Utazás
post-authorNémeti Sándor
2023. június 06.

Wachau hangulatos városai 2

post

A Wachau-völgy nem véletlenül lett az UNESCO Kulturális Világörökség része, és az sem véletlen, hogy a National Geographic 2009-ben a „Best Historic Destination in the World” címmel tüntette ki. A Bécstől csupán egy órányira található Wachau-völgy, amelyhez számos legenda és mítosz kötődik, tele van apátságokkal, gyönyörű szőlőültetvényekkel, világhírű pincészetekkel és varázslatos, bájos kis városokkal. Itt minden olyan, mintha egy mesébe csöppennénk. Hétvégi kirándulásokhoz, városnéző túrákhoz és borozgatásokhoz tökéletes úti cél.   

A Wachau-völgyben a turisták általában két fő várost ismernek: Dürnsteint és Melket. Bár önmagukban lenyűgözőek, ez csak kettő a völgyben található sok gyönyörű és hangulatos város közül. Míg a sorozat első részében Emmersdorf an der Donau, Melk, Aggstein, illetve Willendorf in der Wachau szerepelt, most következzen újabb négy hangulatos és bájos város, amit feltétlenül érdemes felkeresni a Wachau-völgyben.

Spitz, a festői város

Wachau SpitzForrás: AWMB/WSNA

A Dürnsteinnál és Melknél is lényegesen kisebb, festői szépségű Spitz, Wachau kellős közepén található. A Duna szélén fekvő bájos város, amelyet a közeli erdők, szőlőültetvények, templomok és kastélyok vesznek körül, kétségtelenül a világ legszebb folyami tájainak egyike. Itt bizonyíthatóan már kétezer éve folyik bortermelés, így aki erre jár, feltétlenül keressen fel pár borászatot és egy pohár bor kíséretében élvezze a táj szépségét. Szívből ajánlom ehhez például egyik kedvenc spitzi pincészetemet, a 9 hektáron gazdálkodó Weingut Högl-t, mely kiváló rizlingeket és zöldvelteliniket készít.

A városban lévő Teufelsmauer-t, azaz az „Ördögfalat” sem szabad kihagyni. A legenda szerint az ördögöt egyre jobban bosszantották a helyi Szent Johann-templom csodái, és úgy döntött, hogy falat épít a Duna mentén, hogy azt elárassza. Isten viszont csak egy feltétellel engedte, hogy ezt megtegye: a kakas harmadik kukorékolása előtt be kell fejeznie a fal építését. Ahhoz, hogy biztos legyen a sikerében, az ördög megvásárolta az összes kakast a régióban, kivéve azokat, amelyek egy idős hölgyé voltak, mivel az nem volt hajlandó eladni.  Végül mielőtt befejezhette volna a munkáját, a kakas harmadjára kukorékolt, így a falat lerombolta a Duna. Dühében az ördög pedig nyilat lőtt a kakasra. Ez a jelenet látható a Szent Johann-templomban. Az ördögfalból pedig csak egy kevés maradt, ez ma is látható Spitzben.

Weissenkirchen in der Wachau, ahol a gazdag történelem és a bor kéz a kézben jár 

Wachau Weissenkirchen Weingut SchneeweissForrás: Weingut Schneeweiss Facebook

Néhány évszázaddal ezelőtt Weissenkirchen in der Wachau jelentette a Wachau-völgy közepét. A kis középkori városka, a völgy egyik legfigyelemreméltóbb templomának ad otthont, de szintén itt található Ausztria legrégebbi általános iskolája (1385 körül) és egy 14. századi templom is. Noha lényegesen kisebb, mint néhány szomszédos város, Weissenkirchen mégis megér egy látogatást. Számtalan pincészet készít itt kiváló borokat, többek között egyik személyes kedvencem is, az 5 hektáron gazdálkodó kis családi pincészet, a Weingut Schneeweiss. Mint már korábban is írtam, a pincészet a borokon kívül többek között gint is készít, valamint kerámiával is foglalkozik, de saját panziót is üzemeltet.

A történelmi városközpont ámulatba ejtő kis sikátorokkal, fogadókkal, borozókkal és kiváló éttermekkel van tele. Szintén itt található a lenyűgöző 13. századi Teisenhoferhof, mely 1542 körül, a reneszánsz idején készült el. Szintén itt található a Wachaui Borakadémia és Festőiskola, valamint a Wachau Múzeum is. Utóbbi a 19. és 20. századi viseletekről, hagyományokról és Wachau festőiről mutat be kiállításokat. Emellett a Teisenhoferhofban folyamatosan zajlanak rendezvények, ilyen például az éves adventi vásár vagy a Wachau Fesztivál színvonalas előadásai. Aki pedig Wachau legrégebbi plébániáját szeretné látni, keresse fel a Szent Mihály plébániát. Nyáron, jó időben pedig ideális hely napozásra a város homokos strandja. 

Dürnstein, a romantikus város

Wachau Dürnstein Forrás: pixabay

Gyönyörű fekvésével, különleges, képeslapokról és mesekönyvekből ismert kék-fehér templomával, bájos kis macskaköves utcáival és barokk épületeivel Dürnstein az egyik legromantikusabb város a Duna mentén. Legikonikusabb nevezetessége a romantikus várrom, amely arról ismert, hogy Oroszlánszívű Richárd király egykori börtöneként szolgált. Pontosabban 1193-ban V. Lipót herceg itt tartotta fogságban a királyt. Állítólag az osztrák uralkodó addig nem engedte el, amíg jelentős váltságdíjat nem fizettek érte. Ebből a pénzből pedig több erődöt építettek az osztrákok, többek között Bécs erődfalait is. Lenyűgöző kilátás nyílik innen Dürnsteinre, a Dunára és a környéken lévő szőlőterületekre.

Wachau DürnsteinForrás: pixabay

A város arról is híres, hogy itt született a legendás búza- és rozslisztből készülő péksütemény, a wachauer laberl. Aki erre jár, keresse fel a Schmidl pékséget, amely a mai napig az eredeti recept alapján készíti a péksüteményt.

Krems, a sokszínű kulturális város

wachau kremsForrás: kurier.at

Krems, Ausztria egyik legrégebbi városa sajátos hangulatával, kis üzleteivel és kávézóival, az óvárosban gyönyörűen felújított történelmi épületeivel, templomaival, és számos magas színvonalú kulturális rendezvényével minden évben vonzza a világ minden szögletéből a látogatókat. Például csak a Kremser Kunstmeile művésznegyedben több mint 20 kulturális intézmény található, mely tárt karokkal várja a vendégeket.  Apropó művészet: Alsó-Ausztria ötödik legnagyobb városa számunkra, magyaroknak azért is lehet különleges, mert itt született a 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzőjének, Liszt Ferencnek az édesanyja. Ha itt járunk, feltétlenül tegyünk egy sétát a belvárosban is, hiszen itt található az ország egyik legszebb sétálóutcája, amelyet 2015-ben Alsó-Ausztria legnépszerűbb bevásárló utcájának választották.

De az itt található számos templomot és múzeumot, illetve a dominikánus kolostort is érdemes megtekinteni. A városnéző túrát érdemes a Steinerne Tor-nál kezdeni, mely az egyetlen fennmaradt, az eredeti négy városkapu közül. Ha pedig valaki megéhezne, annak a kiváló gasztronómiájáról híres Gasthaus Jell-t ajánlom. És ha már szoba került a gasztronómia, egy ilyen túra után érdemes néhány kremsi mustárt is bepakolni ajándékként. Az édes mustárt állítólag 500 évvel ezelőtt egy wachaui borász találta véletlenül fel, aki ecet helyett mustot tett a mustárhoz. A legenda szerint az éppen itt járó I. Maximilien császárnak annyira megtetszett az édes mustár, hogy a franciát egyből lecserélte kremsire.

wachauForrás: pixabay

Végezetül, ahogyan már korábban is említettem: akár egy, akár több napra látogatunk el Wachauba, garantáltan nem fogunk unatkozni. Legjobb időpont a kiruccanásra a márciustól október végéig tartó időszak. A borok szerelmeseinek pedig ajánlom a minden év április vége, május elején megrendezett Wachauer Weinfrühling néven ismert borfesztivált, amikor gyakorlatilag szinte minden pincészet nyitva van a borvidéken és a belépő áráért (30 euró) két napon keresztül mindenhol ingyen lehet kóstolni borokat. Sőt, a belépő fedezi a közlekedést is a városok között. Remek alkalom ez felfedezni a régiót és egyben a kiváló borászatokat.

A sorozat első része itt olvasható: 8 hangulatos kisváros a Wachau-völgyben 1.

Borítókép: AWMB/WSNA

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Epres-matcha turmix recept

2022. június 08.
Gasztronómia
Gasztronómia
Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia egyéb
Bor teszt-értékelés

Az egyik legjobb kéknyelű

2022. december 16.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!