Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2020. október 30.

Az első magyar sommelier, aki történelmet írt

post

A világ egyik legnehezebb vizsgáját abszolválva, 5 év tanulás után Czinki Tamás elérte azt, amiről világszerte mások csak álmodnak: Master Sommelier lett, egyben az első magyar is, aki ezáltal történelmet írt. Hatalmas eredmény ez nem csak számára, hanem egész Magyarországnak, hiszen a Court of Mastert Sommeliers intézmény 1969-es indulása óta ezt a címet kevesebb, mint 300 embernek sikerült elnyernie.

Czinki Tamás 2013-ban hagyta a háta mögött Magyarországot, az azóta eltelt időben pedig izgalmas karriert futott be külföldön: 2014-ben Adam Pawlowski Master Sommelier irányítása alatt elkezdett dolgozni a Michelin-csillagos angol étteremben, a Northcote-ban, ahol a sikeres Court of Master Sommeliers advance vizsgája után kinevezték Head Sommelier-nek. Szintén 2014-ben az év sommelier-je lett a Sud de France versenyen, 2016-ban pedig a Castel Cup Best Young Sommelier of Europe versenyen végzett a harmadik helyen, majd 2018-ban a UK Sommelier of the Year megmérettetésen bekerült a három fős döntőbe. A munka és a versenyek mellett több alkalommal kérték fel zsűritagként a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyére, a Decanter World Wine Awards-ra. Az eddigi pályáját nézve nyugodtan kijelenhetjük, hogy ezzel a teljesítménnyel az egyik legelismertebb magyar sommelier. Hogy miért van az, hogy alig hallani róla Magyarországon? – ez egy igazán érdekes kérdés, amit másoknak kellene feltennem…

Czinki Tamással, az Angliában élő és tevékenykedő Master Sommelier-vel korábban készített interjúm IDE kattintva olvasható el.

Tamásnak ez úton is gratulálok ehhez az eredményhez!

Borítókép: Czinki Tamás

Ez is érdekelhet

Gasztroturizmus
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Az egyik legjobb kéknyelű

2022. december 16.
Bor teszt-értékelés

Balatonboglári kitekintés

2021. január 27.
Hírek - programok
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!