Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2021. szeptember 01.

Bűbájos Hétvége Tarcalon

post

Hogy milyen volt az elmúlt évekhez hasonlóan idén, a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében, augusztus ünnepi hosszú hétvégéjén, 20. és 22. között megrendezett Bűbájos Hétvége? Röviden: emberközpontú, szerethető és színes, fűszerezve izgalmas programokkal, gasztronómiával, zenével és kiváló borokkal.

Rövid történelmi kitekintés

Az Alföld és Zempléni-hegység találkozásánál található Tarcal neve évszázadok óta összeforrt a vendégszeretettel, borral, szőlőműveléssel, s már a kezdetektől meghatározó szerepet töltött be a borvidék szakmai és gazdasági életében. Könyves Kálmán 1100 táján, a tarcali országgyűlésen vizsgálta felül és erősítette meg Szent István törvényeit, s ekkor jelentette ki és foglalta törvénybe: „A strigákról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék.” (azaz a boszorkányok „legveszedelmesebb”, alakváltásra képes fajtája nem létezik). A legnagyobb becsben tartott dokumentum egy 1517-ben íródott urbarium, melyben már mezővárosként (oppidum Tharczal) szerepel, ekkor kiterjedésében és népességszámában a környék legjelentősebb települése volt. Tarcal a középkortól megbecsült királyi birtok volt, majd a 18. század második felében Mária Terézia itt alakította ki a császári birtokközpontot, később Vincellérképző Iskola működött a településen (1873–1953). Az államosítás után, 1951-ben Tarcalon hozták létre az egykori királyi uradalom szőleit is magába foglaló Kertészeti és Szőlészeti Kutatóintézet kísérleti telepét. Ez a kutatóintézet dolgozta ki azokat a metszési módokat, amelyek különböző időjárási viszonyok mellett is jól alkalmazhatók. Az 1950-es években megalakult a nagyüzemi gazdálkodást folytató Tarcali Állami Gazdaság, amely létrehozta az első szőlőöntöző telepet. Később itt tevékenykedett a Tokaj Kereskedőház Rt. kutató- és oktatóbázisa, 2011-ben pedig a volt császári birtokközpont területén megalakult a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

Tarcal, forrás: Tarcal Bor és Kultúra Egyesület Facebook oldala

Bűbájos Hétvége

A Bűbájos Hétvége, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos visszatérő, jól bevált programmal csábította Tarcalra a borszerető közönséget. Ennek megfelelően többek között most is volt pezsgős reggeli, meghívott gasztrokiállítók, jótékonysági koncert, szervezett falu- és dűlőtúra, és a legtöbb helyi borászatba egész nap bejelentkezés nélkül lehetett betérni, de a hagyományos közös tűzgyújtás sem hiányzott zárásként szombaton. Az egyes helyszínek azonban egyéni programokkal is készültek. A teljesség igénye nélkül csupán néhány programot említek, ahol megfordultam a három nap alatt:

6 Puttonyos Borfalu

A község kulturális központjaként funkcionáló hat épületből álló 6 Puttonyos Borfalu komplexum az Együtt Tokaj Világörökségért projekt keretén belül valósult meg európai uniós támogatással. Az egykori Tassonyi-kúria, illetve az azt körülvevő gazdasági épületek átépítésével létrejött 6 Puttonyos Borfalu jelenleg turisztikai, borturisztikai és közművelődési faladatokat ellátó intézmény. Tarcal polgármestere, Butta László, illetve tarcali borászok jelenlétében itt tartották meg a Bűbájos Hétvége hivatalos megnyitóját, amelynek keretén belül bemutatták a falu közösségi borát, a Tarcal 2020 legújabb évjáratát is. Mint a megnyitón Majoros László is hangsúlyozta, a nehéz évjárat ellenére egy szép, friss, de mégis tartalmas bor került a palackba.

Terrapolis „ A nagy élet ebéd”

A Sárossy kúriában történt szállás elfoglalása után második utam az erdélyi származású Bartha Gabóhoz vezetett, aki Terrapolis elnevezésű permakultúrás kertjével és az ehhez kapcsolódó életmóddal, filozófiával igazi különlegesség Tarcalon. Gabó, aki egyszerre bölcsész, kertész és képzőművész, terméseiből saját konyhát vezet, Terrapolis – kert és asztal” néven. „ A nagy élet ebéd” címen pedig a Bűbájos Hétvége alkalmával mutatta be szívvel-lélekkel készített különleges ételeit.

Basilicus mesterkurzus

Következő utam a tarcali központú, 2011-ben Basa Richárd és Kanczler András által alapított Basilicus Szőlőbirtokhoz vezetett. A pincészet, mely mind megjelenésben, mind pedig koncepcióban üde színfoltja a térségnek, küldetésének tekinti, hogy a régió borászataival közösen újjáélessze Hegyalja és a tokaji bor hírnevét. A kétóránként tartott mesterkurzusok által Kanczler András, a birtok borásza és társtulajdonosa a borvidék rég- és közelmúltjába kalauzolta a közönséget, termőhelyi jellemzőinek, szőlő- és borfajtáinak bemutatásával, mindezt hat jellemző bor kóstolásán keresztül. A kellemes hangulatú kóstoló előtt pedig pincetúra is volt.

Kikelet Pince

A hárslevelűk koronázatlan királynője, Berecz Stéphanie, illetve férje Berecz Zsolt által Tarcalon 2002-ben alapított Kikelet Pince - ahogyan egy korábbi cikkemben is leírtam - szintúgy, mint kifinomult, érzékeny boraik, egyedi és üde színfoltot képvisel nem csak a Tokaji borvidéken, hanem egész Magyarországon. A francia születésű, Loire-völgyből származó Stéphanie 1994-ben szerzett Bordeaux-ban borász-mérnöki diplomát, majd néhány hónapra Tokaj-Hegyaljára költözött, majd mindannyiunk szerencséjére itt is ragadt. A Bűbájos Hátvége alkalmával Stéphanie ínyenc falatok kíséretében mutatta be több muzeális borát, amelyből – bár mindegyik tele volt izgalommal – két tételt emelnék ki: a 2011-es évjáratú Farkas-dűlő furmintot, illetve a mai napig hihetetlen frissességet és bombaformát mutató 2008-as édes kabart. 

Barkland Pincészet

Az első nap lezárásaként ellátogattam a Tarcal szélén található, Barkóczi István tulajdonában lévő Barkland Pincészethez, ahol éppen Agárdi Szilvia koncert, tánc show és élő zene fogadta a vendégeket, a házigazda pedig az ismert humorista Bellus István volt. Nemes gesztusként a borest bevételének egy részét jótékonysági célra, a LIONS Clubok Magyarországi Szövetsége által támogatott vakok és gyengénlátók megyei egyesületének támogatására fordították a szervezők. A Barkland Pincészet pár éve indult egyfajta hobbiként, és 2016 volt az első évjárat, amiből palackoztak borokat. Tökéletes lezárása volt egy fárasztó napnak, ahonnan még rövid időre ellátogattam a Myrtus Borbár és Teraszra, ahol éppen a CsakSimán Abaúj Völgyszínháza társulat előadásában egy jó hangulatú akusztikus koncert-est zajlott.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

Szombaton kissé fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel már délben a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon voltam, ahol Tóth Máté birtokigazgató éppen borkóstolót tartott a pincészetnél, ahol többek között a kései szüretelésű Fortissimo organic cuvée is felbontásra került. A kóstoló végét időhiány miatt már nem vártam meg, mivel Majoros László borásszal már volt egy leegyeztetett időpontom.

Majoros Birtok

Majoros László Tokajban több pincészetnél is dolgozott, például a Gróf Degenfeldnél, Tokajicumnál, aztán annak tudatában, hogy a saját pincészete már működik, 2012-ben az Andrássy Pincészethez szegődött, ahonnan 2014-ben csábították el a Grand Tokajhoz, de 2016-tól kezdve csak a saját pincészetével foglalkozik. Lacinál az egész hosszú hétvégen szólt a jó zene, és Laci stand-up előadásában a borait is kóstolhatták a vendégek. Az ételeket pedig a Tokaji Fakapu Pince és Vendégház biztosította. A 2017-es szamorodni mellett végre sikerült megkóstolnom Lilla névre keresztelt aszúját is, de felbontásra került a 2008-as Major 6 puttonyos aszú is.

Myrtus Borbár és Terasz

A tarcali Fő utcán található 200 éves épületben 2021-ben kialakított Myrtus Borbárban került megrendezésre Gréczi László Ádám barista közreműködésével egy izgalmas bor és kávépárosítás, ahol 3 féle kávét és hozzá 3 féle Myrtus bort lehetett kóstolni. Érdekes kísérlet, meglepően jól működtek együtt a kávék és a borok, kedvenc párosításom a Myrtus Botrytis cuvée és a kenyai kávé volt.

Pezsgőkóstoló a 6 Puttonyos Borfaluban

A hétvége egyik izgalmas programja, legalábbis a pezsgőszeretők számára, a 6 Puttonyos Borfaluban megtartott kóstoló volt, ahol a Basilicus Szőlőbirtok, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Kern Bor- és Pezsgőház, Tokaj Kikelet Pince, Majoros Birtok, Barkland Pincészet és a Myrtus Pince mutatta be legújabb pezsgőit, illetve gyöngyözőborait. Köztük két újdonságot is: az első alkalommal készített Majoros & Pearls gyöngyözőt, és szintén első alkalommal készített Basilicus Szőlőbirtok pezsgőt. 

Kern Bor- és Pezsgőház

Ha jó bor, finom falatok és zene van, a kellemes hangulat már is garantált. Pontosan ez történt a Kern Bor- és Pezsgőháznál, ahol Kanizsa Gina és Lamm Dávid Jazz koncertje volt hallható. A 2012-ben alapított pincészet tulajdonosa Kern Pál, borásza Szavercsenko Jelena, akiknek ültevényeik Balatonszőlősön és a Tokaji borvidéken, Tarcalon találhatók: a Mandulás- és a Bakonyi dűlőkben, ahol két hektár szőlőt művelnek. Egyébként a pincészet nagy hangsúlyt fektet a tradicionális eljárással készült pezsgőikre is, továbbá a száraz borokon kívül kései szüretelésű borokat és borkülönlegességeket is készítenek, klasszikus szőlőfajtákból. A rendezvény záróakkordjaként este ellátogattam ismét a 6 Puttonyos Borfaluba, ahol a hagyományos tűzgyújtás mellett az esti mulatságról az Agyagbanda gondoskodott.

A Bűbájos Hétvége programsorozat vasárnap is folytatódott, de mivel korábban kellett Budapestre érnem, a Myrtus Borbárban elfogyasztott finom reggeli után már a főváros felé vettem az irányt. Mindent összevetve a Bűbájos Hétvége egy olyan életérzés, amelynek báját csak a helyszínen lehet átélni és megtapasztalni. Tarcal elbűvölő szépségét viszont bármilyen más alkalommal is fel lehet fedezni, mindezt finom tarcali borok társaságában. Ha a Tokaji borvidéken jártok, Tarcalt nem érdemes kihagyni. A Bűbájos Hétvége összes programjáról ITT lehet bővebben olvasni.

(A Bűbájos Hétvége eseménynek a WineArtCulture volt az egyik média támogatója, így a cikk kooperációban készült)

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!