Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. szeptember 27.

A hónap felfedezettje!

post

Kisebb kihagyás után ismét jelentkezek „A hónap felfedezettje” sorozattal, melynek elsődleges célja ráirányítani olyan borokra a figyelmet, melyek egyediségükkel, netán a jó ár ár-érték arányukkal magas minőséget képviselnek. Legyen szó kisebb vagy nagyobb borászatról, egy a lényeg: a bor finom és bármikor nyugodt szívvel levehető a polcról.

Rég kóstoltam ennyire izgalmas és jó egyensúllyal rendelkező kései szüretelésű bort, mint amit a tállyai Kaláka Pince készített a 2016-ös évjáratból. Alkonyi László, több nagysikerű Tokajjal kapcsolatos könyvnek a szerzője, a híres Borbarát egykori alapítója, a tőzsde és a borszakírói világát hátrahagyva, 2012-ben két jó barát összefogásával megalapította a Kaláka Pincét, és 2013-ban el is készítette első borait. Mint a pincészet honlapján is olvasható, termőhelyeket, színeket kerestek, a természet egyediségét, ami lefordítható a bor ízére. A természetet tiszteletben tartva, amit lehet, emberi erővel oldanak meg, nem használnak gyom- és rovarirtó szereket, s csak a legnehezebb évek legnehezebb pillanatában hívják segítségül a kémiát. A pincészet filozófiája egyértelmű: nem a fajtát, a termőhelyet szeretnék a boraikban megragadni, ezért minden boruk tartalmaz furmintot és hárslevelűt is, legfeljebb az arányuk között vannak eltérések. Boraikban nem az erőt, koncentrációt tartják a legfőbb értéknek, hanem az egyediség mellett megvalósuló eleganciát.

Gazdag, krémes bor, mely nem a cukorra, hanem az egyensúlyra helyezi a hangsúlyt. Rendkívül jól iható, tele vitalitással, az évjáratból adódóan szép savakkal rendelkező bor. Telt, mély illat, fókuszban finom botritisszel, szárított virággal, csonthéjas gyümölcsökkel, kompótos jegyekkel, izgalmas fűszerekkel és mézzel díszítve. Pazar édes bor, melynek minden cseppje az egyensúlyról szól. Szofisztikált, tartalmas, olajos korty, szinte vibrál a szájban, sok érett citrussal. Jó inni, és egy pohár után még egy pohárral megkívánsz. Kóstolva a Kaláka Pince 2016-ös első botritiszes, kései szüretelésű borát elmondható, hogy Alkonyi László nem csak a tokaji témában írt könyveivel, hanem boraival is méltó módon maradandót tud alkotni. Féláron, közel 3000 forintért vettem a napokban, és ha előre tudtam volna, milyen izgalmakat és komplexitást rejt, nem egy palackkal, hanem egy kartonnal tankoltam volna fel a készletemet. 89 pont

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezése

2022. február 14.
Bor teszt-értékelés

Legenda és valóság

2020. november 20.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Rétegműfaj

2020. május 06.
Recept
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!