Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2020. december 21.

Streit-Zagonyi Borászat – Csökkentett ökológiai lábnyom Villányban

post

Már nem kell sokat várni, hogy teljes valójában megcsodálhassuk Villányban, az Oportó utcában jelenleg születőben lévő Streit-Zagonyi Borászat új, hipermodern pinceépületét. A borászati komplexum tetőteraszáról, egy finom pohár borral a kezünkben, tökéletes pompájában csodálhatjuk meg a Szársomlyót, Villány ikonikus hegyét.

Többen, akik már látták a formálódó épületet, harmadik típusú találkozásról beszélnek. Az épület áramvonalas modernitása, szinte űrhajó-szerű formája azonnal magára vonja a figyelmet. Ma már nem meglepő, hogy az építészek szinte játszi könnyedséggel hidalják át a funkcionalitás és dizájn között feszülő megoldandó feladatot. A mai kor legfontosabb energiahatékonyságú megoldásai a világ egyik legmodernebb energiahatékonyságú épületévé teszik a villányi borászat csodaszámba menő épületét.

Kistelegdi Istvánt, az épületkomplexum megálmodóját ebben az esetben a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, egy olyan koncepció kidolgozása, és aktív épület megalkotása motiválta, amely hosszú távon is többet ad, mint visz.

Itt a természet erői dolgoznak

A terület kiválasztását is elsősorban az határozta meg, hogy a helyi klimatikus viszonyokat figyelembe véve leginkább kihasználhatóak legyenek a természet energiái, a szél és napfény. Olyanról már biztosan sokan hallottak, hogy autókat, hajókat, repülőgépeket rendszeresen tesztelnek szélcsatornában. De egy leendő borászati épületet? Kistelegdi István építész hosszasan tesztelte a makettet egy speciális – a helyi körülményekre szabott – szélcsatornában, ahol a tájolás és az évszakok jelentette változások is a szimuláció részét képezték.

Az épület formája energiadizájn tervezési módszer segítségével született meg. Az alsó rész ferdített hajó formája a hőveszteség csökkentését segíti, míg a felső piramis az előnyös áramlástan miatt lett így kialakítva. A két beépített szellőzőkürt segítségével a természetes szellőzés is biztosított az épületben. Az épületburokban ún. kopoltyúk is helyet kaptak, amelyek az aktuális szélmozgásra reagálva biztosítanak optimális energiahatékonyságot. A technológiai tér és a hordós érlelőtér a talaj hőjét hasznosítja (geotermikus erőforrás), s a természetes szellőzéssel együtt ideális hőmérsékletet és páratartalmat biztosít a pincemunkákhoz, érleléshez.

Várhatóan már 2021 első negyedévében megcsodálható lesz Magyarország, de Európa egyik legmodernebb borászati komplexuma. Ezek után van olyan, aki nem kíváncsi a borokra is? Ha elkészült, a borászat szeretettel vár mindenkit, aki hisz az értékekben, az eleganciában és az élményekben.

x

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Eger különleges fehér bora

2022. augusztus 18.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia interjú
Gasztronómia interjú
Bor teszt-értékelés

Így is lehet csinálni…

2020. augusztus 17.

Küldj egy üzenetet!