Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. február 28.

Crepes Suzette, a világhírű francia narancsos palacsinta

post

A Crepes Suzette eredete a mai napig vitatható, nevéről pedig legendák keringenek, s a mai napig nem jöttek rá, hogy ki volt az a bizonyos Suzette. Egy biztos: a méltán világhírű és egyben nagyon finom francia narancsos palacsintát minden édesszájúnak és palacsintarajongónak kötelező legalább egyszer elkészítenie.

A Crepes Suzette rövid története

Az egyik legenda szerint a Crepes Suzette egy konyhai hibának köszönheti a születését. Az állítás szerint 1895-ben a későbbi VII. Edward király a Monte Carloban lévő Café de Paris-ban vacsorázott, vendégei között pedig egy gyönyörű francia lány, Suzette is volt. A 14 éves pincérsegéd, Henri Charpentier nagy izgalmában véletlenül felborította a narancsilikőr tartalmát, ami egyenesen a serpenyőben landolt és lángra kapott. Mivel nem volt ideje újat csinálni úgy döntött, hogy megkóstolja, és mivel ízlett neki, felszolgálta a hercegnek. A későbbi királynak is nagyon tetszett és mivel még nem volt neve a különleges desszertnek, a herceg kérésére Suzette-ről nevezték el. A történetet maga Charpentier mesélte el a Life á la Henri című önéletrajzában. Különböző források azonban kétségbe vonják, hogy a herceget a főpincér helyett a még nagyon fiatal Charpentier pincérsegéd szolgálta volna ki. Másrészről azért is sántít ez a történet, mert 1950-ben egy interjúban teljesen más verzióval állt elő Charpentier a palacsinta eredetéről.

A másik állítás szerint a desszertet Suzanne Reichenberg (1853–1924) francia színésznő, művész nevén Suzett tiszteletére nevezték el. A történet szerint a színésznő 1897-ben a párizsi Comédie-Francaise színházban lépett fel egy szobalányt alakítva, s szerepe szerint egy palacsintát kellett felszolgálnia a színpadon. Monsieur Joseph, a Marivaux étterem tulajdonosa, aki biztosította a palacsintákat, úgy döntött, hogy annak érdekében, hogy felkeltse a közönség figyelmét, és melegen tartsa ezt a színészek számára, flambírozni kell. Joseph ezt követően a párizsi Paillard étterem igazgatója volt, később pedig a londoni Savoy Hotelnek, ahol szintén így szolgálták fel a palacsintát a vendégek számára. A receptet "Pancakes, Casino Style" néven egyébként Oscar Tschirky 1896-ban adta ki, igaz, akkor a flambírozás még nem szerepelt kötelező elemként. A legendás Auguste Escoffier szintén flambírozás nélkül írta Le Guide Culinaire című könyvének angol nyelvű változatában 1907-ben.

A Crepes Suzette receptje

Hozzávalók:

  • 2 db tanyasi tojás
  • 100 g finomliszt (BL55)
  • 250 ml teljes tej
  • 2 tk porcukor
  • 1 vanília rúd
  • 2 db bio narancs
  • 2 tk rum
  • 1 dl narancslikőr (például Grand Marnier vagy Cointreau)
  • 50 g sótlan vaj

A Crepes Suzette elkészítése:

A lisztet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojásokat és összedolgozzuk. Fokozatosan hozzákeverjük a tejet, és addig keverjük, míg csomómentes, puding sűrűségű lesz az állaga. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és a rumot is. Ha szükségesnek látjuk mehet hozzá egy kis szénsavas víz. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, egy kés hegyével eltávolítjuk a magokat, ezeket pedig adjuk hozzá a palacsinta tésztához. Szobahőmérsékleten pihentessük az egészet nagyjából egy órán keresztül. Ha a végén túl sűrű lesz a tészta, adjunk hozzá még egy kis ásványvizet. Forró teflonserpenyőben elkészítjük a palacsintákat, a végén pedig háromszögeket hajtunk belőlük. Osszuk el a palacsinta mennyiségét 4 tányérra.

A narancsot mossuk meg, egy konyhapapír segítségével töröljük szárazra. Egy hámozó segítségével távolítsuk el a narancshéjat. Egy hideg serpenyőbe tegyük bele a cukrot és kezdjünk karamellt készíteni. Ha már elkészült, adjunk hozzá kb. 5 evőkanál vajat kis darabokra vágva. A narancsokat félbe vágjuk, préseljük ki a levüket és a narancshéjjal együtt adjuk hozzá a karamellhez. Jöhet hozzá a narancslikőr is, flambírozzuk majd forraljuk fel és pároljuk legfeljebb egy percig. A narancsszószt öntsük a palacsintákra és azonnal tálaljuk.

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Bock Cuvée 2013

2018. augusztus 22.
Hírek - programok
Gasztronómia

Vajban sült lazac

2020. április 24.
Recept
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezettje

2021. szeptember 22.

Küldj egy üzenetet!