdzsáni Nagykövetségen

A borkóstolóval és ebéddel egybekötött bemutatkozáson jelen volt az esemény fővédnöke, Tahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság meghatalmazott magyarországi nagykövete, Arif Rahimov, a SAVALAN ASPI Pincészet tulajdonosa, Timur Mamedov, az Azerbajdzsáni Bortermelők és Exportőrök alelnöke, a SAVALAN ASPI vezérigazgatója, és a pincészet borásza, Daniel D’Andrea. A bemutatón szintén részt vett Hoppál Péter, a magyar-török közös kulturális évad 2024. évi megrendezésének előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztosa, a Kulturális és Innovációs Minisztérium volt miniszteri biztosa.

Tahir Taghizadeh nagykövetTahir Taghizadeh, az Azerbajdzsáni Köztársaság meghatalmazott magyarországi nagykövet

A rendezvény megnyitóján Tahir Taghizadeh, Azerbajdzsán magyarországi nagykövete köszöntötte a vendégeket, és tájékoztatta őket Azerbajdzsán közel 6000 éves múltra visszatekintő borászati hagyományairól, valamint a két ország különböző területeket érintő sikeres együttműködéséről.

Németi Sándor wineartcultureNémeti Sándor, a wineartculture.hu online gasztronómiai és bor magazin tulajdonosa

Németi Sándor borszakértő, a wineartculture.hu online gasztronómiai és bor magazin tulajdonosa, a rendezvény egyik szervezője, aki a közelmúltban kétszer járt Azerbajdzsánban beszámolt az utazásairól, kiemelve az ország sokrétű és gazdag gasztronómiáját, lenyűgöző történelmét, gyönyörű tájait, valamint a SAVALAN ASPI Pincészetnél történő látogatását. Ennek keretén belül egy Azerbajdzsánról szóló rövidfilmet is bemutattak a vendégeknek.

Daniel D’Andrea Savalan Aspi pincészetA SAVALAN ASPI Pincészet borásza, Daniel D’Andrea

Timur Mamedov, a SAVALAN ASPI Pincészet ügyvezető igazgatója pedig a „Savalan” borokról, az országon belüli és kívüli elismertségükről, valamint az eddig elért nemzetközi díjaikról beszélt. A megnyitó ünnepséget követően a vendégek a SAVALAN ASPI Pincészet tíz borát kóstolhatták meg, a hozzájuk illő fogásokat pedig a Svájcban élő, több neves külföldi étterem konyhafőnöke és séfje, a Bocuse d’Or Hungary 2017 elődöntőse, Dualszky-Kovács Péter, illetve segítője Benedikt Vogt készítette. A bemutató után tartott állófogadáson autentikus azerbajdzsáni ételeket is meg lehetett kóstolni. A rendezvény keretében értékesítési megállapodást írt alá a SAVALAN ASPI Pincészet a magyar VARROS & Co. Kft. céggel.  

A SAVALAN ASPI Pincészetről

A Gabala hegyvidéki régiójában, a Kaukázus-hegység lábánál 400 méter magasságban lévő, 2007-ben alapított pincészet olasz szakemberek tapasztalataira alapozva igyekszik újjáéleszteni a borászat művészetét, így alapos talaj- és klímaelemzést követően a szőlőültetvényeiket a Vivai Cooperativi Rausedo cég biztosította, amely világelső a szőlőoltványok előállításában. A borokért szintén két olasz szakember, Daniel D’Andrea és Elisa Vagnoni a felelős. Szőlőültetvényeik a Savalan-völgyében, egyfajta félszigeten helyezkednek el, amelyeket a Nagy-Kaukázus hegyei védenek a száraz széltől, és mindkét oldalról a Turyachay folyó veszi körül.

VARROS & Co. Kft.VARROS & Co. Kft, Timur Mamedov és Tahir Taghizadeh nagykövet

A Magyarországon először bemutatkozó SAVALAN borokat világszerte 47 Michelin-csillagos étterem választotta már kínálatába. A pincészet többek között arról is ismert, hogy olyan modern laboratóriuma van, amilyennel Európában csupán a borászatok 5%-a rendelkezik. A Savalan borok piacra kerülésük óta minden évben érmekkel és trófeákkal térnek vissza rangos nemzetközi borversenyekről. Idén például a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awardsra beküldött 8 borukból 7 érmes lett. A cég Savalan márkanév alatt nemcsak borokat, hanem 2016-tól prémium minőségű párlatokat is készít különféle gyümölcsökből és bogyókból.

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Paradicsomos risotto

2025. február 28.
Utazás
Bor egyéb

Édes szamorodni kisokos

2021. július 17.
Bor interjú
Hírek - programok

Badacsony télen is izgalmas

2023. december 27.
Gasztronómia

Borral készült struccleves

2023. március 22.
Gasztronómia
Hírek - programok
Utazás

Küldj egy üzenetet!