Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. július 14.

Majoros Birtok, Agyag furmint és Blanka aszú

post

A tarcali Majoros Birtok tulajdonos-borászával, Majoros Lacival, az oldal rendszeres olvasói már több ízben is találkozhattak, például többek között két vele készített interjúm alkalmával, ami ITT és ITT olvasható. Nem tagadom, a mindig izgő-mozgó Majoros Lászlóval, a tarcali közösség összefogásának egyik motorjával jó kapcsolatot ápolok. Például a nemrég indított „Tokaj, arcok és hitvallások” interjú sorozatom is az ő szervezése és közreműködése által valósult meg. Kedvelem a dolgokhoz való pozitív, energikus hozzáállását és társaságában borokat kóstolni mindig feltöltődés számomra. Majoros László két pincével rendelkezik: az egyik az érlelő, erjesztő fahordós pince, a másik pedig a mellette lévő, kizárólag vendéglátásra és borkóstolásra kialakított kis látványpince, ahol Laci próbálja a borain keresztül bemutatni és szemléltetni a Tokaji borvidéket, és természetesen Tarcalt. Mindezt jó zene, főleg jazz társaságában. Száraz dűlőszelektált borai pontosan olyan karakteresek, mint Laci személye, de amiket a kínálatából nagyon kedvelek, azok a kiváló édes borai.

Majoros László, mint erről már korábban részletesebben is beszámoltam az oldalon, 4 hektárral kezdett, de jelenleg már 6 hektáron gazdálkodik 6 különböző dűlőben (Deák, Agyag, Előhegy, Vinnai, Kövesd, Nagy-Kövesd), és 1 hektár vár még betelepítésre az Agyag-dűlőben. Évente nagyjából 25 ezer palack bort készít, ami leginkább törzsvásárlóihoz kerül, illetve borkereskedések, éttermek, szállodaláncok kínálatában jelennek meg belföldön és külföldön egyaránt. A feldolgozástól egészen a palackok kiszereléséig mindent a család végez Tarcalon.

Majoros Birtok „Agyag” Furmint 2015

Dűlőszelektált furmint a tarcali első osztályú besorolású Agyag-dűlőről (anno Forrás-dűlő), melyet a források 1618-ban említenek először, mint főúri tulajdonban álló szőlőt. Mint az a Majoros Birtok honlapján is olvasható, az Agyag eredendően a Deák részét képezte, és így a nevezett szőlőterület őse a Deákkal együtt egykoron a Thurzó-szőlőhöz tartozott. Birtokosai között találjuk a Tarcal mezőváros önkormányzatát és prédikátorságát, valamint a Bethlen és a Csáky családokat. A Rákócziak csak az 1630-as években lettek tulajdonosok az Agyagon. A dűlőn található ültetvény egyébként kitűnő aszúsodási hajlammal bír, de korábbi szüret által nagyon szép száraz bor alapanyagot is ad.

A 2015-ös „Agyag” furmint közepestől nagyobb testtel rendelkezik és teljes szájat betöltő ízekkel. Illat-és ízjegyeiben érett gyümölcsök, leginkább citrusok és fehér húsúak, amikhez párosulnak a hordó érlelésből származó fűszerek és fa. A korty határozott, enyhén krémes, a savai pedig arányban vannak a testével. Ételek mellé jó választás, például egy fehérboros nyúlraguhoz sültpaprikás tagliatellével bizony simán el tudnám képzelni. Készült 1200 palackkal. 

Majoros Birtok „Blanka” 6 puttonyos aszú 2008

Majoros Birtok „Blanka” 6 puttonyos aszú 2008

Az aszúból kevesebb, mint 800 palack készült, Majoros László nagyobbik lánya, Blanka születésének évében. Az elkészült borok nagy részével Blanka fog majd rendelkezni, ha felnőtt lesz. Az aszú gerincét a furmint (a tarcali Deák-dűlőből) adja, ehhez nagyon kis mennyiségben hárslevelű (az Agyag-dűlőből) is társult. Új, 300 literes hordóban lett erjesztve, majd érlelve 30 hónapon keresztül. Arany szín, lassú mozgás a pohárban, közepestől kicsivel intenzívebb illatában aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack és datolya, törökméz, csillagánizs, hordófűszerek, körte-és birskompót, kandírozott trópusi gyümölcsök, a háttérben pedig egy pici kávés vonulat. Selymes korty, szép beltartalom, ízjegyeiben szépen visszaköszönnek az illatában tapasztaltak, melyhez társulnak kandírozott citrusok és csokoládé is. Önmagában vagy desszertek mellé is jó választás. Hogy Majoros László szavaival éljek: „egy igazi kincs, mint a kislányunk Blanka”. 

Képek: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!