Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. szeptember 27.

Vitaminbomba saláta

post

Egy gyorsan elkészíthető céklás, fetás, mandarinos saláta bármilyen időszakban jól eshet. Egészséges, könnyed, így a nap bármelyik szakaszán bátran fogyaszthatjuk, a mandarint pedig ízlés szerint más fajta gyümölccsel helyettesíthetjük. Például alma, körte, eper, narancs, gránátalma szintén tökéletes választás. 

Céklás, fetás, mandarinos saláta recept

Hozzávalók:

  • 200 g feta sajt
  • 2 db közepes cékla
  • 2 db mandarin
  • 150 g vegyes zöldsaláta (pl. rukkola, madársaláta, bébispenót, római saláta)
  • 50 g dió vagy tökmag (opcionális)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • zöldborsó mikrozöld

A céklás saláta elkészítése:

Első lépésként készítsük el a céklát. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, mossuk meg a céklát, konyhai papírtörlővel töröljük szárazra, majd csomagoljuk be alufóliába. Helyezzük a tepsibe, majd a sütőben süssük puhára körülbelül 45-60 perc alatt. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd utána hámozzuk meg és vágjuk kisebb kockákra.

Hámozzuk meg a mandarint és szedjük gerezdekre, ha szükséges, távolítsuk el a magokat. A feta sajtot morzsoljuk kisebb darabokra. Egy nagyobb tálba helyezzük a vegyes zöldsalátát, adjuk hozzá a kihűlt sült céklát, a mandarint, a feta sajtot, a zöldborsó mikrozöldet, majd szórjuk meg a dióval.

Egy kisebb tálba keverjük össze az olívaolajat és a balzsamecetet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Locsoljuk meg a salátát az öntettel, majd óvatosan keverjük össze. Tálaljuk azonnal, hogy a saláta friss és ropogós maradjon.

Tipp:

A diót előtte egy serpenyőben megpiríthatjuk, hogy még intenzívebb ízt kapjon. Ha valaki szereti az édesebb salátákat, egy kevés mézet is adhat az öntethez.

Borajánlat:

Trifecta Bomboly Furmint 2016

Trifecta pincészet furmint

Az idén a 3. Winelovers Wine Awards-on „Az Év Pincészete” díjat elnyerő Trifecta borászat 2016-os évjáratú furmintjának alapanyaga Mád legnagyobb kiterjedésű dűlőjéből, a Bomboly-dűlőből származik. A dűlő első említése egyébként 1608. augusztus 16-án történt, amikor is Alsólendvai Petheő István, a mádi csizmadia mester eladta szőlőjét fivérének a Bomboly nevű szőlőhegyen. A dűlő elnevezése viszont a mai napig nincs kellőképpen tisztázva. Összetett és gazdag illatában leginkább az érett fehér- és trópusi gyümölcsök kapnak főszerepet, herbákkal, hordó fűszerekkel és pörkölt magvakkal díszítve. Remek, krémes és rétegezett texturával rendelkező bor, széles ízekkel és finom korttyal, kerek savakkal társítva, mely akár tartalmasabb ételek mellé is jól párosítható.

Ez is érdekelhet

Utazás
Recept

Nyurgaponty Kistücsök módra

2018. június 02.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Így is lehet csinálni…

2020. augusztus 17.
Hírek - programok

Badacsony télen is izgalmas

2023. december 27.
Gasztronómia
Hírek - programok

Minden jó, ha a vége jó!

2021. november 18.
Gasztronómia
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!