Házi limoncello recept

A limoncello készítése nemcsak egyszerű, de igazán élvezetes folyamat is, amely során saját ízlésünk szerint alakíthatjuk az ízeket. Az eredmény egy autentikus és ízletes olasz ital, amit bármikor élvezhetünk egy forró nyári napon vagy egy vacsora végén, de készíthetünk belőle koktélt, illetve feldobhatjuk vele a fagylaltot vagy gyümölcssalátát. Szép üvegekbe töltve pedig remek ajándék lehet a barátok és család számára.
A limoncello története
A frissítő Limoncello likőrt a sorrentói citrom héjából készítik, cukorral, vízzel és alkohollal. Leginkább vacsora után, de valójában bármilyen étkezés után is fogyasztják. A Campari után a Limoncello a második legnépszerűbb ital Olaszországban. Ami az eredetét illeti, három történet létezik. Egyes sorrentóiak azt állítják, hogy régebben az ő vidékükön találták fel, és a nemesek kínálták vele az illusztris vendégeiket. Az amalfiak viszont azt állítják, hogy a középkorban találták fel, és a gazdák, illetve a halászok fogyasztották reggelente, hogy védekezzenek a hideg időjárás ellen. A leghihetőbb történet szerint Maria Antonia Farace készítette első alkalommal a 20. század elején. A nő egy kis hotel tulajdonosa volt Capriban, és a kertje tele volt citrommal és naranccsal, amiből limoncellót készített, hogy megkínálhassa a vendégeit. Fia, Massimo Canale jegyezte végül be a márkát 1988-ban.
Házi limoncello recept
Hozzávalók:
- 10 db bio citrom
- 1 l 95%-os tisztaságú alkohol
- 800 g kristálycukor
- 1,5 l víz
A limoncello elkészítési módja:
A citromokat alaposan megmossuk langyos vízben, konyharuhával szárazra töröljük, majd meghámozzuk. Ráöntjük a héjára az alkoholt, és hermetikusan lezárjuk egy üvegedényben, majd legalább 10 napig hűvös, sötét helyen tároljuk. De akár 3-4 hétig is tárolhatjuk, ha intenzívebb ízeket szeretnénk. Naponta rázzuk meg az üveget, hogy az alkohol jobban kioldja a citromolajokat a héjból. Következő lépésként elkészítjük a szirupot. Ehhez felforraljuk a vizet és a cukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, adjuk hozzá a szirupot az edényben lévő alkoholos citromhéjhoz, és jó alaposan rázzuk fel. Hagyjuk állni legalább egy hétig. Ezek után rázzuk fel az üveget, szűrjük le az italt, majd töltsük palackba. A limoncellót jéghidegen, jégbe hűtött kis poharakban tálaljuk. Ideális aperitif vagy digestif, de koktélok alapanyagaként is remekül használható.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: italia.it