Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. április 17.

#Neszmély: Hat bor egy közös cél

post

Mint már erről pár napja is beszámoltam, a Neszmélyi borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként, a mai fogyasztói világtrendeket követve, megszületett a borvidék régiós bormárkájának új évjárata, a 2022-es #Neszmély. A közösségi bor célja, hogy hűen visszatükrözze a több mint kétezer éves múlttal rendelkező borvidék változatosságát, könnyedségét, lendületességét és mélységét. Mindezt úgy, hogy egyben magán viselje a készítő borászok filozófiáját is.

Röviden a #Neszmély közösségi borról

A 2021-ben hat pincészet (Bősze Pincészet – Ászár, Kisbaka Családi Borbirtok – Baj, Kősziklás Borászat – Dunaszentmiklós, Petőcz Pincészet – Ászár, Szivek Pince – Kesztölc, valamint a borvidék legnagyobb szereplője, a Hilltop Neszmély Borászat – Neszmély) összefogásával létrejött Neszmélyi BORvidékÉrt Egyesület szabályrendszert dolgozott ki a szőlő származása, művelése, feldolgozása, illetve a bor kezelése és érlelése terén. Ennek eredményeként a már jól ismert hazai közösségi borokhoz hasonlóan megszületett a #Neszmély, amelyhez a tavalyi öt után, a Kisbaka Családi Borbirtok révén immár egy újabb pincészet is csatlakozott a nagyszerű kezdeményezéshez. Az egyesület jóvoltából most abban a kivételezett helyzetben voltam, hogy a piacra kerülés előtt sikerült mind a hat 2022-es évjáratú #Neszmély bort kóstolnom.

#Neszmély

Bősze Pincészet #Neszmély 2022

Közepes citrom színű, könnyed és kellemes, enyhén populáris aromajegyeket prezentáló bor. Ornamentikája elsősorban a friss citrusokra épít, ami mellé fehér virágok, őszibarack, jonathan alma, körte, és egy kis parfümösség sorakozik fel. Érezhetően érettebb alapanyagból készült, savai visszafogottabbak. A korty kerekebb, van egyfajta komplexitása, egyben direkt és egyenes vonalú, amelyhez finom fanyarság is társul. Kedves bor, szép fűszerezettséggel, fehérborsos formában. Lecsengésében kis narancsolaj, grapefruithéj, valamint nem bántó tüzesség.  

Szivek Pince #Neszmély 2022

A 40%-ban rizlingszilvánira épülő bor színe az előzőnél halványabb intenzitással rendelkezik.   Könnyedségre hangolt, jó ivású bor, mely szépen nyílik a pohárban. Illatában érett citrusok, zöld alma, fanyar gyümölcsök, és egy kevés uborka dominál. Szájban feszes struktúra, amihez lendületes savak is párosulnak, ízjegyeiben inkább a citrusokra épít. A korty közepétől finoman megjelenik a grapefruithéj és jól eső fanyarság. Filigránabb az előzőnél, teste is vékonyabb. Fiatal bor, adjunk neki még 1-2 hónapot palackban, hogy minden eleme szépen besimuljon.

Kősziklás Borászat #Neszmély 2022

Tartalmas, vastagabb és mélyebb tónusú bor. Behízelgő illatában szőlő, Traubiszóda, mezei virágok, kevés rózsa, ananász, érett körte és déli gyümölcsök viszik a fővonalat, ami mellé parfümösség és egy kis tutti-fruttisság is társul. Kóstolva is vastagabb, de ez nem megy a jó ivás rovására. A korty második felétől szikárabb kezd lenni a vonala. A savak segítségével hosszabb ideig kitart a lecsengése.

#Neszmély

Hilltop #Neszmély 2022

Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmélyi Borászat társtulajdonosa és főborásza szerint a #Neszmély közösségi borban „benne van az északi hosszan elnyúló borvidék minden sajátossága, a neszmélyi dombok és völgyek, a mély-meleg lösztalaj, a hűvösebb klíma, az itt végtelen hosszúságban kígyózó Duna. A mindig friss üdeség, a ropogós savak, a gazdag, komplex, kissé telt aromák és illatok, a csodálatos harmónia.” Valahogy ilyen a 2022-es boruk is, mely kezdetben kissé zárkózott, de egy kis levegőztetéssel szépen nyílnak a rétegei. Virágos, bodzás karakter, almával és egy kevés hársmézzel, gyurmával és mangóval díszítve, amihez némi idővel egy kis parfümösség is társul. Szájban is szépen hozza az illatában tapasztaltakat, savai frissítőek, de adjunk neki pici időt még a palackban.

Petőcz Pincészet #Neszmély 2022

Az egyenlő arányban rizlingszilvánira, szürkebarátra és királyleánykára, valamint a 10%-ban csereszegi fűszeresre épülő bor közepestől visszafogottabb illattal nyit a pohárban. Kicsit zárkózottan kezd, de levegőztetésre kezd nyílni. A végeredmény egy könnyed, légies bor, amelynek illatában citrusok, menta, zöldfűszerek, nyári alma sorakozik fel, illetve egy leheletnyi parfümösség. Szájban puhább szerkezetű, ízjegyeiben citrusok, a végén kis tüzesség. Adjunk neki még kevés időt a palackban, hogy a savak beépüljenek a szerkezetébe.

Kisbaka Családi Borbirtok #Neszmély 2022

Elegáns illat, szép egyensúlyban lévő izgalmas és finomszövésű bor. Illatában méz, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, finom érettebb gyümölcsökkel, elsősorban almával és körtével. Cizellált, összetett tétel, egy igazi élmény-bor. A pohár falán tapasztalt feltapadás tömörebb és jó beltartalmú borra utal. Nagyon szép a struktúrája, jól elkészített, élvezhető, dinamikus bor, mely ízjegyeiben is hozza az illatából ismert szép jegyeket.  

Fotók: Szmodits Photography

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Rosé pezsgő nem csak nyárra

2018. szeptember 05.
Bor teszt-értékelés
Recept
Bor teszt-értékelés

Ha Somló, akkor juhfark?

2022. június 01.
Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Balaton, borok és szerelem

2021. november 04.

Küldj egy üzenetet!