Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. január 17.

Günzer és Szentpéteri – két borvidék, két név, egy közös út

post

Günzer Tamás és Szentpéteri Attila – két borvidék (Villány és Kunság), két család, két név, ami jól kiegészíti egymást és hisz a minőségi munkában. Bor és bor címen közös kóstolót tartottak Budapesten, ahol mindkét pincészet 12 bort mutatott be. Az eseményen én is hivatalos voltam, ezúton is köszönöm a Günzer családnak a meghívást. Két emblematikus boron keresztül szeretném most röviden a két pincészetet bemutatni.

Günzer Mátyás 2019

A Villányi borvidéket több évtizede erősítő Günzer Tamás története egy 0,3 hektáros területtel kezdődött a kiváló adottságokkal rendelkező Jammertál-dűlőben, amit édesapjától kapott ajándékba diplomaosztójára. Egyébként édesapja, Günzer Mátyás szőlőoltvány-előállítással is foglalkozott, így első területeire az ő oltványait telepítette be. Az azóta eltelt időben olyan magas minőségben dolgozik, hogy a szakma és a fogyasztók szerint is felért a villányi nagy öregek szintjére. Bár hivatalosan még senki sem nézett utána, édesapja szerint a család az 1700-as években jött Magyarországra. Szülei elmondása szerint az apai nagyapa, Günzer Engelbert már foglalkozott szőlővel.

Günzer Tamás 1991-ben indította el a vállalkozását, majd 1998-ban töltötte le az első palackot. Pontosabban egy portugieser-t, ami rögtön aranyérmes lett a Villányi Borversenyen. Ez a siker adott számára erőt, hogy érdemes a borászkodással foglalkoznia. A pincészet másik nagy büszkesége a Mátyás Cuvée, amelyet Günzer Tamás az édesapjáról nevezett el. 2011-ben egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően megépült a feldolgozó üzeme is, ami további növekedésre adott lehetőséget. Mára két gyermeke, Gina és Roland is kiveszi részét a munkálatokból. Míg lánya a cég marketing tevékenységeit és a rendezvényeiket szervezi, Roland hat éve már főborászként tevékenykedik. Távlatokban gondolkodva Günzer Tamás régi álmát valósította meg, amikor múlt évben megnyitotta Grandior Bor Bistro néven új vendéglátóegységét. Ami még hiányzik, az a panzió, így Günzer Tamás ennek létrehozásán fog dolgozni a jövőben.

Günzer Tamás és Szentpéteri Attila

Ami a Mátyás cuvée-t illeti, ez 2003 óta készül a pincészetnél, és mindig cabernet franc alapú, amihez 5% merlot is házasítanak. Az alapanyag a Nagytótfaluban található, fantasztikus fekvéssel rendelkező Völgyi-dűlőből származik, 22 éves cabernet franc ültetvényekről. Akárcsak a 2017-es évjárat, a 2019 is kitűnő volt. Günzer Tamás elmondása szerint a nagyon jó évjáratokban mindig új hordóba kerül a Mátyás. Ennek megfelelően a 2019-es tétel 24 hónapig érlelődött első töltésű, 225 literes Európai Kádárok barrique hordóban. Günzer Tamás nagyon büszke rá, hogy a Mátyás felkerült a Magyar Borszakírók Köre Super 12-es listára, ahol Champion díjas lett. A végeredmény egy nagytestű, koncentrált és mély, gazdag illat- és ízjegyekkel rendelkező, komoly vörösbor lett. Aki még nem kóstolta és valahol találkozik vele, ne hagyja ki.

Szentpéteri Néró Válogatás 2022

A Kunsági borvidéken található Szentpéteri Borpince három generáció tapasztalatát öleli fel. A Kiskőrös és környéke legszebb fekvésű, homokos és löszös alapkőzetű meszes talajú területeiken közel 55 hektár szőlőt gondoznak, melyből a hagyományos és modern technológiák segítségével könnyed, üde, jó ivású, illetve prémium kategóriás borokat készítenek. Céljuk megmutatni, hogy minden stílusban lehet minőséget képviselni a Kunságon. A családi pincészet tizennyolc szőlőfajtából készíti borait, és mivel fontos számukra a hagyományok megőrzése, ezeknek több mint fele hagyományos helyi fajta. De kínálatukban a világfajták is helyet kapnak, mint például a chardonnay, sauvignon blanc, cabernet franc, cabernet sauvignon, rizling. A család Kiskőrös központjában megnyitotta a borházát is, ahol a Duna borrégió válogatott borai mellett a saját palackos- és folyóboraikat is meg lehet venni pinceáron.

Ami a nérót illeti, ez a szőlőfajta a pincészetük zászlósfajtájává vált. Ifj. Szentpéteri Attila édesapja volt az első, aki már a 2000-s évek elején a Kunsági borvidékre behozta a nérót, majd kísérletezett vele. 2011-ben készítettek belőle első alkalommal bort, rá két évre a 2011-ben volt az első évjáratuk, rá két évre a 2013-as tételükkel már Cannes-ban aranyérmet nyertek a rosé világbajnokságon. Ekkor a fogyasztók mellett már a szakma is felfigyelt rá és elismerték, hogy van helye a Kunsági borvidéken. Az elmúlt években a szőlőfajta egyre inkább meghatározza a Szentpéteri Borház profilját, s mint Ifj. Szentpéteri Attila érdeklődésemre elmondta, az ezerarcú néró nagyon jól bevált náluk. A rosékon kívül készítenek még sillert és vörösbort is belőle. A siller szintén gyümölcsös, akár a rosé, de kicsit fűszeresebb arcát mutatja. Vörösben pedig két formában kap helyet a kínálatukban: beaujolais típusú acéltartályos könnyű és gyümölcsös, valamint érlelt borok formájában. A 2022-es válogatás acéltartályban készült, az alapanyag pedig a legjobb dűlőikből származik, visszafogott, 60-70 mázsa hektáronkénti termésátlaggal. Behízelgő, tartalmas, gyümölcsös, és nagyon különleges rosé, ami önmagában, de ételek mellé is nagyon jó szolgálatot tesz.

Fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!