Áfonyás házi torta

Beköszönt a hideg, így még jobban esik bekuckózni a lakásban, bekapcsolni a sütőt és készíteni egy finom lélekmelengető áfonyás házi torta desszertet. Minden alapanyagot gyorsan be tudunk szerezni, és szerencsére az elkészítése sem bonyolult. Mentsétek le a receptet, máskor is jól jöhet.
Áfonyás torta
Hozzávalók:
Tésztához
- 150 g mogyoró (darált)
- 150 g finomliszt
- 200 g cukor
- 100 g vaj (olvasztott)
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
Csokoládékrémhez
- 200 g étcsokoládé
- 200 ml tejszín
- 50 g vaj
Mascarpone krémhez
- 250 g mascarpone
- 200 ml tejszín (habtejszín)
- 80 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 g friss áfonya
Díszítéshez
- 100 g friss áfonya
Az áfonyás torta elkészítésének módja:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben egy 23 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral vagy kenjük ki vajjal és liszttel. Ha ezzel végeztünk álljunk neki a darált mogyoró előkészítéséhez: ha egész mogyorót használunk, pirítsuk meg egy száraz serpenyőben közepes lángon, amíg aranybarnára sül, majd hagyjuk kihűlni, és daráljuk le finomra.
Egy nagy tálban keverjük össze a darált mogyorót, a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A tojásokat kicsit verjük fel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, öntsük az egészet a száraz hozzávalókhoz, és keverjük simára. Helyezzük a masszát az előkészített tortaformába, és süssük nagyjából 40 percig, amíg a teteje aranybarna lesz és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán jön ki. Hagyjuk a tortát teljesen kihűlni a formában, majd vegyük ki és tegyük rácsra.
Miközben hűl a torta a formában, nekiállhatunk a csokoládékrém elkészítéséhez. Ehhez törjük kisebb darabokra az étcsokoládét, egy hőálló tálban helyezzük a vízgőz fölé, majd adjuk hozzá a vajat, és hagyjuk megolvadni, amíg sima krémet kapunk. Vegyük le a csokoládé keveréket a gőzről, majd óvatosan keverjük hozzá a felmelegített tejszínt. Ha ezzel végeztünk, akkor hagyjuk hűlni, amíg eléri a kenhető állagot.
A mascarponekrém elkészítéséhez a hideg tejszínt verjük fel habbá, ügyelve, hogy ne verjük túl keményre. Egy külön tálban keverjük össze a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd óvatosan adjuk hozzá a tejszínhabot, illetve a friss áfonyát, és keverjük össze egyenletesen.
Ha már minden kész, nincs más hátra, mint a torta összeállítása. Ehhez a legegyszerűbb mód, ha a tortaalapot bekenjük a csokoládékrémmel, a tetejét extrán a mascarpone krémmel, díszítésként pedig jó sok friss áfonyával. De akár három egyenlő rétegre is vághatjuk a tortaalapot, minden réteget megkenünk csokoládékrémmel, a tetejére pedig extrán mascarponekrémet, illetve díszítésként sok friss áfonyát. Még mielőtt felvágnánk, helyezzük a tortát hűtőbe legalább 2-3 órára, hogy az ízek összeérjenek.
Extra tipp:
Ha gluténmentes változatot szeretnénk készíteni, akkor a lisztet helyettesíthetjük mandulaliszttel vagy gluténmentes lisztkeverékkel.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pixabay