Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2022. május 17.

Sajtos tallér extrákkal és egy pohár kéknyelűvel

post

Néhány egyszerű alapanyag segítségével pofonegyszerűn elkészíthető ez a mutatós és finom vendégváró fogás, ami akár családi ünnepeken, vagy baráti összejövetelek alkalmával is tökéletes választás. És hogy az élmény teljes legyen, kínáljatok hozzá egy pohár badacsonyi kéknyelűt.

A brokkolit sokan szeretik, de ugyanennyien tartanak is tőle, így aztán semmi pénzért sem próbálnák ki. Pedig kis odafigyeléssel, megfelelő készítéssel és fűszerezéssel, igazi kedvenc lehet a konyhában. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, immunerősítő hatással rendelkezik és a kalóriatartalma is alacsony. És még egy fontos dolog: nyersen és főzve is - akárcsak a többi káposztaféle - rákmegelőző hatással bír. Egyébként sok módon lehet felhasználni a konyhában, például párolva egy kis vajban, de készülhet belőle leves, köret vagy sűrű mártás is. Igazából csak a fantáziánk szabhat határt. Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfje már több alkalommal is elkápráztatta ételkölteményeivel az oldal olvasóit, most például egy nagyon egyszerűen elkészíthető recepttel jelentkezik újból, amiben a brokkoli több módon is szerepet kap.

Sajtos tallér brokkolival és krémsajttal

Hozzávalók és elkészítési mód:

Sajtos tallér

  • 250 g liszt
  • 1 db tojás
  • 1 dl tejföl
  • 100 g reszelt sajt
  • 50 g vaj
  • 1 tk sütőpor

 

Az összetevőket alaposan összegyúrjuk, majd apró golyókat készítünk és ostyasütőben aranybarnára sütjük.

Krémsajt

  • 200 g Philadelphia krémsajt
  • 50 g reszelt sajt (keménysajt, parmezán, idősebb ementáli)
  • fehérbors
  • olívaolaj
  • szerecsendió
  • Piment d’Espelette (közepes méretű baszk chili paprika, ITT vásárolható)

 

Az összes hozzávalót összeöntjük és simára keverjük.

Brokkoli püré

  • 250 g brokkoli
  • 250 g tejszín
  • 50 g vaj
  • olívaolaj
  • fehérbors
  • szerecsendió

 

A brokkolit a tejszínben puhára főzzük, fűszerezzük, majd vajjal krémesre pürésítjük.

Brokkoli saláta

  • 150 g brokkoli
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • cukor
  • fehérbors

 

A brokkolit apró rózsákra szedjük, megfőzzük, majd a fűszerekkel ízesítjük. Tálalásként a sajtos tallérra habzsákból krémsajtot nyomunk, majd apró brokkoli püré pontokat, végül brokkoli salátával díszítjük.

Borajánlat:

Sipos Borház Kéknyelű Válogatás 2020

Sipos Borház Kéknyelű Válogatás 2020

A festői környezetben gazdálkodó Sipos Borház az első badacsonyi magánpincészetek között kezdte meg működését. A 7 hektárral rendelkező családi pincészet boraiért Dr. Sipos Balázs Tihamér tulajdonos, fia, valamint Altinger Krisztián borász felel. Hitvallásuk szerint olyan borokat készítenek, amiket ők maguk is szívesen megisznak. Minden boruknak van története, legyen az egy történelmi esemény, egy szerelmi pillanat vagy akár egy tréfa. A 2003 tavaszán elkészült vendégház, mely 16 személynek nyújt kellemes szálláslehetőséget, kerttel, grillezési lehetőségekkel, terasszal, valamint szaunával és pezsgőfürdővel várja egész évben a vendégeket. És persze, sok finom borral is, mindezt úgy, hogy pazar látvány nyílik tőlük a Balatonra és a Badacsonyi-hegyre.

Sipos Balázs Tihamér szerint maga a kéknyelű szőlőfajta magában foglalja mindazt, amit Badacsony jelent és jelenteni tud, illetve azt a filozófiát, amit édesapja – aki 2000-ben készített első alkalommal nagyobb mennyiségben belőle bort – vallott vele kapcsolatban. A Sipos Borház Rizapusztán, egy 1,8 hektáros területen termeli a kéknyelűt, melyből 1,2 van betelepítve ezzel a fajtával, a fennmaradt 0,6 hektáron pedig beporzóként rózsakő található. Magáról a Sipos Borház Kéknyelű 2020-as évjáratú boráról már egy korábbi bejegyzés alkalmával írt a WineArtCulture vendégszerzője, Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus. Aki még nem olvasta, IDE kattintva megteheti. A sajtos tallér ropogóssága, a krémsajt finom fűszeres és enyhén pikáns ízvilága, valamint a brokkoli selymessége, szép összképet alkot a bor szerkezetével, krémesen puha testével, közben szépen lefedi az enyhén melegítő lecsengést is.

Borajánlat, borfotó: Németi Sándor

Recept, ételfotók: Dualszky-Kovács Péter

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!