Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. október 07.

Áfonyás házi torta

post

Beköszönt a hideg, így még jobban esik bekuckózni a lakásban, bekapcsolni a sütőt és készíteni egy finom lélekmelengető áfonyás házi torta desszertet. Minden alapanyagot gyorsan be tudunk szerezni, és szerencsére az elkészítése sem bonyolult. Mentsétek le a receptet, máskor is jól jöhet.

Áfonyás torta

Hozzávalók:

Tésztához

  • 150 g mogyoró (darált)
  • 150 g finomliszt
  • 200 g cukor
  • 100 g vaj (olvasztott)
  • 4 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só

Csokoládékrémhez

  • 200 g étcsokoládé
  • 200 ml tejszín
  • 50 g vaj

Mascarpone krémhez

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml tejszín (habtejszín)
  • 80 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g friss áfonya

Díszítéshez

  • 100 g friss áfonya

Az áfonyás torta elkészítésének módja:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben egy 23 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjük ki vajjal és liszttel. Ha ezzel végeztünk álljunk neki a darált mogyoró előkészítéséhez: ha egész mogyorót használunk, pirítsuk meg egy száraz serpenyőben közepes lángon, amíg aranybarnára sül, majd hagyjuk kihűlni, és daráljuk le finomra.

Egy nagy tálban keverjük össze a darált mogyorót, a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A tojásokat kicsit verjük fel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, öntsük az egészet a száraz hozzávalókhoz, és keverjük simára. Helyezzük a masszát az előkészített tortaformába, és süssük nagyjából 40 percig, amíg a teteje aranybarna lesz és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. Hagyjuk a tortát teljesen kihűlni a formában, majd vegyük ki és tegyük rácsra.

Miközben hűl a torta a formában, nekiállhatunk a csokoládékrém elkészítéséhez. Ehhez törjük kisebb darabokra az étcsokoládét, egy hőálló tálban helyezzük a vízgőz fölé, majd adjuk hozzá a vajat, és hagyjuk megolvadni, amíg sima krémet kapunk. Vegyük le a csokoládé keveréket a gőzről, majd óvatosan keverjük hozzá a felmelegített tejszínt. Ha ezzel végeztünk, akkor hagyjuk hűlni, amíg eléri a kenhető állagot.

A mascarponekrém elkészítéséhez a hideg tejszínt verjük fel habbá, ügyelve, hogy ne verjük túl keményre. Egy külön tálban keverjük össze a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd óvatosan adjuk hozzá a tejszínhabot, illetve a friss áfonyát, és keverjük össze egyenletesen.

Ha már minden kész, nincs más hátra, mint a torta összeállítása. Ehhez a legegyszerűbb mód, ha a tortaalapot bekenjük a csokoládékrémmel, a tetejét extrán a mascarpone krémmel, díszítésként pedig jó sok friss áfonyával. De akár három egyenlő rétegre is vághatjuk a tortaalapot, minden réteget megkenünk csokoládékrémmel, a tetejére pedig extrán mascarponekrémet, illetve díszítésként sok friss áfonyát. Még mielőtt felvágnánk, helyezzük a tortát hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.

Extra tipp:

Ha gluténmentes változatot szeretnénk készíteni, akkor a lisztet helyettesíthetjük mandulaliszttel vagy gluténmentes lisztkeverékkel.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Gasztronómia

Olaszrizling és fésűkagyló

2024. augusztus 31.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia interjú
Bor teszt-értékelés

Vegán rozé Villányból

2021. június 16.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Breitenbach Pince Zéta 2018

2019. november 09.
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!