Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. augusztus 16.

A hónap bora: egy pazar furmint Tokajból

post

A furmint rapszodikus és öntörvényű fajta, viszont magas minőségű szőlőből, gondos és hozzáértő kezek alatt nagyon izgalmas, sőt nemzetközi mércével mérve is kimagaslóan jó borok készülhetnek belőle. Pontosan ilyen a Tokaji borvidék egyik jelentős településén, a Tállyán található Trifecta borászat 2016-os évjáratú furmintja: pazar, vibráló, gazdag, finoman telt és játékosan tartalmas. Élmény belőle minden korty.

A bor alapanyagát a nagyon karakteres és változó talajtípussal rendelkező Bomboly-dűlőről szüretelték, mely Mád legnagyobb kiterjedésű és egyben legtávolabbi dűlője. Nem tartozik a többi felkapott mádi dűlők közé, de ettől függetlenül rendszeresen emlékezetes borok születnek erről a területről. A dűlő első említése 1608. augusztus 16-án történt, amikor is Alsólendvai Petheő István, a mádi csizmadia mester eladta szőlőjét fivérének a Bomboly nevű szőlőhegyen. Egyébként elnevezésének eredete a mai napig nincs kellőképpen tisztázva. Nem úgy, mint már az őskorban is lakott, a Zempléni-hegység délnyugati részén fekvő Tállya neve, mely az Árpád-házi királyok által betelepített vallon telepesektől eredhet. Azaz a francia taille szóból, ami irtást jelent, hiszen a vallonok a szőlőtelepítés miatt irtották ki az erdőt. Az 1498-ban mezővárosi rangot kapó település első írásos említése, akkor még Tholia néven 1255-ben történt. Az egykor a legkiválóbb termőhelyként számon tartott település az idők során több vészt is átélt, ilyen volt például 1739-ben a pestisjárvány, az 1810-ben történt szándékos gyújtogatás, aminek következtében a fél falu égett le, valamint a filoxéravészt. És még egy érdekesség Tállyáról: különböző számítások szerint itt van Európa mértani középpontja.

A nyugodt és csendes utcáiról, és természetesen a finom borairól híres nagy múltú település bővelkedik látnivalókban. Csak néhányat említve: a központban lévő római katolikus templom, ahol a híres osztrák festő, Maulbertsch egyik festménye is látható; a Maillot-kastély; az 1753-ban épült református templom; a Vincellér Ház; a volt Balogh-kúria, amelynek tervezésére Grassalkovich Antal adott megbízást a bécsi udvar híres építészének, Franz Anton Hillebrandtnak; és nem utolsó sorban az evangélikus templom, mely arról is híres, hogy 1802-ben itt keresztelték meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc központi figuráját, Kossuth Lajost. Szintén érdemes megemlítenem, hogy tállyai borral kínálták meg a tridenti zsinat alkalmával IV. Pius pápát, de II. János Pál pápa is tállyai aszút ivott magyarországi látogatásán.

Aki szeretne pár napot tölteni Tállyán, kiváló választás lehet a Trifecta Udvarház, mely 2008 májusában nyitotta meg kapuit az elsősorban minőségi szolgáltatásokra vágyó vendégek számára. A 11 szobában és egy kétszobás apartmanban 26 fő elhelyezését tudják biztosítani, de wellness részleg, benne élményzuhany, finn szauna és színterápiás jakuzzi is a vendégek rendelkezésére áll. A megnyitása óta, akárcsak a Trifecta borászat is, folyamatosan fejlődik és szépül, a kinti részen például már medence is üzemel. Tényleg minden igényt kielégít, és az árak is nagyon barátságosak. Ami a pincészet részét illeti, már felállították az új borászati technológiát, aminek köszönhetően rengeteg innovációt és új dolgot fognak majd alkalmazni, de a teljes feldolgozó soruk is szinte egyedi a borvidéken. De ezekről az újdonságokról majd a Táborosi Jánossal, a Trifecta borászat ügyvezető igazgatójával készült interjúmban lesz szó, ami hamarosan olvasható lesz az oldalon.

A 2016-ös évjáratú Bomboly furmint, mint azt már az elején is említettem tényleg pazar bor. Illata gazdagságot sugall. Hívogatóan egyensúlyosan keverednek benne az érett fehér húsú gyümölcsök a hordó finom fűszereivel. Narancsvirág, trópusi gyümölcsök, mezei virágok, kamilla, pemetefű, szegfűszeg színesítik és kontúrt adnak az egésznek, díszítésként pörkölt magvak, toastos jegyek, fehér csokoládé és fahéj gazdagítják leheletnyi finoman az aromajegyeit. Elegáns és gazdag furmint a javából, pici parfümösséggel. Tapintható test, a korty pedig tartalmas és krémes. A hűvösebb évjárat ellenére a savak letisztultak, kerekek és szép lendületet adnak a bornak. Struktúrája elegáns, lecsengése egészen hosszú és tartalmas. Sósság teszi egészen komplexé az élményt. 91 pont

Borítókép: Németi Sándor

(A cikk a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Recept
Hírek - programok

Eger különleges fehér bora

2022. augusztus 18.
Utazás
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Kikacsintás Fertőmeggyesre

2021. június 03.
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!