Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. december 16.

Egy bor, egy gondolat: Tóth Ferenc Pincészet Bikavér

post

Gyakran bontok fel borokat, de mélyebb lélegzetű írásokhoz viszont már sajnos se energiám, se időm nincs. Az „Egy bor, egy gondolat” sorozat lényege, hogy röviden, de mégis beszámoljak egyes borokról.

A 30 hektáron gazdálkodó egri Tóth Ferenc Pincészetről egy korábbi bejegyzésben már esett néhány szó, most viszont egy online kóstoló alkalmával a borászat 2018-as évjáratú classicus bikavére került a poharamba. Mindenképpen érdemes megemlítenem, hogy ők voltak az elsők között, akik az új, egri palackba töltötték a boraikat.

Tóth Ferenc Pincészet Bikavér Classic 2018

A Tóth Ferenc Pincészet bikavére hat szőlőfajta házasítását rejti magában: kékfrankos, cabernet franc, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot és kadarka. Arányokról nem sokat tudni, annyit viszont igen, hogy zúzás és bogyózás után 150 hl-es kórtartályokban erjesztették az alapanyagokat 24-30 napon keresztül. Az egyes alapborokat pedig különböző méretű hordókba fejtették, majd 15 hónapig érlelték. A bort 2020 március elején házasították és szeptember közepén palackozták.

Kicsit zárkózottan kezd, de ha hagyunk neki kevés időt, szépen kiteljesedik az illata. Benne meggy és fekete cseresznye, kiegészülve földességgel, fekete olívával, erdei gyümölcsökkel, szilvával, amihez társulnak édes jellegű fűszerek és fás jegyek is. A fát nem vitték túlzásba, s bár érezhető, mégis inkább egyfajta kontúrt ad a szerkezetének. Kóstolva friss savak, lendületes, korrekt bor, megfelelő gyümölcsösséggel és az árához képest meglepően jó komplexitással. Az alkohol magas, de jelen esetben mégsem zavaró. Első és második nap szépen tartja magát, de harmadik nap már kezd üresedni a korty. Jó ivású, viszonylag tartalmas bor, melynek az ára is barátságos: 2500 forint. Egyébként a címke letisztultsága is elnyerte a tetszésemet. Ihatjuk önmagában, de hozzá egy klasszikus csülök pékné módra is tökéletes választás. 85 pont

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Villány Budapesten

2021. október 27.
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Bemutatkozik az Egri Borműhely

2019. február 20.
Bor

Borászok kedvenc dűlői

2022. június 13.
Bor teszt-értékelés

Syrah, Vámos Attila módra

2022. március 23.
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!