Szamorodni Tokaj egyik leghíresebb területéről

A családi tulajdonban lévő Demetervin Pincészet Tokaj-Hegyalján gazdálkodik, és kizárólag a saját mádi ültetvényeiről (Úrágya, Király, és a Kakas) származó alapanyagot dolgozza fel. Ha egy izgalmas édesbort szeretnétek megkóstolni, ezt érdemes beszerezni. Desszert helyett is kiváló.
Demetervin Pincészet
A Demetervin Pincészet birtokközpontja már az 1750-es években állt, első említéskor a Pulszky család tulajdonában volt. A folyamatos bővülés során a házat 1905-1985-ig lakó Barna család kádárműhelyt is működtetett benne. A kőépület alatt hatalmas pincerendszer helyezkedett el, amelynek jó része ma is hozzátartozik, és a felújítások után működőképes lett. Így hát sok évtized után újra borospinceként üzemel. A Demeter Pincészet a lakó- vendéglátó- és gazdasági funkció összekötésének hagyománya jegyében az egykori kádárműhely helyén alakította ki a szőlőfeldolgozó teret.
Demetervin Szamorodni 2017
Arany szín, viszonylag intenzív és teltebb illatában érett sárga húsú, illetve aszalt gyümölcsök, sárgabarack, ananász, kandírozott narancs, déli gyümölcsök, narancshéj, édes fűszerek, kardamom, szentjános kenyér, gyógynövények, pici füge, fehércsokoládé és mézesség fedezhető fel. Szájban telt, puha és krémes, kerek szerkezetű bor, amiben az illatában tapasztaltak visszaköszönnek, némi sóssággal a korty végén. Gazdag bor, érezhetően komoly beltartalommal, aminek egyensúlya picit az édesség irányába billen. Egy szép évjárat izgalmas szamorodnija, amelyet desszert helyett is ajánlok. A 100% furmint alapanyaga a Király-dűlőről származik és csak 1858 palack készült belőle.
Borítókép: Németi Sándor